Μπακαλιάρος Τσιλαδιά Μεσσηνίας

553

Ο μπακαλιάρος σε μια από τις πιο υπέροχες τοπικές συνταγές, την τσιλαδιά Μεσσηνίας.

Μόλις λίγες ημέρες πριν ολοκληρωθεί η νηστεία της Σαρακοστής με το πιο αγαπημένο έθιμο των Ελληνων, το Πάσχα, προηγείται η Κυριακή των Βαϊων και η ιστορία γνωστή.

Ο Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ ή εν συντομία Ι.Χ.Θ.Υ.Σ., ναι καλά κατάλαβες, εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα.

Τα παιδιά τον υποδέχονται  με κλωνάρια από φυτά, στα χέρια, όπως η δάφνη-βάγια, ο φοίνικας, η ελιά  που χρησιμοποιούνται συμβολικά από τα παλιότερα χρόνια για τις τελετές αγώνων, βραβεύσεις και άλλα δοξασμένα γεγονότα.

Έκτοτε η καταπραϋντική, ιαματική και «θαυματουργή» βάγια-δάφνη κατέχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα για την ημέρα αυτή μέχρι σήμερα.

Όλες οι εκκλησίες στολίζονται με τα βάγια και πολλοί πάνε να λάβουν τα ευλογημένα βάγια, αφού μιμηθούν τα «βαγιοχτυπήματα», θα κρεμάσουν τις κλάρες 40 ημέρες έξω από το σπίτι να «στεγνώσουν» ή θα τα κρεμάσουν σε χωράφια, περιβόλια, στάβλους για το καλό.

Ακόμη και όσοι δεν πολυενδιαφέρονται για το θρησκευτικό της υπόθεσης ή όλα αυτά τα έθιμα, θα πάνε να λάβουν μια κλάρα δάφνη για την κουζίνα, ειδικά αφού παλιότερα όλα αυτά τα μυρωδικά βότανα δεν πωλούνταν, όπως σήμερα.

Των Βαΐων καταλύεται το ψάρι, που αυτό σημαίνει οτι το μεσημεριανό τραπέζι δεν είναι νηστίσιμο.

Ούτε στερείται από λάδι και κρασί, η νηστεία της Σαρακοστής λέγεται και Ξηροφαγία, δηλαδή εκτός από τα Σαββατοκύριακα το ελαιόλαδο και το κρασί απαγορεύονται και αυτό τηρείται και όλο το Μεγαλοβδόμαδο.

Φυσικά όλες οι παραπάνω πληροφορίες σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στον τρόπο που ίσως εμείς οι «κοινή θνητοί» νηστεύουμε, όμως έχουν ιδιαίτερη σημασία για την διαμόρφωση της γαστρονομικής παράδοσης μας.

Έτσι ο πρωταγωνιστής της Κυριακής είναι δύο ψάρια, ο κολιός και ο μπακαλιάρος.

Εκείνη την ημέρα ήμασταν ήδη στο σπίτι της γιαγιάς μου, γιατί εκεί γιορτάζαμε οικογενειακά την Πασχαλιά.

Στο δικό μας σπιτικό μαγειρευόταν από νωρίς στην γάστρα (την παραδοσιακή) ένα από τα πιο ωραία φαγητά, ο μπακαλιάρος πλακί με μπακαλιάρο παστό, πολλά κρεμμύδια ξερά, πατάτες και σταφίδα, η γλύκα της σταφίδας ξεγελούσε ακόμη κι εμάς τα παιδιά.

Αργότερα μέσα από αναζητήσεις παραδοσιακών συνταγών έμαθα οτι αυτό το υπέροχο φαγητό είχε όνομα και τόπο προέλευσης, ήταν η Τσιλαδιά Μεσσηνίας, με την μοναδική διαφορά ότι το φαγητό αυτό φτιάχνεται χωρίς πατάτες, όμως αν έχεις να ταϊσεις και πολλά στόματα μερικές πατατούλες δεν είναι απαγορευτικές.

Η δάφνη για το φαγητό απαραίτητη, γενικότερα η δάφνη είναι ευεργετική, ειδικά φρέσκια!

Εγώ εδω και καιρό έχω βάλει μια στην γλάστρα, με τα φρέσκα φύλλα της φτιάχνω τα φαγητά μου, αφεψήματα ή ξεβγάζω τα μαλλιά μου με ένα από διάλυμα που φτιάχνω από βραστό νερό και φύλλα δάφνης. Ενώ το δαφνόλαδο είναι γνωστό στα τερτίπια ομορφιάς.

Φτιάξε την τσιλαδιά με φρέσκια βάγια, να γλείφεις τα δάχτυλά σου!


Εύα

 

Τσιλαδιά Μπακαλιάρος Πλακί


Μπακαλιάρος Τσιλαδιά Μεσσηνίας

Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 60 λεπτά
Ποσότητα: 5-6 άτομα


Υλικά

1200 γρ. μπακαλιάρο παστό
4-5 ξερά κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
3 ντομάτες
250ml συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της Κορινθιακές μαύρες σταφίδες
2 φύλλα δάφνης
1-2 κλωναράκια θυμάρι
120ml ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

1. Από την προηγούμενη ημέρα θα πρέπει ο μπακαλιάρος να ξαρμυριστεί και να ενυδατωθεί, εκτός και αν ο μπακαλιάρος που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ήδη ξαρμυρισμένος.
Αποβραδίς τον βάζουμε σε άφθονο κρύο νερό για να ξαρμυρίστει και αλλάζουμε το νερό τουλάχιστον 5-6 φορές.

2. Την επομένη μεταφέρουμε το μπακαλιάρο σε τρυπητό να στραγγίσει. Κόβουμε τα 3-4 κρεμμύδια σε φέτες και το ένα το ψιλοκόβουμε, όπως επίσης και τα σκόρδα.

3. Σ’ ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι σωτάρουμε με το μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, αφού μαραθούν χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, προσθέτουμε τηνζάχαρη, το χυμό ντομάτας, τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι, αλατοπίπερο και τέλος τον τοματοπελτέ διαλυμένο σε 1 φλυτζάνι ζεστό νερό.Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά και μόλις αποσύρουμε προσθέτουμε τις σταφίδες.

4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C και κόβουμε τις ντομάτες σε χοντρές φέτες.

5. Σε μεγάλο ταψί στρώνουμε τις μισές φέτες από τις ντομάτες, επάνω τους ακουμπάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου, στρώνουμε τις υπόλοιπες ντομάτες, περιχύνουμε με την σάλτσα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

6. Ψήνουμε στους 180ο C για περίπου 1 ώρα στις αντιστάσεις και ανάλογα τον φούρνο. Τρωγεται το ίδιο απολαυστικά ζεστό ή κρύο!

Σημειώσεις για τη συνταγή

– Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το φαγητό με 2-3 πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες και τις βάζουμε περιμετρικά στο ταψί
– Αν οι ντομάτες είναι στην εποχή τους χρησιμοποιούμε 500 gr. χυμό φρεσκοστυμμένης ντομάτας
– Στο φαγητό ταιριάζει το μπαχάρι και η κανέλα

Μπακαλιάρος Πλακί

Συνταγές με Μπακαλιάρο

Τσιλαδιά Μεσσηνίας Συνταγή

Τσιλαδιά Μπακαλιάρος Πλακί

Join the Conversation

  1. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

  2. Τέλειο και ελαφρύ, ότι πρέπει για μετα τις διακοπουλες μας! Πήρα και κάτι ντοματούλες από ΑΒ μέλιιιιιιι! 🙂

  3. Σωτηρία says:

    πω πω να γλε’ιφεις και τα δ’αχτυλα σου αυτή η συνταγη!

    1. Ευχαριστώ πολύ Σωτηρία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close