Κερκυραϊκή Παστιτσάδα με Κόκορα

1.1K
New Year’s resolutions,

μια ακόμη χρονιά μαγειρέματα και έμπνευση επάνω από τις κατσαρόλες, νέες αποφάσεις αλλά και επιμονή για να συνεχίσουν να εξελίσσονται οι κλασικές.

Κάθε χρόνο οι τάσεις της μαγειρικής φέρνουν κάτι καινούριο,

αναβιώνουν παλαιότερες τάσεις που έχουν αξιολογηθεί εκ νέου, οι μεγάλοι σεφ βάζουν νέα υλικά ή τρόπους μαγειρική στο παιχνίδι και κάποια πράγματα συνεχίζουν να μένουν στην ίδια θέση σαν να μην τα αγγίζει καμία εξέλιξη και δεν είναι τίποτα περισσότερο από τις κλασικές και αυτονόητες αξίες στην κουζίνα και μερικές δικές μου αγαπημένες και αξεπέραστες είναι:

– Το μικρό ταξίδι των υλικών μέχρι να φτάσουν στον πάγκο της κουζίνας και να μαγειρευτούν, φυσικά και κάποια υλικά δεν καλλιεργούνται στην χώρα μας αλλά αυτό αφορά μια γενική έννοια, μιλάμε για τα υλικά που καλλιεργούνται και παράγονται στον τόπο μας, η κουβέντα είναι μεγάλη αλλά σκέψου το.

– Ολόφρεσκα εποχιακά υλικά, το ήξερες οτι το μπρόκολο του χειμώνα έχει περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά από το μπρόκολο της Άνοιξης, εννοείται οτι ισχύει για τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

– Η πρώτη ύλη, ένα φαγητό είναι 5% τύχη, 15% τεχνική και 75% η πρώτη ύλη αυτό υποστηρίζει ο Alain Ducasse, χρειάζεται να το αναλύσουμε περισσότερο;

– Η αγάπη για τα ελληνικά τοπικά υλικά, ΠΟΠ προϊόντα και κάθε τι σε κάνει να γεύεσαι Ελλάδα!

– Για το τέλος κρατάω την αναβιώση των παραδοσιακών συνταγών και το φαγητό της Ελληνικής καθημερινότητας, κάτι που αποφάσισα οτι αγαπώ περισσότερο από οτιδήποτε και εδώ και μερικά χρόνια συνεχίζω να αναζητώ και να μαγειρεύω, ετσι και φέτος θα συνεχίσω να τις αναζητώ και να τις μαγειρεύω στην πρωτότυπη εκδοχή τους.

Για το ποδαρικό διάλεξα την Κερκυραϊκή Παστιτσάδα,

αφού στα χέρια μου έφτασε ένας «σπιτίσιος» κατακίτρινος κόκορας και αυτό το παραδοσιακό φαγητό της Κέρκυρας ήρθε αμέσως στο μυαλό μου, μπορείς να το φτιάξεις και με μοσχαράκι βέβαια η βασική τεχνική είναι να σιγοβράσεις το φαγητό και να «στρίψει» η σάλτσα, μετά με μια μπουκιά φτάνεις σε έναν μικρό παράδεισο γεύσης!

Enjoy!


 

Κερκυραϊκή Παστιτσάδα

•Προετοιμασία: 20′ •Έτοιμο σε: 120′ •Ποσότητα: 4-6 άτομα •Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο

 

Υλικά

1 κιλό μοσχαράκι ή κόκορα, κομμένο σε μερίδες
500 gr. μακαρόνια no. 2
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας  Ξίδι Βαλσάμικο Λευκό ΤΟΠ
200 ml. κόκκινο κρασί
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ
150 gr. σάλτσα ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
1 ξυλάκι κανέλας
3-4 μπαχάρια
Ελαιόλαδο
Φρέσκο μαύρο πιπέρι
Αλάτι

 

Εκτέλεση Συνταγής

Πλένουμε και στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί το κρέας.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε καλά το κρέας από όλες τις πλευρές και μεταφέρουμε σε πλατιά, βαθιά κατσαρόλα.

Στο τηγάνι που ροδίσαμε το κρέας προσθέτουμε το βούτυρο, το σκόρδο και τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τα σωτάρουμε μέχρι να μαραθούν, σβήνουμε με το Ξίδι Βαλσάμικο Λευκό ΤΟΠ και περιχύνουμε το κρέας.

Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά και περιχύνουμε με το κρασί, αφήνουμε μερικά λεπτά να εξατμιστεί, κατόπιν προσθέτουμε τα μπαχαρικά, την ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και τέλος προσθέτουμε τον τοματοπελτέ διαλυμένο σε ένα φλυτζάνι καυτό νερό.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.

Ελέγχουμε τακτικά ώστε να έχει αρκετή σάλτσα η παστιτσάδα και αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον ζεστό νερό.

Μόλις είναι έτοιμο το κρέας βράζουμε τα μακαρόνια.

Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος, ρίχνουμε τα μακαρόνια στην σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε τα μακαρόνια με το κρέας και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και τριμμένο τυρί.

Παστιτσάδα Κέρκυρας με Κόκορα

Σημειώσει για την Συνταγή:

– Αν η ντομάτα είναι στην εποχή της προτιμήστε να προσθέσετε στο φαγητό 3-4 τριμμένες ντομάτες αντί για έτοιμη σάλτσα ντομάτας.
– Μπορούμε αντι για χοντρά μακαρόνια να χρησιμοποιήσουμε πένες.
– Η παστιτσάδα μπορεί αν γίνει με κόκορα ή μοσχαράκι.
Παραδοσιακές Ελληνικές Συνταγές Παστιτσάδα

Συνταγές για Κόκορα

Παστιτσάδα Κέρκυρας Συνταγή

Παστιτσάδα Κέρκυρας με Κόκορα

Παστιτσάδα Κέρκυρας Συνταγές Συνταγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close