Σπετζοφάι με τόνο λευκό Αλοννήσου και μαραθόσπορους

1.1K

Ο “εκρηκτικός” μεζές του λατρεμένου Πηλίου “συναντά” τον μοναδικό λευκό τόνο της Αλονήσσου και γίνονται ένα “θαλασσινό” σπετζοφάι φουλ στην γλύκα και την κάψα της πιπεριάς και στα αρώματα από μαραθόσπορους!

Το σπετζοφάι είναι από τους επικότερους μεζέδες ή μάλλον τσιπουρομεζέδες της Ελληνικής κουζίνας, και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

Ένα απλοϊκό φαγητό, με 2 υλικά που βασίζεται στο καλοκαιρινό μποστάνι.

Συγκεκριμένα, ντομάτες και πιπεριές κέρατο… Και οι μελιτζάνες;

Μήπως θαρρείς πως τις ξέχασα; Όχι δεν τις ξέχασα αφού στο αυθεντικό σπετζοφάι δεν “χωράνε” μελιτζάνες, μόνο η σπέτζα.

Τί εστί σπέτζα ή σπέντζα; Η πιπεριά, εξ’ ου και το σπετζοφάι ή σπεντζοφάι!

Οι πιπεριές πράσινες ή κόκκινες, γλυκές και καυτερές, πάντα κέρατο, ιδανικά μπαίνουν στο φαγητό ολόκληρες και μαγειρεύονται σε σάλτσα από φρέσκες ντομάτες.

Το πηλιορείτικου σπετζοφάι ως γνωστό μαγειρεύεται με χωριάτικο λουκάνικο, την κλασική συνταγή την βλέπεις ΕΔΩ.

Όπως είπαμε το σπεντζοφάι είναι μεζές αλλά κάλλιστα μπορείς να το σερβίρεις με ρύζι,  πατάτες ή σαν μακαρονάδα, όπως η Ελένη Ψυχούλη προτείνει!

Και τώρα ας περάσουμε στην άλλη εκδοχή του υπέροχου αυτού μεζέ, με τον λευκό τόνο Αλοννήσου, εμπλουτισμένο με τα αρώματα από τους μαραθόσπορους.

 

Συνταγή Πηλιορείτικο Σπετζοφάι με τόνο λευκό Αλοννήσου, πιπεριές και μαραθόσπορους

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

√ Ο λευκός τόνος Αλονήσσου

Η Αλόνησσος είναι ένα πανέμορφο νησί, το οποίο διαθέτει εξαιρετικά πλούσιες, σε αλιεύματα, θάλασσες.

Ο μικρόσωμος λευκός μακρυπτέρυγος τόνος – Alalunga tuna- είναι πασίγνωστος ως τονάκι Αλοννήσου, ψαρεύεται, προετοιμάζεται και συσκευάζεται στο νησί.

Εμείς τον βρίσκουμε στα ράφια των αγορών από την εταιρεία “Alelma”.

Η ιδέα για την αντικατάσταση του λουκάνικου με τον τόνο μου ήρθε όταν ήθελα να φτιάξω σπετζοφάι αλλά να του δώσω ένα πιο ανάλαφρο ύφος.

Στο βάζο υπήρχαν μερικά φιλέτα τόνου και χωρίς πολλές σκέψεις τον πρόσθεσα προς το τέλος του μαγειρέματος.

Νομίζω, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το λουκάνικο, ότι στο εξής θα είναι μονόδρομος ο τόνος!

√ Οι μαραθόσποροι

Και ενώ όπως είπα, όντως ταίριαζε θαυμάσια εμένα κάτι μου έλειπε..

Ένα μυρωδικό, μια ιδιαίτερη γεύση αλλά όχι κάτι φρέσκο ήθελα κάτι που θα έδινε αυτό το κάτι!

Όπου δεν άργησα να το βρω, η έμπνευση ήρθε εύκολα, ως γνωστό οι Βολιώτες προτιμούν το τσίπουρο με γλυκάνισο αλλά όχι δεν θέλω γλυκάνισο θέλω μαραθόσπορους!

Ο μαραθόσπορος ταιριάζει μοναδικά με πικάντικες γεύσεις, σάλτσα ντομάτας και θαλασσινά, αυτό ήταν.

Επιβεβαιώνω πως αυτό είναι το highlight που έψαχνα γι΄αυτό το διαφορετικό σπεντζοφάι!

√ Οι πιπεριές και η σάλτσα ντομάτα

Φυσικά και δεν είναι ελαφρύ φαγητό, πώς άλλωστε! Προφανώς και γι’ αυτό θεωρείται μεζές.

Για μένα η μαεστρία της νοστιμιάς στο σπετζοφάι είναι το τηγάνισμα της πιπεριάς.

Τηγανίζονται – ροδίζονται μέχρι να “σκάσουν” σχεδόν.

Και πάντα προσέχουμε πολύ γιατί “πετάνε” το λαδάκι τους..

Οι πιπεριές δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλες, μικρούλες και τρυφερές ώστε να μην έχουν πολλά σποράκια για να μπουν ολόκληρες με τα κοτσάνια τους.

Σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας βάζουμε μια αναλογία από γλυκές και καυτερές πιπεριές.

Ωστόσο αυτό δεν είναι απαραίτητο μπορούν και να κοπούν σε χοντρά κομμάτια, όπως και το τηγάνισμα μπορεί να μετατραπεί σε σοτάρισμα.

Αυτά, όπως πάντα, σου το αφήνω σε ελεύθερη επιλογή, για παράδειγμα αν θες να φτιάξεις μια μακαρονάδα είναι το καλύτερο.

Η σάλτσα από φρέσκες ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον ρεντέ, βγάζουν όσο νεράκι χρειάζεται το φαγητό για να μαγειρευτεί και να γίνει μέλι!

Λίγο σκορδάκι και ρίγανη… και μπούκοβο, βάζουμε οπωσδήποτε!

Ζεστό, κρύο, πολύ ή μέτρια, ίσως και καθόλου πικάντικο το σπεντζοφάι με τόνο θα σε κερδίσει, ειλικρινά είναι ακόμη πιο καλοκαιρινό και φανταστικό!


Εύα

 

Ποσότητα / Μερίδες: 6
Χρόνος Προετοιμασίας10 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος25 minutes
Είδος ΓεύματοςΠαραδοσιακά
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ

Σπετζοφάι με τόνο λευκό Αλοννήσου και μαραθόσπορους

Εκτυπώση Συνταγής
Ο "εκρηκτικός" μεζές του λατρεμένου Πηλίου "συναντά" τον μοναδικό λευκό τόνο της Αλονήσσου και γίνονται ένα "θαλασσινό" σπετζοφάι φουλ στην γλύκα και την κάψα της πιπεριάς και στα αρώματα από μαραθόσπορους!

Υλικά

  • 200 γρ. λευκό τόνο Αλοννήσου
  • 8 μέτριες γλυκές πιπεριές κέρατο, χοντροκομμένες
  • 2-3 καυτερές πιπεριές, κέρατο
  • 250 γρ. σάλτσα φρέσκιας ντομάτας
  • 1 ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • 50 γρ. γρ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. μαραθόσπορους
  • ¼ κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη ή θυμάρι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Αλάτι

Διαδικασία

  • Σε ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σοτάρουμε ή τηγανίζουμε τις πιπεριές σε δυνατή φωτιά.
  • Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τους μαραθόσπορους, τις ντομάτες, τη ρίγανη και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Μαγειρεύουμε για 10-12’ και προσθέτουμε τον τόνο σε «σπασμένο» σε μεγάλα κομμάτια.
  • Μόλις δέσει η σάλτσα αποσύρουμε και σερβίρουμε το σπετζοφάι.
  • Σερβίρουμε το σπετζοφάι ζεστό ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Σημειώσεις για τη συνταγή

- Αν δεν έχουμε μαραθόσπορους μπορούμε να προσθέσουμε κ.σ. ούζο
- Σε περίπτωση που δεν βρείτε πιπεριές καυτερές χρησιμοποιούμε μπούκοβο
 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close