Αυτή την εποχή ξεκινάνε οι γουρ’νοχαρές ένα παλιό ελληνικό έθιμο όπου κάποιες περιοχές της Ελλάδας ακόμη αναβιώνουν μέχρι και σήμερα.
Η γουρν’οχαρά είναι αυτό που καταλαβαίνεις, η χαρά του γουρουνιού, εντάξει, σίγουρα δεν πρόκειται για ένα από τα πιο «ευχάριστα» έθιμα αλλά είναι κομμάτι της παράδοσης μας.
Στην γιορτή αυτή τα παλιά χρόνια ετοίμαζαν τα λουκάνικα, τσιγαρίδες, πατσά και προετοίμαζαν το χοιρινό κρέας των Χριστουγέννων, μέσα από ένα συλλογικό γλέντι ανοιχτό σε όλο το χωριό!
Τα λουκάνικα είναι προφανώς το πιο αγαπημένο έδεσμα του Ελληνικού τραπεζιού και της παρέας, ειδικά τα τελευταία χρόνια τα φρέσκα χοιρινά λουκάνικα τα βρίσκουμε όλο τον χρόνο, ενώ παλιά θυμάμαι ότι περιμέναμε να έρθουν Χριστούγεννα για να το απολαύσουμε!
Ο παππούς μου ήταν μεγάλος μαέστρος στο λουκάνικο, τα καρύκευε τόσο σωστά που ήταν λουκούμι! Μπορώ να πω ότι τα λουκάνικα είναι σαν μια ωραία Χριστουγεννιάτικη ανάμνηση, γι΄αυτό και τα προτιμώ πάντα στο γιορτινό τραπέζι!
Φέτος αποφάσισα τα λουκάνικα να τα παντρέψω με τα κυδώνια και με μπύρα, ξέρεις εμείς οι food bloggers ζούμε τα Χριστούγεννα λίγο νωρίτερα από τον υπόλοιπο κόσμο…
Ο Φάνης που μου έφερε τα λουκάνικα μου είπε ότι είναι γλύκισμα, κι έτσι έπραξα!
Για το φαγητό αυτό ήθελα μια μπύρα με εκλεπτυσμένη γεύση, φίνα αρώματα και την διακριτική παρουσία του λυκίσκου καθώς τα αρώματα από τα μπαχαρικά ήταν ήδη ζωηρά!
Μια μπύρα που αγαπώ είναι η Fischer, μοιάζει λες και είναι φτιαγμένη για τα δικά μου γούστα και αυτή ήταν η επιλογή μου, τόσο για να την προσθέσω στο φαγητό μου όσο και για να συνοδεύσω το φαγητό.
Αυτό όμως που μου αρέσει περισσότερο είναι ότι η Fischer αλλά και 11 ακόμη μπύρες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας φτιάχνονται εξολοκλήρου με ελληνικό κριθάρι, μάλιστα Βοιωτοί συμπατριώτες μου το επιβεβαιώνουν καθώς είναι μερικοί από τους 3010 Έλληνες παραγωγούς που προμηθεύουν με κριθάρι για να παραχθούν οι #12grbeers Fischer, Buckler, AMSTEL, Pils, Bock, Radler, Free, Heineken, ΑΛΦΑ, Strong και Weiss, ΒΙΟΣ 5!
Well done Αθηναϊκή Ζυθοποιία που στηρίζεις την «Ελληνική αγροτική παραγωγή», ελπίζω η μπύρα που μόλις άνοιξα, να απολαύσω υπεύθυνα, να περιέχει 2-3 κόκκους κριθάρι και από την γη της Βοιωτίας γιατί στο φαγητό έκανε το «θαύμα» της!
Λουκάνικα με Κυδώνια
° Έτοιμο σε: 30′
° Ποσότητα: 6 άτομα
Υλικά
2 κυδώνια
1 λουκάνικο χωριάτικο
2 κρεμμύδια
150 ml. μπύρα Fischer
250 ml. ζωμό κρέατος
2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
1 φύλλο δάφνης
1 ξυλάκι κανέλας
7-8 κόκκους άρκευθος (κεδροκούκουτσα)
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
¼ κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
Μπούκοβο, προαιρετικά
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση βήμα-βήμα
Κόβουμε τα κυδώνια σε κομμάτια (όπως τις πατάτες κυδωνάτες) και χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια.
Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι και τα κυδώνια με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το μέλι.
Προσθέτουμε τον ζωμό, τα μπαχαρικά και τα κεδροκούκουτσα σπασμένα σε γουδί, σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια.
Κόβουμε τα λουκάνικα σε μέτρια κομμάτια, τα σωτάρουμε σε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο να πάρουν χρώμα.
Σβήνουμε με μπύρα και μέλι, προσθέτουμε τα λουκάνικα στα κυδώνια.
Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και απολαμβάνουμε υπεύθυνα με παγωμένη μπύρα Fischer.
Σημειώσεις για την συνταγή:
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στο φαγητό μερικά προβρασμένα κάστανα ή άλλα μπαχαρικά που μας αρέσουν!