Κέικ Σαλονίκ (Κέικ Κανέλας)

6.7K
Κέικ Σαλονίκ (Κέικ Κανέλας)

Ξεφυλλίζοντας έναν παλιό, πολύ παλιό βιβλίο μαγειρικής με συνταγές του μοναδικού Νίκου Τσελεμεντέ, ανακάλυψα το κέικ Σαλονίκ, διαπίστωσα ότι δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα κέικ κανέλας με ένα “περίεργο” όνομα Σαλονίκ.
Δεν γνωρίζω τι εμπνέυστηκε ο Τσελεμεντές όταν του έδωσε αυτό το όνομα, μέσα από μια μικρή έρευνα δεν βρήκα κάτι σχετικό.
Πάραυτα δοκιμάστηκε, το αποτέλεσμα του κέικ είναι τόσο υπέροχο, με τα αρώματα της κανέλας και την γεύση του να θυμίζουν “μπουγάτσα” ίσως από εκεί να προκύπτει και το όνομα αλλά αυτό είναι μόνο η δική μου σκέψη…

Κέικ Σαλονίκ (Κέικ Κανέλας) Recipe

By ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ Published: 8 Οκτωβρίου, 2013

  • ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 12-14 Servings
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10 mins
  • ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 45 mins
  • ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 55 mins

Κέικ Σαλονίκ (Κέικ Κανέλας) Ξεφυλλίζοντας έναν παλιό, πολύ παλιό βιβλίο …

Υλικά

Οδηγίες

  1. Αφήνουμε το βούτυρο και τα αυγα εκτός ψυγείου να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C Κελσίου.
    Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
  2. Προσθετουμε τα αυγά ολόκληρα και σταδιακά στο μείγμα.
    Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, την βανίλια, το λεμόνι, το baking powder και 5 κουταλιές της σούπας αλεύρι, τα οποία έχουμε κοσκινίσει προηγουμένως.
  3. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, κοσκινισμένο, εναλλάξ με το γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου.
    Χρησιμοποιούμε μια σπάτουλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά μια φόρμα. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα, τοποθετούμε στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά στην λειτουργία του αέρα.
    (Στα 40 λεπτά δοκιμάζουμε με ένα ξύλινο καλαμάκι αν έχει ψηθεί το κέικ.)
  5. Ξεφορμάρουμε και ακουμπάμε το κέικ σε σχάρα.
  6. Πασπαλίζουμε με λεπτή κρυσταλλική ζάχαρη, όπου έχουμε αναμείξει με λίγη κανέλα σκόνη.
  7. Απολαύστε το κέικ ζεστό και κρύο, σκέτο, με γάλα ή και με ένα φλυτζάνι ελληνικό καφέ!
  8. Διατηρούμε το κέικ σκεπασμένο καλα!

Join the Conversation

  1. Είχα δει το …"trailer" και περίμενα πως και πως την υλοποίηση!!!!!!!!!! Άψογη η εκτέλεση και υπέροχο το τελικό αποτέλεσμα 😉 5/5

  2. ahhah καλέ μου Γιώργο!!! Ευχαριστώ πάρα πολύ! Την αγαπη μου!

  3. Ωραίο κέικ!!! λατρεύω τη κανέλα…Ωραία παρουσίαση, Funky Cook!!! Καλό σου απόγευμα!!! Λία.

    1. funkycook Author says:

      Ευχαριστωωω τι ευχαριστο που βρεθήκαμε!!
      Φιλια!!

  4. Ευγενία Κυριοπούλου says:

    Το έφτιαξα, και έγινε τέλειο! Μπράβο Εύα!

  5. κωνσταντινος βαντσος says:

    στην Τουρκια ετσι λενε την Θεσσαλονικη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close