Κέικ με Λεμόνι, Ελαιόλαδο και Λεβάντα

1.1K
Κέικ με Λεμόνι, Ελαιόλαδο και Λεβάντα, το κέικ της Δευτέρας είναι πάντα πιο νόστιμο!

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο στο πρωινό της Δευτέρας από ένα γενναιόδωρο κομμάτι κέικ!
Βανίλια, σοκολάτα, φρούτα, με μαργαρίνη ή βούτυρο, δίχρωμα, στρογγυλά, μακρόστενα, σιροπιαστά, ζεστό ή κρύο, αν και μεταξύ μας, νομίζω ότι το κέικ της δεύτερης μέρα είναι θεϊκό!

Το ωραίο με το κέικ είναι ότι ακόμη και αν κάθε μέρα ψήνεις ένα κέικ, για όλες τις ημέρες του χρόνου μπορείς να γεύεσαι ένα μοναδικό κέικ!

Ένα τέτοιο κέικ είναι και αυτό με το λεμόνι, την λεβάντα και το ελαιόλαδου!

Αυτή η λεβάντα, όπου και να μπει κάνει το θαύμα της, από την κουζίνα μέχρι όποια άλλη χρήση προσδίδει αυτή την γλυκιά ηρεμία της, έτσι και σ’ αυτό το κέικ!

Το υπέροχο αυτό βότανο το χρησιμοποιώ συχνά και δεν πρόκειται για κάτι «γκουρμέ».

Τη λεβάντα ή όπως αγαπώ να την «φωνάζω» λαβαντούλα, θα την βρεις σε όλα τα μπαχαράδικα ή στα καταστήματα ντελικατέσεν, υγιεινής διατροφής αποξηραμένη έτοιμη για χρήση.

Αξίζει να έχεις στην κουζίνα σου ένα βαζάκι καθώς εκτός από το κέικ αυτό μπορείς να φτιάξεις ένα εκπληκτικό ρόφημα τα βράδια.

Να αρωματίσεις τα ψητά σου, σε σαλάτες με τυριά, τις πατάτες φούρνου, την ζάχαρη που χρησιμοποιείς, σε αρκετά γλυκά με κρέμες ή σοκολάτα ή απλά να τα διακοσμήσεις.

Τέλος μπορείς να φτιάξεις και καταπληκτικό λικέρ, λέγεται ότι είναι χωνευτικό συνταγή ΕΔΩ!

Τις προάλλες στην Estrella, στην Θεσσαλονίκη, ο Foodie Anarchist (Δημήτρης Κοπαράνης) την είχε προσθέσει σε αυγά ποσέ.

Ο συνδυασμός λεβάντας, λεμονιού και ελαιόλαδου θα σε κερδίσει, ειδικά την δεύτερη ημέρα!

Enjoy!


 

Κέικ με Λεμόνι, Ελαιόλαδο και Λεβάντα

° Προετοιμασία: 30′
° Έτοιμο σε: 45′
° Μερίδες: 10-12

Υλικά

Για το κέικ

90ml ελαιόλαδο
3 κρόκους αυγών
2 λεμόνια
150 γρ. ζάχαρη
120 γρ. αλεύρι
50 γρ. αμύγδαλα
1 γεμάτη κ.γ. λεβάντα
1 γεμάτη κ.σ. γιαούρτι
1 κ.σ. λεβάντα κατάλληλη για μαγειρική χρήση
1¼ κ.γ. baking power
1 κάψουλα βανίλιας
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Επιπλέον θα χρειαστείτε
3 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη
1 κ.γ. λεβάντα

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Το κέικ

Στον επεξεργαστή τροφίμων σπάμε τα αμύγδαλα, την λεβάντα,  το ξύσμα από τα δύο λεμόνια και 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα.

Προσθέτουμε το γιαούρτι, την βανίλια και τον χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι, τον οποίο έχουμε ανακατέψει με το baking powder.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα.

Προσθέτουμε το γιαούρτι, την βανίλια και τον χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι, τον οποίο έχουμε ανακατέψει με το baking powder.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι.

Σταματάμε το χτύπημα και στο εξής δουλεύουμε το μείγμα με σπάτουλα. Προσθέτουμε εναλλάξ κουταλιές από το αλεύρι, την αμυγδαλόψιχα και σταδιακά το ελαιόλαδο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε καλά λαδωμένη και αλευρωμένη κλασικού μεγέθους φόρμα για κέικ.

Ψήνουμε στους 175ο C για περίπου 40-45 λεπτά.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε σε σχάρα με να κρυώσει εντελώς.

Το σερβίρισμα

Πασπαλίζουμε με την άχνη, την οποία αρωματίζουμε με λεβάντα από την προηγούμενη ημέρα, τοποθετώντας την άχνη και την λεβάντα, ανακατεμένες σε βάζο που κλείνει ερμητικά.

 

Συνταγές για Λεβάντα

 

Κέικ με Ελαιόαδο χωρίς βουτυρο Συνταγή

 

Κέικ με Λάδι Συνταγή

 

Συνταγές για Κέικ με Ελαιόλαδο

 

Κέικ Λεβάντα Λεμόνι και Ελαιόλαδο

 

Λεβάντα Σπιτικές Συνταγές

Κέικ Λεμονιού με Ελαιόλαδο

 

 

Join the Conversation

  1. ντορινα says:

    Eva kalispera!!arxisa na ftiaxnw to keik me levanta k lemoni k den anagrafetai h posothta ths zaxarhs…xtipame tous krokous me posh zaxarh???
    Euxaristw

    1. Ντορίνα καλησπέρα, είναι λίγο “αργά” αλλά ήμουν εκτός, η ζάχαρη είναι 150 gr.
      Ευχαριστώ πολύ!

  2. Ειρήνη says:

    Eva kalispera! Th prwth koutalia lebanta th koboume mazi me to amygdalo h den paei ka8olou lebanta mesa sth zymh?

    Euxaristw!!

    1. Ειρήνη καλημέρα, βάζεις λεβάντα μέσα στην ζύμη ΠΡΟΣΟΧΗ να είναι κατάλληλη για βρώση!
      Καλή επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close