H Κρέμα Ganache σοκολάτας αποτελεί μία από τις πιό βασικές κρέμες στην ζαχαροπλαστική!
Ganache είναι ένας γαλλικός όρος για το μείγμα σοκολάτας και κρέμας γάλακτος,
που μετά την ομογενοποίηση του προκύπτει μία βελούδινη ρευστή κρέμα.
Η προέλευση του ganache είναι αμφισβητήσιμη αλλά θεωρείται για να έχει εφευρεθεί περίπου 1850.
Μερικοί λένε ότι δημιουργήθηκε στην Ελβετία όπου χρησιμοποιήθηκε σαν βάση για τις τρούφες.
Άλλοι λένε ότι εφευρέθηκε στο Παρίσι, στο ζαχαροπλαστείο Siravdin.
– Η βασική συνταγή για Ganache είναι η σοκολάτα άριστης ποιότητας και η κρέμα γάλακτος με 35% λιπάρα!
– Οι ποσότητες της σοκολάτας και κρέμας γάλακτος μπορούν να ποικίλουν ανάλογα με τη χρήση του,
αλλά η βασική μορφή είναι ίση ποσότητα της σοκολάτας και κρέμας γάλακτος.
– Βούτυρο, λάδι, γλυκόζη ή μέλι μπορούν επίσης να προστεθούν για να αποκτήσει γυαλιστερή
όψη η κρέμα Ganache, που είναι το χαρακτηριστικό της!
– Τέλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και λευκή σοκολάτα για την ganache και διαφορετικές
αρωματικές ουσίες ή λικέρ, αλκοόλ και σιρόπι.
Η συνταγή για την ganache είναι απλή:
Χρειαζόμαστε ίσες ποσότητες σοκολάτας και κρέμας γάλακτος.
Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος να πάρει 1-2 βράσεις.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την σοκολάτα θρυμματισμένη.
Ανακατεύουμε με σπάτουλα μαρίζ μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και κατόπιν προσθέτουμε αρωματικά
ή βούτυρο, λάδι, μέλι για να αποκτήσει γυαλάδα!
Χρήσεις:
– Σε κέικ ή ό,τι γλυκό είναι εκτός ψυγείου, την χρησιμοποιούμε σε θερμοκρασία δωματίου.
– Σε τούρτες, αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου βάζουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο και καλύπτουμε.
– Αν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε σε σοκολατάκια ή τρούφες αφήνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες.
– Αν την κάνουμε κρέμα σαν επιδόρπιο, η ποσότητα κρέμας γάλακτοςπου θα χρησιμοποιήσουμε μειώνεται στην μισή ποσότητα, για να πάρουμε μία ωραία «αέρινη και βελούδινη» κρέμα.