Πέντε διαφορετικές συνταγές για αρωματισμένα ελαιόλαδα για μαρινάδες,
σαλάτες, ψητά, γλυκά, λαχανικά και κρέατα!
Πριν ξεκινήσουμε απαραίτητα φροντίζουμε να προμηθευτούμε και να προετοιμάσουμε:
– Γυάλινα δοχεία
– Μπουκάλια βάζα που κλείνουν ερμητικά και αποστειρωμένα
– Παρθένο Ελαιόλαδο
– Πλυμένα και καλά στεγνωμένα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε
Ελαιόλαδο για Μαρινάρισμα Κρέατος
Τα υλικά μας
3 φλυτζάνια παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο σε κόκκους
1 κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι σε κόκκους
1 κουταλάκι του γλυκού πράσινο πιπέρι σε κόκκους
Φλούδα από ένα λεμόνι
Εκτέλεση
Βάζουμε την φλούδα του λεμονιού ( χωρίς κερί ) μέσα στο μπουκάλι αφού την πλύνουμε και την στεγνώσουμε καλά.
Προσθέτουμε τους κόκκους, τους οποίους έχουμε κοπανήσει αλαφρά στο γουδί.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Κλείνουμε και βάζουμε το μπουκάλι σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 3 εβδομάδες.
Διατηρείται 4 μήνες.
Κατάλληλο για αρνί και κοτόπουλο.
Ελαιόλαδο με Μπαχαρικά για Κοκκινιστά Πικάντικα Πιάτα
Τα υλικά μας
3 φλυτζάνια παρθένο ελαιόλαδο
10 κόκκους πιπέρι
5 κόκκους μπαχάρι
1 κουταλιά της σούπας κύμινο σε κόκκους
1 ξύλο κανέλλα
Εκτέλεση
Βάζουμε το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά στο μπουκάλι.
Κλείνουμε και βάζουμε το μπουκάλι σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 3 εβδομάδες.
Διατηρείται 4 μήνες.
Ελαιόλαδο με Μυρωδικά Βότανα
Τα υλικά μας
4 φλυτζάνια παρθένο ελαιόλαδο
1 κλαράκι δενδρολίβανο
1 κλαράκι ρίγανη ξερή
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
2-3 φύλλα βασιλικό
1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλάτι με τα μυρωδικά σε γουδί και τα χτυπάμε ελαφρά.
Τα βάζουμε στο μπουκάλι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Κλείνουμε και βάζουμε το μπουκάλι σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 3 εβδομάδες.
Το περνάμε από τρυπητό και αφαιρούμε τα μυρωδικά.
Διατηρείται 5-6 μήνες.
Περιχύστε με το υπέροχο αυτό λάδι σαλάτες με ντομάτα, ντάκο, πατάτες, χοιρινή τηγανιά, βραστά λαχανικά, γεμιστά.
Ελαιόλαδο με Νεράντζι και Μαστίχα
Τα υλικά μας
3 φλυτζάνια παρθένο ελαιόλαδο
Φλούδα από ένα νεράντζι
10 κρυσταλλάκια μαστίχα
Εκτέλεση
Βάζουμε την φλούδα του νεραντζιού( χωρίς κερί ) μέσα στο μπουκάλι αφού την πλύνουμε και την στεγνώσουμε καλά.
Βάζουμε το ελαιόλαδο στο μπουκάλι και την μαστίχα.
Κλείνουμε και βάζουμε το μπουκάλι σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 2 εβδομάδες.
Διατηρείται 2 μήνες.
Κατάλληλο για γλυκά, κουλουράκια, κέικ και πίτες.
Ελαιόλαδο με Λιαστές Ντομάτες και Κάππαρη
Τα υλικά μας
3 φλυτζάνια παρθένο ελαιόλαδο
5-6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας κάππαρη
1 κλαράκι ρίγανη
1 πιπεριά τσίλι αποξηραμένη
Εκτέλεση
Κάνουμε στρώσεις εναλλάξ με την κάππαρη και τις ντομάτες.
Προσθέτουμε την πιπεριά και την ρίγανη.
Κλείνουμε και βάζουμε το βάζο σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 2 εβδομάδες.
Διατηρείται 3 μήνες.
Κατάλληλο σαλάτες, τυριά και ζυμαρικά.
Ελαιόλαδο με Σκόρδο και Φασκόμηλο
Τα υλικά μας
3 φλυτζάνια παρθένο ελαιόλαδο
6 φύλλα φασκόμηλο
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι σε κόκκους
Εκτέλεση
Βάζουμε τα φύλλα του φασκόμηλου μέσα στο μπουκάλι αφού τα πλύνουμε και την στεγνώσουμε καλά.
Προσθέτουμε τους κόκκους, τους οποίους έχουμε κοπανήσει αλαφρά στο γουδί.
Τα σκόρδα ολόκληρα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Κλείνουμε και βάζουμε το μπουκάλι σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 3 εβδομάδες.
Διατηρείται 4 μήνες.
Κατάλληλο για κρεατικά και ζυμαρικά.
Καλησπέρα τα βότανα που βάζουμε στα ελαιολαδα πρέπει να τα βγάζουμε γιατί αλλιώς θα χαλάσουν την γεύση ή τα αφήνουμε μέσα στο μπουκάλι;;;