Η πιο αγαπημένη και πετυχημένη συνταγή για ένα κλασικό κοντοσούβλι από την ταβέρνα του παππού Αποστόλη, όπως ακριβώς το τρώμε στον Ορχομενό.
Συνταγές για κοντοσούβλι υπάρχουν πολλές αλλά σαν το Ρουμελιώτικο παραδοσιακό κοντοσούβλι καμία!
Ποσότητα / Μερίδες: 6 άτομα
Κουζίνα Ελληνική
Equipment
- 1 σούβλα
Κοντοσούβλι, Παραδοσιακό
Εκτυπώση ΣυνταγήςΟ πιο αγαπημένος και νόστιμος μεζές του Πάσχα.. και όχι μόνο είναι το κοντοσούβλι!Συνταγές για κοντοσούβλι υπάρχουν πολλές αλλά σαν το Ρουμελιώτικο παραδοσιακό κοντοσούβλι καμμία!
Υλικά
- 3000 γρ Κρέας χοιρινό ή προβατίνα
- 4 κρεμμύδια, ξερά
- Ρίγανη
- Πιπέρι, Φρεσκοτριμμένο
- Αλάτι
Διαδικασία
- Αγοράζουμε το κρέας της επιλογής μας χοιρινό ή προβατίνα, από σπάλα, μπούτι ή καπάκι.Ζητάμε από τον χασάπη να μας κόψει κρέας για κοντοσούβλι, σε μέτρια κομμάτια 5*5 περίπου.
- Προεργασία:1. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες2. Ανακατεύουμε το κρέας με τα κρεμμύδια και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. 3. Αναμειγνύουμε καλά με τα χέρια να καλυφθεί όλο το κρέας με τα υλικά.4. Σκεπάζουμε και αφήνουμε όλη νύχτα ή για 6 τουλάχιστον ώρες το κρέας να μαριναριστεί.
- Ετοιμάζουμε την φωτιά με ξύλα ή κάρβουνα, αν έχουμε κληματόβεργες ακόμη καλύτερα!Μόλις είναι έτοιμη η θράκα την απλώνουμε, περίπου 5 εκατοστά σε όλο το μήκος της σούβλας, και αφήνουμε να κάτσει η φωτιά πείπου 20 λεπτά.
- Ξεκινάμε να ετοιμάζουμε το κοντοσούβλι, χρησιμοποιόυμε 2 σούβλες 1 μέτρο περίπου.Παίρνουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα σουβλίζουμε, εναλλάξ ένα κομμάτι κρέας ένα ξύγκι.Δεν πιέζουμε τα κομμάτια μεταξύ τους, για να ψηθεί σωστά.
- Τοποθετούμε τις σούβλες στην θράκα, όχι πολύ κοντά της, όπου την απλώνουμε καλά για να καλύπτετε όλη την σούβλα.Η φωτιά δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή και να έχουμε ανοίγει αριστερά και δεξιά την θράκα, γιατί θα πάρει φωτιά από τα λίπη που θα στάζουν.
- Ψήνουμε όσο χρειαστεί γυρνώντας ασταμάτητα την σούβλα, περίπου 2 ώρες, το δοκιμάζουμε και καταλαβαίνουμε αν έχει γίνει.Αφαιρούμε το κρέας από την σούβλα και απολαμβάνουμε την τέλεια νοστιμιά του!