Οι προσδοκίες μας για μια νέα χρονιά γεμάτη χαρά και ευτυχία είναι ό,τι ευχόμαστε, όλες αυτές οι ευχές «κορυφώνονται» με την κοπή της βασιλόπιτας και αυτή είναι η 10η χρονιά που μαζί θα κόψουμε μια ακόμη βασιλόπιτα, γι’ αυτό σου ετοίμασα την ωραιότερη και εντυπωσιακή βασιλόπιτα με ξερά φρούτα και κονιάκ.
Φυσικά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιώ ξερά φρούτα σε βασιλόπιτα, η προηγούμενη όμως ήταν κέικ ενώ αυτή εδώ, η φετινή μας βασιλόπιτα, είναι ένα εξαιρετικά αφράτο, πεντανόστιμο ψωμί που θυμίζει στην όψη και τη γεύση πανετόνε.
Αν και μου αρέσει η συνταγή για βασιλόπιτα κέικ ποτέ δε μπορώ ν΄αντισταθώ στη σκέψη ενός τρυφερού γλυκού ψωμιού γεμάτο φρούτα, το καλό βέβαια σε κάθε περίπτωση είναι πως σίγουρα θα τις γευτώ και τις δύο σε κάποια κοπή.
Η συνταγή της βασιλόπιτας φέρνει μαζί της τις επιρροές κάθε τόπου και τρόπου ζωής από τα παλιά χρόνια, τότε που “καλόπιαναν” το νέο χρόνο με ζάχαρη και μέλι,καρπούς, νομίσματα και στολίσματα.
Κι ενώ περάσαμε σχεδόν μια δεκαετία που η βασιλόπιτα κέικ κυριαρχούσε, με μικρές εξαιρέσεις την πολίτικη βασιλόπιτα που αντέχει στο χρόνο, πλέον ψάχνουμε για ιδιαίτερες βασιλόπιτες και όχι μόνο για το κοινότυπο κέικ.
Όχι βέβαια πως μια πετυχημένη βασιλόπιτα κέικ δεν έχει την αξία της αλλά λίγες φορές έχω ευχαριστηθεί κάτι περισσότερο από ένα κοινό κέικ και όπως και να έχει η Πρωτοχρονιά είναι μια ημέρα που «ζητά» κάτι ξεχωριστό!
Ετσι λοιπόν για εσένα φέτος ετοίμασα την καλύτερη μου συνταγή για βασιλόπιτα με την κουζινομηχανή Kenwood Chef Titanium, το μόνο που θα χρειαστείς είναι ο γάντζος που θα ζυμώσει τέλεια τη ζύμη.
Η συγκεκριμένη ζύμη θέλει τουλάχιστον 10 λεπτά σωστό ζύμωμα για το καλύτερο αποτέλεσμα και πραγματικά κουζινομηχανή Kenwood Chef Titanium, ζυμώνει με τον ιδανικό τρόπο ακόμη και μεγάλες ποσότητες ζύμης.
Μετά το φούσκωμα της αν θες κι εσύ να την κάνεις ψηλή σα το υπέροχο πανετόνε, διαλέγεις ένα τσέρκι και χρησιμοποιώντας μια λαδόκολλα δίνεις επιπλέον ύψος, που όταν φουσκώσει και ψηθεί είναι πανέμορφο!
Πιστεύω πως από όσες βασιλόπιτες -γλυκά ψωμιά- έχω φτιάξει μέχρι σήμερα αυτή είναι πιο συναρπαστική, φανταστική γεύση και μεγαλειώδης από κάθε άποψη, όπως ακριβώς αξίζει να υποδεχτώ τη νέα-πολλά υποσχόμενη χρονιά!
Τις πιο όμορφές ευχές μου αγαπημένοι μου, εύχομαι η νέα χρονιά να είναι για όλους μας γεμάτη υγεία, ηρεμία, αισιοδοξία και αγάπη!
Ε.

Χρόνος Προετοιμασίας: 120 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 90 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά
Ποσότητα: 6-8 άτομα
Υλικά
Για τη ζύμη
– 600 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
– 15 γρ. νωπή μαγιά ή 8 γρ. ξηρή μαγιά
– 200 γρ. ξερά φρούτα (βερίκοκα, χουρμάδες)
– 100 γρ. μαύρες σταφίδες
– 50 ml. κονιάκ
– 1 πορτοκάλι
– 230 ml. γάλα
– 65 γρ. βούτυρο
– 150 γρ. ζάχαρη
– 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
– ½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου
– 1 στικ φυσική βανίλια
– ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 2 αυγά
Επιπλεόν χρειαζόμαστε
– 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
– 50 γρ. αμύγδαλο φιλέ
– 1 κρόκο
– Άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση Συνταγής
[dropcap type=”1″]1[/dropcap]
Ξεκινάμε ψιλοκόβοντας τα ξερά φρούτα, τα βάζουμε στο κονιάκ και προσθέτουμε τις φλούδες του πορτοκαλιού, ψιλοκομμένες σε πολύ μικρά κυβάκια.
Αφήνουμε αυτό το μείγμα περίπου 3-4 ώρες ώστε να μαλακώσουν τα φρούτα.
[dropcap type=”1″]2[/dropcap]
Σ΄ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το μισό γάλα μαζί με 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
Αποσύρουμε και προσθέτουμε τη μαγιά, ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε για περίπου 40 λεπτά σε ζεστό σημείο.
Ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο, αποσύρουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το αλάτι.
[dropcap type=”1″]3[/dropcap]
Στον κάδο της κουζινομηχανής βάζουμε τα δύο αυγά, το μείγμα με το γάλα, το μείγμα με τη μαγιά και ξεκινάμε να ζυμώνουμε με το γάντζο.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και τα ξερά φρούτα μαζί με το κονιάκ, ζυμώνουμε για 10 λεπτά , όπου θα έχουμε μια μαλακή και σχετικά υγρή ζύμη.
Αλείφουμε ένα μπωλ με τη μια κουταλιά της σούπας βούτυρο, τοποθετούμε μέσα τη ζύμη, καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα.
[dropcap type=”1″]4[/dropcap]
Μεταφέρουμε τη φουσκωμένη ζύμη σε τσέρκι, ταψί ή φόρμα 22 εκ. και βάζουμε το νόμισμα στον πάτο, αλείφουμε με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο.
Αφήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά να διπλασιαστεί η ζύμη και ψήνουμε στους 175ο C για περίπου 45-50 λεπτά.
Μόλις κρυώσει η βασιλόπιτα την ξεφορμάρουμε και τη σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη.
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να προσθέσουμε και κομματάκια κουβερτούρας
– Η βασιλόπιτα αυτή γίνεται “ψηλή” αν θέλουμε μπορούμε να τη βάλουμε σε ταψί και να μη της δώσουμε τόσο ύψος
– Το κονιάκ μπορούμε να το αντικαταστήσουμε και με κρασί porto
Καλή χρονιά! Πεντανόστιμη κ μυρωδάτη! Θα την καθιερώσω σίγουρα!
Ωστόσο θέλει πάνω από 40′ λεπτά ψήσιμο. Σημ. Τηρησα το μεγεθος του τσερκι προθερμανα καλά το φούρνο κτλ.