Γλυκόξινο χοιρινό με λαχανικά εποχής και μαρμελάδα δαμάσκηνο
Μια από τις συνταγές που είναι τόσο εκπληκτικά προσαρμόσιμες στην εποχικότητα είναι το γλυκόξινο χοιρινό, επίσης αυτή την συνταγή την αγαπώ γιατί είναι εύκολη και μπορείς να παίξεις με τα υλικά, να αυτοσχεδιάσεις και πάντα στο τέλος να απολαύσεις αυτή την αγαπημένη γλυκόξινη γεύση.
Θα διαλέξεις ένα ωραίο χοιρινό ψαχνό κομμάτι, προτίμησε ψαρονέφρι και απλά θα φροντίσεις να το μαρινάρεις τουλάχιστον 1 ώρα. Επειδή πολλές φορές μου φαίνεται λίγο άνοστο το χοιρινό και σε αυτή την συνταγή δεν προσθέτω ποτέ αλάτι, χρησιμοποιώ για καρύκευμα μόνο την σάλτσα σόγιας και λίγη από την νοστιμιά των λαχανικών που έχω πάντα στο ντουλάπι μου, την «Νοστιμιά της Maggi».
Οι πιπεριές, τα καρότα, το κρεμμύδι, το τζίντζερ και το σκόρδο είναι απαραίτητα συστατικά, όπως και ο ανανάς.
Όμως αυτή την εποχή που το ψυγείο είναι γεμάτο από μαρμελάδες γλυκές και γλυκόξινες, τα λεγόμενα chutney, η μαρμελάδα ταιριάζει και μας δίνει το γλυκόξινο αποτέλεσμα που ζητάει αυτό το φαγητό! Επιλέξτε μαρμελάδες από δαμάσκηνο, ροδάκινο, κυδώνι, μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι ή μάνγκο θα διαπιστώσετε ότι είναι ιδανικές!
Αυτή την εποχή θα βρεις σπαράγγια, μπρόκολο, ίσως τα τελευταία φασολάκια που αξίζει να προσθέσεις σε αυτό το φαγητό.
Αν θες να φτιάξεις την αρχική συνταγή με τον ανανά, απλά προσθέτεις μερικές φέτες από φρέσκο ανανά σε λεπτά κομμάτια, αλλιώς χυμό ανανά που θα σου δώσει την γεύση που θες!
Στο χοιρινό αυτό θα χρησιμοποιήσεις επίσης ζωμό κρέατος, το χοιρινό ταιριάζει άψογα με το κοτόπουλο, ο ζωμός Maggi σαν της Μαμάς θα «δέσει» τέλεια την σάλτσα!
Το αγαπημένο γλυκόξινο χοιρινό μπορείς να το σερβίρεις με ρύζι μπασμάτι το οποίο θα προσπαθήσεις να το κάνεις sticky!
Με chopsticks ή όχι
Enjoy!
Γλυκόξινο Χοιρινό με Λαχανικά Εποχής και Μαρμελάδα Δαμάσκηνο
° Προετοιμασία: 60′
° Έτοιμο σε: 30′
° Μερίδες: 4-5
Υλικά
Για το χοιρινό
350 gr. ψαρονέφρι
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
¼ κουταλάκι του γλυκού Νοστιμιά Maggi
1 κουταλιά της σούπας κόρν φλάουρ
1 ασπράδι αυγού
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι λευκό
Για τα λαχανικά και την σάλτσα
300 gr. πολύχρωμες πιπεριές
5 μανιτάρια λευκά
1 μεγάλο καρότο
1 ξερό κρεμμύδι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
10 τούφες μπρόκολο
5-6 σπαράγγια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη φρέσκια ρίζα τζίντζερ
2 ½ κουταλιές της σούπας μαρμελάδα δαμάσκηνο
1 συσκευασία ζωμό Κοτόπουλου Maggi σαν της Μαμάς
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
200 ml. χυμό ανανά
1 λάιμ
1 ½ κουταλάκι του γλυκού κόρν φλάουρ
Επιπλέον θα χρειαστείτε:
Σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
Σουσάμι
Ρύζι μπασμάτι
Εκτέλεση βήμα-βήμα
- Κόβουμε το ψαρονέφρι σε λεπτές φέτες.
Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε το ξύδι, την Νοστιμιά Maggi, την σάλτσα σόγιας, το κόρν φλάουρ και τελευταίο το αυγό.
- Περιχύνουμε το χοιρινό, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 1 ώρα πριν το χρησιμοποιήσουμε.
- Ετοιμάζουμε ως τότε τα λαχανικά και ετοιμάζουμε το μπασμάτι.
Φροντίζουμε να τα κόψουμε ομοιόμορφα, τα καρότα σε στικς, τα μανιτάρια και τις πιπεριές σε φέτες, τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες. Σε ένα μπωλ ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τρίβουμε το σκόρδο και το τζίντζερ. - Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι και μόλις κάψει σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κομμάτια του χοιρινού από κάθε πλευρά μέχρι να αποκτήσουν χρώμα και μια κρούστα.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας και σωτάρουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και το ξερό κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα καρότα και τις πιπεριές και συνεχίζουμε να σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια.
- Προσθέτουμε την μαρμελάδα και τον ζωμό Κοτόπουλου Maggi σαν της Μαμάς, τον χυμό ανανά, την σάλτσα σόγιας και το χοιρινό, ελέγχουμε τα υγρά και αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό.
- Βράζουμε μέχρι για περίπου 15 λεπτά, το μπρόκολο και τα σπαράγγια τα προσθέτουμε 3-4 λεπτά πριν αποσύρουμε το φαγητό, τα λαχανικά πρέπει να είναι τραγανά, αν τα θέλουμε πιο μαλακά βράζουμε λίγο περισσότερο.
- Στύβουμε το λάιμ σε ένα μπώλ και ανακατεύουμε με το κόρν φλάουρ, περιχύνουμε το φαγητό κουνάμε ελαφρά το γουόκ να πάει παντού και σε ένα λεπτό αποσύρουμε.
- Σερβίρουμε με το μπασμάτι, πασπαλίζουμε με σουσάμι και αν θέλουμε με λάιμ.
Σημειώσεις για την συνταγή:
– Ο χρόνος βρασμού και υγρών ίσως διαφέρει, θα πρέπει να προσέξετε το φαγητό να έχει τόσα υγρά όσα είναι αναγκαία, το φαγητό πρέπει να έχει πλούσια σάλτσα, το κόρν φλάουρ και ο ζωμός θα βοηθήσουν να δέσει.
– Αν χρησιμοποιήσετε πιο σκληρά φρέσκα λαχανικά όπως κολοκύθα, φασολάκια φροντίστε να τα κόψετε ομοιόμορφα σε μικρά σχετικά κομμάτια, τα κατεψυγμένα λαχανικά τα προσθέτουμε πάντα στο τέλος.
– Αν προσθέσετε εντέλει ανανά διαλέξτε ανάμεσα σε κονσέρβα ή φρέσκο ανανά, η κονσέρβα καλό είναι να προστεθεί στο τέλος ενώ ο φρέσκος στην αρχή.
– Μπορείτε να προσθέσετε μια καυτερή πιπεριά, αν σας αρέσουν τα καυτερά.
– Στο γλυκόξινο χοιρινό ταιριάζει το μάνγκο, το καλαμπόκι, τα στρογγυλά φασολάκια και το λευκό και το κινέζικο λάχανο.
– Δοκιμάστε το φαγητό σας και ισορροπήστε την γλυκόξινη γεύση του σύμφωνα με τα γούστα σας χρησιμοποιώντας σάλτσα σόγιας ή καστανή ζάχαρη.
– Το ψαρονέφρι μπορείτε να το αντικαταστήσετε με στήθος κοτόπουλο.