Το καλοκαιρινό, παραδοσιακό γλύκισμα της Ζακύνθου με μια μικρή παραλλαγή, την αγαπημένη μαστίχα!
Η μαστίχα και το φυστίκι του δίνει μια ωραιότατη γευστική πινελιά και μάλιστα κρατώντας τον Ελληνικό, παραδοσιακό του χαρακτήρα!
Γλυκό Φρυγανιά με Μαστίχα και Φυστίκι Recipe
By 6 Ιουλίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 (10-12 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 40 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 20 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 60 mins
Το καλοκαιρινό, παραδοσιακό γλύκισμα της Ζακύνθου με μια μικρή …
Υλικά
- > Για την Βάση
- 20 φρυγανιές προτιμήστε από φούρνο
- > Για το Σιρόπι
- 200 gr. ζάχαρη
- 375 gr. νερό
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 4 κουταλιές της σούπας λικέρ μαστίχα
- > Για την Κρέμα
- 200 ml. κρέμα γάλακτος
- 100 gr. ζάχαρη
- 25 gr. κόρν φλάουρ
- 15 gr. αλεύρι
- 1 κρόκο αυγού
- 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια ή κάψουλες βανιλλίνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 350 ml. φρέσκο γάλα
- 2 κρυσταλλάκια μαστίχα
- > Για την Σαντιγύ
- 500 ml. κρέμα γάλακτος
- 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
- 3 κουταλιές της σούπας λικέρ μαστιχά
- ½ κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
- > Επιπλέον θα χρειαστείτε
- Φυστίκι ανάλατο χοντροτριμμένο
- Κανέλα σκόνη
Οδηγίες
- Η σαντιγύ
Βάζουμε την κρέμα σε μεταλλικό δοχείο και την αφήνουμε 10′ λεπτα στην κατάψυξη.
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ και χτυπάμε στην δυνατή ταχύτητα μέχρι να στέκεται.
Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε. - Η κρέμα
Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι, το κορν φλάουρ, μισό φλυτζάνι γάλα,τους κρόκους και την ζάχαρη.
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρολάκι μαζί με την βανίλια και την μαστίχα να βράσει, μόλις πάρει μία βράση προσθέτουμε το μείγμα με τα αυγά.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο.
Σκεπάζουμε με σελοφάν, για να μην πιάσει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει. - Το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε την ζάχαρη το νερό και την κανέλα μέχρι να πάρει μία βράση.
Κατεβάζουμε από την φωτιά, αφαιρούμε το ξύλαράκι και προσθέτουμε το λικέρ και την σκόνη κανέλα. - Συναρμολόγηση
Σε πυρέξ, τσέρκι ή ταψάκι στρώνουμε τις μισές φρυγανιές, τις σιροπιάζουμε ελαφρά και εν συνεχεία στρώνουμε τις υπόλοιπες φρυγανιές και σιροπιάζουμε πάλι.
Στρώνουμε όλη την κρέμα και βάζουμε για 10′ λεπτά στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
Απλώνουμε την σαντιγύ.
Πασπαλίζουμε με το αρκετό φυστίκι και κανέλα.
Το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει 2-3 ώρες και σερβίρουμε.