Κοφτό Μακαρονάκι με Χταπόδι Φούρνου, η δική μου συνταγή για τα 90 χρόνια Μisko.
Υπήρξαν κάποιες συνταγές και υλικά που ήταν ο λόγος που ξεκίνησα να μαγειρεύω από πολύ μικρή.
Βλέπεις δεν ήμουν από τα παιδιά που τα ξεγελούσες με το «τίποτα» για να φάνε το φαί τους και όταν η μαμά ρωτούσε παιδιά τί θέλετε να φάμε σήμερα η μόνη μου απάντηση ήταν ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ.
Για τα παιδικά μου μάτια ήταν όλα μακαρόνια… αρκεί να ήταν MISKO!
Η ιδιοτροπία μου έφτανε τη μαμά μου σε σημείο να κρατάει την συσκευασία για να μου την δείξει, με τα δίκια μου βέβαια αφού μερικές φορές έτυχε να μην είναι MISKO, μέχρι και σήμερα ακόμη γελάμε κάνοντάς μου το ίδιο αστείο.
Ακόμη θυμάμαι την παλιά συσκευασία της, ακόμη θυμάμαι τον Ακάκιο, μια από τις πιο αξέχαστες και πιο λατρεμένες μου διαφημίσεις ήταν τα Χριστούγεννα, όπου εμφανιζόταν επιτέλους το έλκηθρο του Αΐ Βασίλη και οι ευχές του καλόκαρδου «Ιταλού σεφ», μια διαφήμιση σταθμός στην Ελληνική τηλεόραση που μας «μεγάλωσε» χρόνια.
Η πρώτη μου απόπειρα στην κουζίνα ήταν τα μακαρόνια, συγκεκριμένα σπαγγέτι no6 το οποίο έβρασα με 5 κουτάλες αλάτι και ο μόνος που έφαγε όλο του το πιάτο σα να μη συνέβαινε τίποτα, ήταν ο γλυκός μου πατέρας ο άνθρωπος που με έχει εμπνεύσει και συνεχίζει να με υποστηρίζει σε ό,τι και αν κάνω.
Μαζί του έμαθα τα πάντα για τα μακαρόνια μου, σε μια εποχή που δεν υπήρχε η πληροφορία όπως σήμερα, μου έμαθε πως να βράζω σωστά τα μακαρόνια, οτι το νερό τους το προσθέτουμε στην σάλτσα για να δέσει τέλεια, οτι δεν τα ξεπλένουμε όταν τα στραγγίζουμε και οτι ποτέ μα ποτέ δεν πετάμε τα μακαρόνια που περίσσεψαν!
Μου έμαθε την φαντασία στην μαγειρική, την μακαρονόπιτα του, την φριτάτα, την φανταστική κόκκινη σάλτσα του, με «ξεκόλλησε» από το κλασικό σπαγγέτι μαγειρεύοντας μου τα υπόλοιπα σχήματα.
Φέτος η MISKO γιορτάζει τα 90 της χρόνια, είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη και χαρούμενη που συνεργάζομαι μαζί της, στις επετειακές συσκευασίες θα βρεις το έντυπο με συνταγές και άλλων food bloggers – διασημοτήτων.
Η δική μου συνταγή , αυτή που σημαίνει κάτι περισσότερο για εμένα είναι το χταποδάκι με το κοφτό μακαρονάκι, ήταν η πρώτη συνταγή που μαγείρεψα και έγραψα στο blog μου το 2006.
Επίσης είναι μια συνταγή που για εμένα σημαίνει πολλά γιατί την έχω συνδέσει με την προσφορά και την παρηγοριά.
Κοφτό Μακαρονάκι με Χταπόδι Φούρνου
Χρόνος Προετοιμασίας: 30′
Χρόνος Μαγειρέματος: 45′
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Μερίδες: 4-6 άτομα
Υλικά
1 μεγάλο χταπόδι
250 γρ. μακαρονάκι κοφτό MISKO
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
150 γρ. σάλτσα ντομάτας ή ντοματάκια κονκασέ
1.100ml ζεστό ζωμό λαχανικών ή θαλασσινών ή νερό
50ml κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
3-4κόκκους μπαχάρι
1 μικρό ξυλάκι κανέλα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι ολόκληρο με το ένα φύλλο δάφνης να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Όσο το χταπόδι βράζει θα βγάζει τα υγρά του, ειδικά αν είναι κατεψυγμένο, αν χρειάζεται όμως προσθέτουμε επιπλέον ζεστό νερό.
Όταν μαλακώσει και κοκκινίσει αποσύρουμε από την φωτιά και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, στην ίδια κατσαρόλα σωτάρουμε σε 50ml ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το χταπόδι για 3-4 λεπτά, σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το άλλο φύλλο δάφνης.
Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, την ζάχαρη, τα ντοματάκια και ένα φλυτζάνι από το ζωμό ή το νερό.
Χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Κατόπιν μεταφέρουμε σε μέτριο ταψί, προσθέτουμε επιπλέον τον υπόλοιπο καυτό ζωμό ή το νερό, 50ml ελαιόλαδο και το κοφτό μακαρονάκι ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για περίπου 25 λεπτά και μέχρι να μαλακώσει το κοφτό μακαρονάκι, ανακατεύοντας τακτικά.
Σερβίρουμε το κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι ζεστό-ζεστό από τον φούρνο!
Σημειώσεις για την συνταγή:
– Αν καταναλώσουμε το φαγητό άμεσα το κοφτό μακαρονάκι δεν κολλάει και με τις παραπάνω δοσολογίες είναι όσο “ζουμερό” χρειάζεται. Σε περίπτωση όμως που σκοπεύουμε να το σερβίρουμε αργότερα είτε φτιάχνουμε το φαγητό τελευταία στιγμή είτε προσθέτουμε επιπλέον ελαιόλαδο και 150-200 ml. περισσότερα υγρά.
– Μπορούμε το κονιάκ να το αντικαταστήσουμε με κρασί.
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κοφτό μισό ή ολόκληρο.
– Ελέγχουμε συχνά τα υγρά του φαγητού όσο ψήνεται στο φούρνο, πρέπει να είναι αρκετά γιατί διαφορετικά θα μας στεγνώσει και θα λασπώσει.