Από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη υπάρχουν συνταγές που συχνά μοιάζουν ίδιες όπως η συνταγή για σφουγγάτο φούρνου, η ομελέτα με κολοκυθάκια, πατάτες και ανθότυρο.
Το σφουγγάτο είναι η απόλυτη ελληνική ομελέτα, ουσιαστικά η διαφορά της με τη κλασική ομελέτα είναι πως είναι αφράτη, πιο «πίτα», χορταστική και σαφώς πιο γευστική.
Στη νησιώτικη τοπική ελληνική κουζίνα, αυτού του είδους η ομελέτα με κολοκυθάκια, πατάτες και τυρί, είναι από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά πιάτα.
Πιο ξακουστά είναι το κρητικό σφουγγάτο, αυτό της Σαντορίνης και φυσικά το σφουγγάτο Μυτιλήνης, τα οποία μπορεί να έχουν κοινή ονομασία αλλά διαφέρουν σε υλικά και διαδικασία, το καθένα έχει τη δική του ταυτότητα.
Το μαλαχτό σφουγγάτο της Κρήτης περιέχει πατάτες και γραβιέρα μοιάζει, θα μπορούσα να πω, σα μεγάλη πατατόπιτα που μοσχομυρίζει δυόσμο και σιγοψήνεται στο λαδάκι του.
Επίσης, το σφουγγάτο της Σαντορίνης περιέχει κολοκυθάκια και πατάτες.
Πρώτα τηγανίζονται στο λάδι ενώ το σφουγγάτο της Μυτιλήνης είναι μυρωδάτο, πιο «γεμάτο» σε υλικά και ψήνεται στο φούρνο.
Το κοινό όλων των συνταγών όπως κατάλαβες λοιπόν είναι η ονομασία, τα αυγά, τα λαχανικά και το καλό ελαιόλαδο.
Θα μου πεις, ελληνική κουζίνα χωρίς όλα αυτά, τα ολόφρεσκα υλικά και το ελληνικό ελαιόλαδο γίνεται;
Όχι φυσικά, το ελαιόλαδο είναι το διαμάντι μας, το σύμβολο της Ελληνικής Κουζίνας και η νοστιμιά που φέρνει στα φαγητά μοναδική!
Συγκεκριμένα το εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Χανιά Κρήτης, που χρησιμοποίησα, «κλείνει» μέσα στο μπουκάλι όλο το θησαυρό της Κρητικής γης αφού συλλέγεται από εκλεκτές σοδειές του τόπου.
Το σφουγγάτο φούρνου με κολοκυθάκια, πατάτες και ανθότυρο έχει ανάλαφρη γεύση και φρεσκάδα είναι “καλοκαίρι” στο πιάτο!
Τα κολοκυθάκια είναι παντού, όταν ψάχνεις κάτι εύκολο, απλό και γρήγορο φτιάξε αυτή τη συνταγή σφουγγάτο στο φούρνο, το ψήσιμο στο φούρνο το κάνει πιο ελαφρύ και τρώγεται… ακόμη και στην παραλία!
Συνταγή για σφουγγάτο στο φούρνο με κολοκυθάκια, πατάτες και ανθότυρο
Κατηγορία Συνταγής: Πρωινό,Κυρίως,Σνακ
Χρόνος Εκτέλεσης: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 35 λεπτά
Ποσότητα: 4-6 άτομα
Υλικά
8 μεγάλα αυγά
500 γρ. κολοκυθάκια
250 γρ. βρασμένες πατάτες
350 γρ. ανθότυρο
150 γρ. γραβιέρα
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
5-6 φύλλα δυόσμο
50 ml εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Χανιά Κρήτης
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Βράζουμε τις πατάτες και τις θρυμματίζουμε τις πατάτες με το πιρούνι.Κόβουμε τα δύο από τα κολοκυθάκια σε φέτες και τρίβουμε τα υπόλοιπα.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο.
Σε ευρύχωρο και τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τις πατάτες, τα κρεμμυδάκια, αλάτι, πιπέρι. Προσθέτουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια εξακολουθούμε να σωτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα κολοκυθάκια σε φέτες, τη γραβιέρα και το ανθότυρο σε μικρά κομμάτια.
Χτυπάμε τ΄αυγά μαζί με 50 ml. νερό, αλάτι-πιπέρι, τα προσθέτουμε στο σκεύος και ανακατεύουμε ανάλαφρα, απλά, κουνώντας το τηγάνι.
Αν το τηγάνι μπαίνει στο φούρνο το αφήνουμε ως έχει, εναλλακτικά μεταφέρουμε σε ταψί. Ψήνουμε το σφουγγάτο στο φούρνο στους 180ο C μέχρι να πήξουν τ΄αυγά.
Σερβίρουμε με φρέσκα κρεμμυδάκια και δυόσμο.
Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Μπορούμε αντί για ανθότυρο να χρησιμοποιήσουμε ξινομυζήθρα
– Μπορούμε να προσθέσουμε στο σφουγγάτο μάραθα και άνηθο
– Το σφουγγάτο μπορούμε να το ψήσουμε και στο τηγάνι σε πολύ χαμηλή φωτιά.
– Στο νέο site του ΑΛΤΙΣ μπορείς να βρεις και άλλες μοναδικές ελληνικές συνταγές που ετοιμάσαμε για το καλοκαίρι!