Φέτος θα ψήσουμε μαζί τους ωραιότερους κουραμπιέδες με φουντούκια, μια ιδιαίτερη και πετυχημένη συνταγή για κουραμπιέδες!
Οι συνταγές για κουραμπιέδες πολλές!
Στο blog όλα αυτά τα χρόνια σας έχω παρουσιάσει από τους κλασικούς παραδοσιακούς κουραμπιέδες μέχρι ξεχωριστούς κουραμπιέδες από τοπικές συνταγές όπως τους κατάδες Σάμου αλλά και τους κουραμπιέδες χωρίς ζωικά λιπαρά.
Οι κουραμπιέδες με φουντούκια δεν είναι κάτι που σκέφτηκα απλά για ν΄αντικαταστήσω το κλασικό αμύγδαλο, χάριν εντυπωσιασμού ή για να δείξω κάτι “εναλλακτικό”.
Πρόκειται για μια συνταγή που βρήκα στο αγαπημένο βιβλίο μαγειρικής της Εύης Βουτσινά.
Συγκεκριμένη συνταγή για κουραμπιέδες έχει πολίτικες ρίζες, εκτός από φουντούκια αρωματίζονται και με κανέλα αλλά προτίμησα να μη την προσθέσω.
Η κάθε συνταγή για κουραμπιέδες έχει κάτι διαφορετικό, όμως σε όλες αυτές τις πετυχημένες χριστουγεννιάτικες συνταγές , πάντα σας υπενθυμίζω οτι εκτός από την άριστη πρώτη ύλη το ίδιο σημαντικό είναι και η εκτέλεση.
Ετοιμάζω για 2η φορά αυτούς τους κουραμπιέδες με φουντούκια, αυτή τη φορά με βοηθούς την Υβόννη και τη μαμά μου, η οποία πάντα μου υπενθυμίζει πως το βούτυρο θέλει καλό αφράτεμα.
Όταν βγάζω τα φουντούκια από το ντουλάπι και ξαφνιάζεται αλλά ξέρω καλά πως μου έχει απόλυτη εμπιστοσύνη.
Τα καβουρδίζει και τα κόβει στον κόφτη της κουζινομηχανής Kenwood Chef Titanium ενθουσιάζεται και με ρωτάει αν είναι όντως καλή γιατί την βλέπει παντού.
Βάζω τον αναδευτήρα Κ και ξεκινώ ν΄αφρατεύω το βούτυρο μαζί με την άχνη, ο στιβαρός αναδευτήρας Κ θα μου δώσει το τέλειο αποτέλεσμα.
Τότε, μου λέει, πως τότε μόνο η κυρία Ντίνα είχε μίξερ και όλο το χωριό πήγαινε εκεί ν΄αφρατέψει το βούτυρο για τους κουραμπιέδες, δεν έχουν περάσει 2 λεπτά και το βούτυρο έχει γίνει πραγματικά αφρός!
Για να πω την αλήθεια πάντα μ΄ενθουσιάζει κι εμένα ο αναδευτήρας Κ, τόσο εύκολα αναδεύει τέλεια δύσκολα υλικά όπως το βούτυρο, βασική προϋπόθεση για τους καλύτερους κουραμπιέδες, που θα λιώνουν στο στόμα!
Στη συνέχεια τη θέση του παίρνει ο αναδευτήρας Flexi, ο οποίος αναδεύει τα υλικά όπως ακριβώς θέλω και όπως θα το έκανε το δικό μου χέρι, χάρη στο μαλακό λαστιχένιο περίβλημα γιατί χριεάζεται ελάχιστο ζύμωμα, ίσα-ίσα να ενωθούν τα υλικά.
Για μένα ο αναδευτήρας Flexi είναι από τα κορυφαία εξαρτήματα της κουζινομηχανής
Με την Kenwood Chef Titanium νιώθω μια απόλυτη σιγουριά για την επιτυχία των γλυκών μου, κάθε είδους.
Οι κουραμπιέδες βγαίνουν ζεστοί και μοσχομυρίζουν, φυσικά δεν κρατιόμαστε και δοκιμάζουμε αμέσως, το φουντούκι κάνει τη διαφορά!
Καβουρντισμένα χοντροσπασμένα φουντούκια σε κάθε μπουκιά, βγάζουν την ζεστασιά, τη γλύκα, τα έλαιά τους και δίνουν στον κουραμπιέ μια μαγευτική, βελούδινη επίγευση!
Δοκίμασε ανεπυφύλακτα αυτή τη συνταγή για κουραμπιέ, το μόνο σίγουρο πως όλοι θα θέλουν τη συνταγή.
Ακόμη και αν είσαι του κλασικού κουραμπιέ με αμύγδαλο, πάρε τη βασική συνταγή και φέρ’ τη στα μέτρα σου.
Συνταγή για κουραμπιέδες με φουντούκια
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 25 λεπτά
Ποσότητα: 50 κουραμπιέδες
Υλικά
Για τους κουραμπιέδες
280 γρ. βούτυρο γάλακτος αιγοπρόβειο ή αγελαδινό
400 γρ. αλεύρι μαλακό
150 γρ. φουντούκια
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1 ολόκληρο αυγό + 2 κρόκους
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κάψουλα βανιλλίνη
½ κ.γ. σόδα
¼ κ.γ. baking powder
¼ κ.γ. αλάτι
Για το άχνισμα των κουραμπιέδων
500 γρ. ζάχαρη άχνη
-1 κάψουλα βανιλλίνη
-1 κουταλάκι του γλυκού νισεστέ
Εκτέλεση Συνταγής
Τοποθετούμε το βούτυρο και τα 50 γρ. άχνης ζάχαρης στον κάδο της κουζινομηχανής, με τον αναδευτήρα Κ αφρατεύουμε για μερικά λεπτά μέχρι να πάρουμε ένα κρεμώδες μείγμα.
Προσθέτουμε τα αυγά, κρόκους, το ολόκληρο αυγό και συνεχίζουμε για 2 λεπτά το χτύπημα.
Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε τον αναδευτήρα Flexi, προσθέτουμε 2 κουταλιές αλεύρι, τη σόδα, το baking powder, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι τμηματικά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους στους 170ο C
Τους πλάθουμε στρογγυλούς μετρίου μεγέθους και τους ακουμπάμε σε δίσκο ψησίματος όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 25 λεπτά και τους ακουμπάμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά.
Ανακατεύουμε άχνη ζάχαρη, τη βανιλλίνη, το νισεστέ και αχνίζουμε τους κρύους κουραμπιέδες.
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε ν΄αρωματίσουμε με κανέλα αλλά και ξύσματα από πορτοκάλι ή λεμόνι
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο βούτυρο μας αρέσει
– Αν θέλουμε πιο τραγανό τον κουραμπιέ τους ψήνουμε λίγο περισσότερο μέχρι να πάρουν και ρόδινο χρώμα