Όταν εμπνεύστηκα αυτή τη συνταγή για πρωινό, ποτέ δε μπορούσα να πιστέψω πως τα ψητά αχλάδια με γιαούρτι, κινόα (quinoa) και μέλι θα γίνει το αγαπημένο μου πρωινό!
Κάποια στιγμή, αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους που θα χρησιμοποιούσα την κινόα, είχα δοκιμάσει να την κάνω κράμπλ με ιδιαίτερα πετυχημένο αποτέλεσμα.
Αργότερα, είχα «πέσει» πάνω σε ένα βίντεο που έδειχνε ότι η κινόα (quinoa) θα μπορούσε να γίνει τραγανή χωρίς να μαγειρευτεί.
Δηλαδή κάτι σαν το ποπ κορν και απλά με ενθουσίασε, ετσι έγινε ποπ κινόα!
Δοκίμασα τους δύο προτεινόμενους τρόπους, σε κατσαρόλα και φούρνο και κατέληξα πως στην κατσαρόλα μου άρεσε περισσότερο.
Αυτή την εποχή, μου αρέσει το πρωινό να έχει χρώμα, γεύσεις φρούτων και γενικότερα «ενεργητική» διάθεση!
Αν και τα αχλάδια δεν είναι στην εποχή τους, είναι από τα φρούτα που κάλλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες χρήσεις, όπως για να τα ψήσω και να τα συνδυάσω με γιαούρτι, άλλα φρέσκα φρούτα και φυσικά τη φανταστική ποπ κινόα!
Πραγματικά δε μπορώ να περιγράψω πόσο γευστικός είναι αυτός ο συνδυασμός. Μοσχοβολιστά αχλάδια που λιώνουν στο στόμα, βουτυράτα και γλυκά όσο πρέπει! Το μέλι, το φυσικό γλυκαντικό, απαραίτητο!
Τα τραγανά στοιχεία, η ποπ κινόα (quinoa) και οι ξηροί καρποί κάνουν τη διαφορά ενώ το βελούδινο γιαούρτι ΝΟΥΝΟΥ στραγγιστό, με την εξαιρετική του γεύση και υφή, το κάνει συγκλονιστικά δροσερό και ανάλαφρο σα να βρίσκεσαι μέσα σε λειβάδια γεμάτα λεβάντες!
Ένα υπέροχο πρωινό ΝΟΥΝΟΥ με το καλημέρα που ταιριάζει απόλυτα με την ενεργητική διάθεσή μου και τα ανοιξιάτικα συναρπαστικά πρωινά!
Συνταγή: Ψητά Αχλάδια με Γιαούρτι, Ποπ Κινόα και Μέλι
Κατηγορία Συνταγής: Πρωινό
Χρόνος Εκτέλεσης: 40 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 25 λεπτά
Ποσότητα: 4 άτομα
Υλικά
– 4 αχλάδια
– 100 γρ. μέλι
– 100 γρ. κινόα
– 80 γρ. ξηρούς καρπούς
– 400 γρ. γιαούρτι ΝΟΥΝΟΥ στραγγιστό
– ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
– 4-5 σποράκια καρδάμωμο
– 1 στικ φυσική βανίλια
– 1 κουταλάκι του γλυκού σπορέλαιο
– Φρούτα και μέλι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Η ποπ κινόα
Ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό την κινόα και την απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσει.
Βάζουμε μια αντικολλητική κατσαρόλα να ζεσταθεί και την αλείφουμε με το σπορέλαιο, προσθέτουμε την κινόα.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει η κινόα να παίρνει βαθύ κίτρινο χρώμα και να «σκάει». Αφήνουμε την κινόα να κρυώσει.
Τα αχλάδια
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα αχλάδια στη μέση και τα τοποθετούμε σε σκεύος ψησίματος.
Προσθέτουμε μέσα στο μέλι τα σποράκια της βανίλιας και 50 ml. ζεστό νερό, περιχύνουμε τα αχλάδια, τα πασπαλίζουμε με την κανέλα και τα σποράκια καρδάμωμο.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά τα αχλάδια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Το σερβίρισμα
Σε ένα πιάτο απλώνουμε το γιαούρτι, προσθέτουμε τα ψημένα αχλάδια, την ποπ κινόα, ξηρούς καρπούς, φρούτα και μέλι, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!