Σαρακατσάνικη Πίτα με Λάχανο και Φέτα

817

Σίγουρα αν δεν είσαι από τον Έβρο, αν δεν έχεις Σαρακατσάνικες ρίζες ή αν δεν έχεις διαβάσει ξανά και ξανά τα βιβλία της Εύης Βουτσινά αυτή η συνταγή για πίτα με λάχανο και φέτα σου είναι παντελώς άγνωστη!

Η αείμνηστη κυρία ή θεία Θεοδώρα, όπως την αποκαλούσαμε, ήταν μια γυναίκα με ιδιαίτερη φυσιογνωμία και προφορά.

Με σαρακατσάνικη ρίζα, με καταγωγή από τον Έβρο και χρόνια «ξενιτεμένη» στην Ελβετία.

Aυτή η γυναίκα λοιπόν ήταν η πεθερά της θείας μου και την έβλεπα κάθε καλοκαίρι ή χειμώνα που ερχόταν στην Ελλάδα για διακοπές.

Είχε μεγάλη αγάπη για τον τόπο της και πάντα πιστή στα ήθη και έθιμα του τόπου της.

Παρόλο που έλειπε πάνω από 50 χρόνια δεν υπήρχε στιγμή που να μην αναφερόταν στον Έβρο, να μη σιγοτραγουδά έναν εβρίτικο σκοπό.

Η μαγειρική της ήταν ξεχωριστή, όταν πάντρεψε το γιο της με τη θεία μου, περίπου τέτοια εποχή, θυμάμαι δύο πράγματα.

Το ένα, το μαγειρευτό με κυδώνια που έφτιαξε για το μετά-γαμήλιο τραπέζι.

Και η παραδοσιακή πίτα που πέρασαν πάρα πολλά χρόνια για να μάθω τι ακριβώς ήταν, όμως θυμάμαι τη «γλύκα» της και πόσο όμορφα μύριζε.

Όμως αυτή την πίτα δεν την είχα συναντήσει ποτέ και πουθενά ενώ η κυρία Θεοδώρα έφυγε από τη ζωή δεν κατάφερα ποτέ να μάθω ποτέ τη συνταγή.

Όμως έμελλε να τη συναντήσω σ΄ένα από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία μαγειρικής από την μοναδικότατη Εύη Βουτσινά.

Ήταν τόσο απλά τα υλικά γι΄αυτή την συνταγή για παραδοσιακή πίτα, δυο –τρια υλικά και καλό φύλλο για πίτες.

Όταν φτάνει η εποχή που το λάχανo είναι γλυκό, τρυφερό και αφράτο πάντα φτιάχνω αυτή την πίτα, η μόνη μου προσθήκη είναι λίγο ξερό κρεμμύδι.

Αυτή είναι η «αλήθεια» της ελληνικής πίτας από τόπο σε τόπο μοναδική όσο τίποτα άλλο, γεια στα χέρια σου «Ελλάδα» με τις πίτες σου!

Συνταγή για Λαχανόπιτα

Συνταγή για Σαρακατσάνικη Πίτα με Λάχανο και Φέτα

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά
Ποσότητα: 12 μερίδες

Υλικά

1 συσκευασία Χωριάτικο Φύλλo Κοζάνης «κιχί» της alfa
1000 γρ. λάχανο
1 μεγάλο κρεμμύδι
300 γρ. φέτα
100 γρ. βούτυρο
50 γρ. ελαιόλαδο
1 ½ κουταλάκι του γλυκού γλυκό κόκκινο πιπέρι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση

Αφήνουμε τα φύλλα να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2 ώρες πριν ξεκινήσουμε να ετοιμάζουμε την πίτα με το λάχανο και φέτα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.

Ψιλοκόβουμε το λάχανο και το κρεμμύδι. Βάζουμε το λάχανο σε μπωλ, το πασπαλίζουμε με αλάτι και το πιέζουμε με τα χέρια μας να «μαραθεί».

Σε ευρύχωρo τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε το κρεμμύδι, αποσύρουμε.

Προσθέτουμε αμέσως το λάχανο, τα πιπέρια, τη μισή ποσότητα από τη φέτα και ανακατεύουμε.

Σε ένα ταψί στρώνουμε 3 από τα φύλλα, τα οποία ραντίζουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε τη γέμιση και επάνω το τυρί θρυμματισμένο.

Κλείνουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, που δεν ξεχνάμε να ραντίσουμε κάθε φορά και λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας.

Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου 200ο C για 50 λεπτά και σερβίρουμε.

Συνταγές με φύλλο alfa KIXI
Συνταγές με Λάχανο
Λάχανο Συνταγή για Πίτα
Πίτα με ΚΙΧΙ Συνταγή
Παραδοσιακές Πίτες ΚΙΧΙ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close