Αυτή η βελουτέ σούπα με γλυκοπατάτα και ταχίνι με μέλι είναι σαν την εποχή που διανύουμε, δηλαδή κάτι ανάμεσα στο τέλος του Χειμώνα και την ανυπόμονη προσμονή του ερχομού της αρχή της Άνοιξης.
Η φετινή Σαρακοστή είναι λίγο «μπερδεμένη» αφού το Πάσχα μας έρχεται πολύ νωρίς, ετσι η φετινή γεύση της Σαρακοστής δεν έχει τη δροσια των πρώτων ανοιξιάτικων λαχανικών και φρούτων ας πούμε πως είναι λίγο πιό χειμωνιάτικη.
Την περασμένη εβδομάδα, κοιτώντας τί μου είχε στο καλάθι της λαϊκής, είδα 2 πορτοκαλί γλυκοπατάτες παρέα μ΄ένα μικρό πορτοκάλι, συνδυασμός που μου «έκλεισε» το μάτι και αμέσως βρήκε τη θέση του στην κατσαρόλα.
Όσο ακόμη οι σούπες καλά κρατούν δοκίμασε την, αυτή η σούπα είναι “αξιολάτρευτη” και vegan!
Ο συνδυασμός από γλυκοπατάτες με το πικάντικο τσίλι, το δροσερό πορτοκάλι, η μεστή και φυσική γεύση από το Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι και η δυνατή harissa, σε φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην Άνοιξη που όλο και κοντοζυγώνει!
Μίια σούπα με πλούσια γεύση, φρέσκια και γεμάτη αρώματα, ιδανική για την περίοδο της Σαρακοστής και όχι μόνο!
Σούπα με Γλυκοπατάτες και Ταχίνι με Μέλι
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 25 λεπτά
Ποσότητα: 4-6 άτομα
Υλικά
– 250 γρ. γλυκοπατάτες
– 2 καρότα
– 1 κουταλιά της σούπας Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι
– 50 ml κρέμα καρύδας
– 400 ml ζωμός λαχανικών
– 1 κρεμμύδι
– 1 πράσο
– 1 σκελίδα σκόρδο
– 50 γρ. τζίντζερ
– ¼ από ένα πορτοκάλι
– 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
– ¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
– ½ κουταλάκι του γλυκού τσίλι
– 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
– Αλάτι
Για το σερβίρισμα
– Φρέσκος κόλιανδρος
– Σουσάμι
– 150 γρ. κρέμα γάλακτος
– Harissa
– Λάιμ
Εκτέλεση Συνταγής
[dropcap type=”1″]1[/dropcap]
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες τις πατάτες, τα καρότα, το σκόρδο και το τζίντζερ ενώ παράλληλα, κόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο σε χοντρές φέτες.
[dropcap type=”1″]2[/dropcap]
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα λαχανικά και το τζίντζερ για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τον κουρκουμά, την κανέλα και το κύμινο καθώς και τον ζωμό λαχανικών και το πορτοκάλι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Αποσύρουμε και αφαιρούμε το πορτοκάλι από την κατσαρόλα, της οποίας το περιεχόμενο μεταφέρουμε στο μπλέντερ και πολτοποιούμε μέχρι να γίνει βελουτέ.
[dropcap type=”1″]3[/dropcap]
Επαναφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι, το τσίλι, την κρέμα καρύδας και, αφού δοκιμάσουμε, αλατίζουμε.
Αν θέλουμε τη σούπα πιο αραιή προσθέτουμε επιπλέον ζωμό.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο, σουσάμι, λάιμ και harissa.
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Η σούπα μπορεί να φτιαχτεί και μόνο με λευκές γλυκοπατάτες
– Μπορούμε να προσθέσουμε τα μπαχαρικά που μας αρέσουν
– Μπορούμε να εμπλουτίσουμε με λαχανικά όπως γλυκοκολοκύθα, σελινόριζα και μαραθόριζα
Μπορούμε να αντικαταστησουμε με κάτι άλλο την κρέμα καρύδας; και η κρέμα γάλακτος στο σερβίρισμα πως μπαίνει; Ευχαριστώ!