Τα ξεροτήγανα Αμοργού ή κατιμάρια είναι το καθεαυτού παραδοσιακό γλύκισμα από το αγαπημένο νησί.
Για τους Αμοργιανούς τα ξεροτήγανα δεν είναι μόνο ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο και Πασχαλιάτικο περίτεχνο κέρασμα που θυμίζει δίπλες.
Τα προσφέρουν στους γάμους και τα βαφτίσια μαζί με το παραδοσιακό παστέλι, πασπαλισμένα μπόλικο σουσάμι και φυσικά μέλι.
Ξεροτήγανα Αμοργού

By 9 Δεκεμβρίου, 2013
Published:- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 30 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 2 hrs 30 mins
Τα ξεροτήγανα Αμοργού ή κατιμάρια είναι το καθεαυτού παραδοσιακό …
Υλικά
- > Για την Ζύμη
- 1000 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 550 ml. νερό
- 100 ml. ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- > Για το Σιρόπι
- 1000 gr. ζάχαρη
- 750 ml. νερό
- 1 φλυτζάνι μέλι
- Χυμό λεμονιού
- > Επιπλέον θα Χρειαστείτε
- Ελαιόλαδο, Σησαμέλαιο ή Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
- Σουσάμι καβουρντισμένο
- Αμύγδαλο καβουρντισμένο
- Κανέλα
Οδηγίες
- Προεργασία
Ετοιμάζουμε το μείγμα για το πασπάλισμα.
Καβουρδίζουμε το σουσάμι και τα αμύγδαλα.
Τα σπάμε στο γουδί ή στο multi. - Η ζύμη
Σε ένα μπώλ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να τρίβουμε με τις παλάμες μας να υγρανθεί ομοιόμορφα το μείγμα.
Προσθέτουμε το αλάτι και σταδιακά το νερό, προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο ακόμη νερό. - Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία σφιχτή ζύμη και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 2 ώρες.
Ανοίγουμε την ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο,κόβουμε σε ίσες οριζόντιες λωρίδες πλάτους περίπου 8-10 εκατοστά και μήκους περίπου 20 εκατοστά.
Διπλώνουμε σε σχέδια που μας αρέσουν. - Τηγανίζουμε τα ξεροτήγανα σε πολύ καυτό και αρκετό λάδι μέχρι να αποκτήσουν χρυσοκόκκινο χρώμα!
Τα βγάζουμε, τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Το σιρόπι
Όσο τηγανίζουμε τα ξεροτήγανα ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι, ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και βράζουμε το σιρόπι. - Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
Διατηρούμε το σιρόπι ζεστό, αφήνοντάς το σιγοβράζει, στην χαμηλότερη θερμοκρασία. - Το σιρόπιασμα
Ρίχνουμε ένα-ένα τα κρύα ξεροτήγανα μέσα στο σιρόπι, με προσοχή για να μην σπάσουν!
Τα αφήνουμε 1-2 λεπτά να απορροφήσουν σιρόπι και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Πασπαλίζουμε τα ξεροτήγανα με το μείγμα από καβουρδισμένο σουσάμι και αμύγδαλο και ελάχιστη κανέλα!
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: Επιδορπιο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Προχωρημενο