Χαλβάς Φαρσάλων, σαπουνέ ή παζαριώτικος και αν αναρωτιέσαι πως θα πετύχεις τη συνταγή για χαλβά Φαρσάλων .. βάλε την κατσαρόλα στη φωτιά!

Πριν από όλα να παραδεχτούμε όλοι ότι ο σπιτικός χαλβάς Φαρσάλων είναι πολύ κοντά σε όψη και γεύση..

Όμως ποτέ δεν θα είναι ο original παζαριώτικος χαλβάς Φαρσάλων γιατί όλη η φάση στον χαλβά είναι το ψήσιμο και η κρούστα.

Αυτή η μοναδική κρούστα επιτυγχάνεται από όσους κατέχουν την τέχνη του χαλβά, την κατάλληλη φωτιά και το μπακιρένιο καζάνι.

Ο σπιτικός χαλβάς, για να γίνει σα τον Φαρσαλινό χαλβά, ξεκινά με “καραμέλα” ενώ στην πραγματικότητα ο γνήσιος χαλβάς ξεκινά με ένα παχύρευστο σιρόπι ζάχαρης.

Ο χαλβάς Φαρσάλων πίσω του έχει ολόκληρη ιστορία, μας το “έφεραν” τον καλοδεχτήκαμε, τον αγαπήσαμε και τον κάναμε “δικό” μας!

Στο διαδίκτυο και εδώ μπορείς να βρεις κάποιες πληροφορίες αν θες να μάθεις την ιστορία που φαρσαλινού χαλβά και μην αναζητάς μυστικά επιτυχίας.

Και όπως σε όλες τις αντίστοιχες, τέτοιου είδους, συνταγές μπορούμε να λέμε ότι όντως είναι πετυχημένη, νόστιμη κτλ. και εδώ τελειώνει αυτή η κουβέντα.

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Το πιο βασικό που θα χρειαστείς είναι μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο και μια ξύλινη κουτάλα.

Βούτυρο ή λάδι;

Στην αρχή προτιμούσα μόνο βούτυρο όμως κατέληξα ότι το αποτέλεσμα μιας μείξης και των δύο μου άρεσε περισσότερο.

Βέβαια αν νηστεύεις το ελαιόλαδο ή το σπορέλαιο είναι μια χαρά, κι εδώ πάλι κάνω μείξη γιατί το σκέτο ελαιόλαδο “βαραίνει” το χαλβά σε γεύση και οσμή.

Μπορώ να μειώσω τη ζάχαρη;

Την πρώτη φορά, πριν 3 χρόνια, που έφτιαξα αυτόν τον χαλβά ξεκίνησα σχεδόν με διπλάσια ποσότητα ζάχαρης.

Στην πορεία μείωσα όσο περισσότερο γινόταν και εντέλει κατέληξα πάλι σε μείξη με καστανή ή μαύρη ζάχαρη.

Σίγουρα όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και γλυκαντικά ή μέλι, όμως δεν το έχω δοκιμάσει και δεν μπορώ να σε κατατοπίσω με βεβαιότητα για τις δοσολογίες.

Αν το δοκιμάσεις πες μου 🙂

Μια “ατυχία” που έγινε επιτυχία

Την Καθαρά Δευτέρα ήθελα να φτιάξω χαλβά, εκτός από σιμιγδαλένιο, και σαπουνέ.

Μου πέφτει κάτω ο νισεστές, και λέω ας είναι θα βάλω όσο έχω και θα συμπληρώσω με άνθος αραβοσίτου βανίλια.

.. Και πέτυχε, ο καλύτερος χαλβάς που έχω φτιάξει ήταν εκείνος, πιο μαλακός και αέρινος.

Με βεβαιότητα σου λέω τελικά ο υπερβολικός νισεστές χαλάει την “υφή”, τον προχθές ξαναέφτιαξα για να βεβαιωθώ.

Με αμύγδαλο ή χωρίς;

Όπως αρέσκεται ο καθένας, όμως αν βάλεις, φρόντισε να μην είναι πολυκαιρισμένο και καβούρδισέ!

Το ψήσιμο και η κρούστα

Σίγουρα στο σπίτι, δεν το ψήνεις όπως στα εργαστήρια όμως θέλει ψήσιμο στην κατσαρόλα μέχρι που θα αρχίζει να κάνει πέτσα και να ανακατεύεις ευλαβικά, να “ξύνεις” τον πάτο.

Για να κάνω την κρούστα μεταφέρω τον καυτό χαλβά σε τηγάνι πασπαλισμένο με ζάχαρη, τον βάζω στη φωτιά και τον ψήνω κουνώντας το σκεύος μέχρι να δω ότι έκανε κρούστα.

Αν το κάνεις σωστά, ο χαλβάς δεν θα καεί και τα κάνει τέλεια κρούστα.

Τουμπάρεις σε πιατέλα και αυτό ήταν!

Αναπολώ λοιπόν τα παζάρια που αγοράζαμε ένα μεγάλο κομμάτι χαλβά, μας τον κόβανε σε κομμάτια και τον μοιραζόμαστε “χαμένοι” μέσα στο πλήθος.

Αναπολώ στιγμές ξεγνοιασιάς και ατελείωτης διαμάχης για το ποιος χαλβάς είναι καλύτερος, με ή χωρίς αμύγδαλα..

Για την ώρα αφήνω αυτό εδώ, μια από τις αγαπημένες μου σκηνές από Απαράδεκτους που οποτε τη βλέπω θέλω κι εγώ σαπουνέ χαλβά!

🤍
Εύα

Συνταγή για σπιτικό χαλβά Φαρσάλων, σαπουνέ ή παζαριώτικο

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά
Ποσότητα: 10 άτομα


Υλικά

1000 γρ. νερό
170 γρ. νισεστέ
600 γρ. ζάχαρη καστανή ή λευκή κρυσταλλική
150 γρ. βούτυρο
40ml ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
100 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα

Επιπλέον χρειαζόμαστε
Ζάχαρη κρυσταλλική
Κανέλα

Εκτέλεση

Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα και λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τα 450 γρ. από τη ζάχαρη, το νισεστέ και το λάδι, ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι μέχρι να διαλυθεί ο νισεστές.

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού να γίνουν καραμέλα.

Προσέχουμε να μην καεί αλλά θέλουμε το σκούρο της χρώμα.

Προσθέτουμε το μείγμα με το νισεστέ και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά.

Μόλις αρχίζει να πήζει προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί στην κρέμα.

Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε να ψήνουμε τον χαλβά για 10′ ακόμη, ανακατεύοντας συνεχώς.

Αποσύρουμε μεταφέρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα που έχουμε πασπαλίσει με λίγη ζάχαρη.

Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε τον χαλβά, χωρίς να ανακατεύουμε, για περίπου 5′.

Σηκώνουμε με σπάτουλα και μόλις δούμε οτι ο χαλβάς έχει κάνει κρούστα αποσύρουμε.

Αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη και σερβίρουμε τον χαλβά Φαρσάλων.

Συνταγή για χαλβά Φαρσάλων, Σαπουνέ, Χαλβάς Παζαριώτικος
Συνταγές για χαλβά Φαρσάλων
Χαλβάς Φαρσάλων, Σαπουνέ ή Παζαριώτικος

Σημειώσεις για τη συνταγή:

-Το άνθος αραβοσίτου δίνει μια ωραία αίσθηση στη γεύση, ειδικά αν χρησιμοποιήσεις μόνο λάδι
-Αντί για νισεστέ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κορν φλάουρ
-Οι ποσότητες αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο λάδι σπορέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο είναι 140ml
-Ο σαπουνέ χαλβάς, φτιάχνεται μόνο με βούτυρο, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ένα καλό αγελαδινό βούτυρο
-Ο χαλβάς πρέπει να έχει μέτριο πάχος
-Όταν προσθέσουμε το νερό στην καραμέλα ατή θα πετρώσει και θα έρθει στην επιφάνεια όμως στην πορεία θα λιώσει
Εδώ μπορείς να δεις και άλλες παραδοσιακές συνταγές από την Ελληνική Κουζίνα

Συνταγή για χαλβά Φαρσάλων, Σαπουνέ, Χαλβάς Παζαριώτικος
Συνταγή για χαλβά νηστίσιμο με αμύγδαλα και νισεστέ, σαπουνέ
Υλικά χαλβάς Φαρσάλων, σαπουνέ
Συνταγή για χαλβά Φαρσάλων με αμύγδαλα και νισεστέ
Σπιτικός Χαλβάς Φαρσάλων_Σαπουνέ_Παζαριώτικος
Συνταγές σπιτικός χαλβάς Φαρσάλων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.