Εύκολο τυρόψωμο με φέτα και πορτοκάλι

6600
0

Πάντα θυμάμαι το τυρόψωμο της “θείας” Μαριώς και τα καλοκαίρια που “ζούσα” στο μικρό χωριό, σήμερα λοιπόν θα μοιραστώ μαζί σου τη συνταγή για εύκολο τυρόψωμο με φέτα.. και το πορτοκάλι που μου θυμίζει ακριβώς αυτό!

Το τυρόψωμο της θείας Μαριώς ήταν θεϊκό, παρόλο που προσωπικά δε μου αρέσουν καθόλου τα αφράτα ψωμένια τυρόψωμα, αυτό ήταν μοναδικό, ιδίως όταν το έψηνε στη γάστρα με θράκα.

Η ψίχα του ήταν νόστιμη και γεμάτη με μεγάλα κομμάτια φέτα, η τραγανή του κρούστα, ωωω Θεοί! Υπέροχα νόστιμο, ακόμη και αν το έτρωγες και κρύο γιατί είχε μόνο ελαιόλαδο.

Η ίδια έφτιαχνε και το παραδοσιακό τυρόψωμο, που φτιάχνουμε στον Ορχομενό, με τα πολλά φύλλα και μπόλικο βούτυρο, καλά εκεί “γονατίζω”.

Εκείνο το τυρόψωμο, προσπάθησα να το φτιάξω αρκετές φορές αλλά κάτι μου “έλειπε”, εκείνη η τραγανάδα, κάτι να “σπάει” τη γεύση του ελαιόλαδου και γενικά δε μου “καθόταν” με τίποτα.

Κάποια στιγμή, το 2012, γνώρισα μια άλλη “θεία”, τη Θωμαή από το Βόλο, αυτή λοιπόν μου “έλυσε το γρίφο του τυρόψωμου, με το πιο αναπάντεχο υλικό, το πορτοκάλι δίνοντας μου την ωραιότερη συνταγή για εύκολο τυρόψωμο.

Το 2013 έφτιαξα το τυρόψωμο Πορταριάς, λατρεύτηκε ενώ σήμερα μετά από 7 χρόνια μπορώ να πω οτι εκείνη η συνταγή τελειοποιήθηκε με κανά δύο αλλαγές.

Φτιάξτε το αυτό εύκολο τυρόψωμο -χωρίς ζύμωμα- με φέτα και πορτοκάλι είναι απίστευτα απολαυστικό, ελαφρύ, ειδικά τα παιδιά θα το αγαπήσουν.. και όλοι, γενικά.

Και ξέρεις κάτι; Αν δεν ήμουν του “κρατς” θα έλεγα πως είναι το πιο αγαπημένο μου!

Μέχρι την επόμενη συνταγή,
την αγάπη μου,
Εύα

Συνταγές για εύκολο τυρόψωμο

Συνταγή για εύκολο τυρόψωμο

Κατηγορία Συνταγής: Ψωμιά, Πίτες, Συνταγές για παιδιά, Υγιεινές συνταγές
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά
Ποσότητα: 6 άτομα

Υλικά

500 γρ. αλεύρι, αυτοδιογκούμενο
150 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
100 ml ελαιόλαδο
400 γρ. φέτα ή λευκό κατσικίσιο τυρί
2 μεγάλα αυγά
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Για την επάλειψη

1 αυγό
20 ml ελαιόλαδο και επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού
2 κουταλιές της σούπας νερό

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

2. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα ευρύχωρο μπωλ και προσθέτουμε το αλάτι, προσθέτουμε το χυμό, το ελαιόλαδο, τα αυγά και πιπέρι.

3. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε τόσο ώστε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά σε μια ζύμη και προσθέτουμε θρυμματισμένη τη μισή ποσότητα από τη φέτα.

4. Αλείφουμε ένα ταψί 40*35 με ελαιόλαδο και με τις παλάμες μας απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί ομοιόμορφα, προσθέτουμε την υπόλοιπη φέτα και την πιέζουμε να βυθιστεί στη γέμιση.

5. Σε ένα μπωλ χτυπάμε το αυγό, το ελαιόλαδο, το νερ και απλώνουμε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια, ψήνουμε το τυρόψωμο στους 180ο C. για περίπου 45-50′, στις αντιστάσεις.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

-Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το τυρόψωμο με ελιές και λιαστή ντομάτα, ή να αρωματίσουμε με ρίγανη
-Μπορούμε να κάνουμε το τυρόψωμο όσο λεπτό θέλουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας
Εδώ θα βρεις και άλλα εύκολα τυρόψωμα

Εύκολες πίτες με τυρί συνταγή

Συνταγές με πορτοκάλι και αυγά

Εύκολες συνταγές για παιδιά

Συνταγή για ζύμη για τυρόψωμο με φέτα

Συνταγή για εύκολο τυρόψωμο με λάδι και φέτα

Εύκολο τυρόψωμο συνταγή

Υγιεινά σνάκς για παιδιά

Τυρόψωμο με πορτοκάλι και φέτα

Παραδοσιακές συνταγές για πίτες με φέτα

Παραδοσιακό τυρόψωμο με πορτοκάλι Πήλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.