Λεμονόπιτα – Σιροπιαστό κέικ λεμόνι

1.8K

Αφράτο σιροπιαστό κέικ λεμόνι που σε κάθε μπουκιά πλημμυρίζει τον ουρανίσκο, αυτή η λεμονόπιτα σερβίρεται με παγωτό καϊμάκι και είναι πραγματικά είναι ονειρική!

Δεν έχει καμία σχέση με τη lemon pie, όπως κατάλαβες είναι κάτι διαφορετικό, επίσης δεν είναι ραβανί  είναι αυτό που λέει ο τίτλος ένα κέικ λεμόνι, σιροπιαστό.

Τα κέικ-γλυκά αυτού του είδους από τη δεκαετία του ’80 περνούσαν από όλα τα τραπέζια, αφού υπήρχε η διάθεση για κάτι διαφορετικό από τα παραδοσιακά ως τότε γλυκά.

Συνήθως αρωματισμένα με βανίλια, πορτοκάλι, ή λεμόνι, σιροπιαστά, και συχνά επάνω τους παγωτό και μια καλή δόση κανέλα τριμμένη ή καρύδια.

Ειδικά στην επαρχία και μιλάω εκ πείρας, ήταν το ΚΕΡΑΣΜΑ!

Αργότερα μάλλον επειδή το κέικ δεν θεωρούνταν “επίσημο” γλυκό, άρχισαν οι “βαφτίσεις” σε σιρόπια.

Δηλαδή πράγματα απλά που γνώριζαν από άλλα παραδοσιακά γλυκίσματα, όπως η καρυδόπιτα.

Σαν παιδί, κάποτε, βρέθηκα σε ένα οικογενειακό τραπέζι και πήρε το αυτί που πως είχε καρυδόπιτα, το γλυκό που λατρεύω.

Ξάφνου μου έρχεται ένα σιροπιαστό κέικ με καρύδα, που τότε ήταν πολύ ουάου να φτιάχνεις κέικ καρύδα, αν και νόστιμο, δεν ήταν καρυδόπιτα!

Έτσι, το κέικ λεμόνι έγινε λεμονόπιτα, το κέικ σοκολάτας σοκολατόπιτα, το κέικ με το ολόκληρο πορτοκάλι πορτοκαλόπιτα κ.ο.κ

Πρώτο συνθετικό το κύριο συστατικό και δεύτερο η πίτα δηλαδή το κέικ στην περίπτωσή μας.

Και όλα αυτά τα γλυκά ήταν σπουδαίο κέρασμα, ειδικά το Πάσχα και μετά που άνοιγε ο καιρός, αυτά μαζί με τα μπισκοτόγλυκα!

Λεπτομέρειες που θα αναδείξουν τη συνταγή

Το λεμόνι

Εννοείται πως ξεκινάω από τα λεμόνια! Πλέον τα λεμόνια είναι σκέτη απογοήτευση..

Αν δεν έχεις τη δυνατότητα να τα προμηθευτείς από κάποιον παραγωγό στη λαϊκή, δυστυχώς πρέπει να συμβιβαστείς με αυτά από το σούπερ μάρκετ, τίγκα στο κερί.

Αλλά υπάρχει τρόπος να έχουμε ακέρωτα λεμόνια; Ναι!

Ξεπλένεις τα κερωμένα λεμόνια στα γρήγορα με καυτό νερό, μετά τα βάζεις  σε ζεστό νερό για 2-3 ώρες.

Κατόπιν τα βουρτσίζεις καλά και κάπως έτσι έχεις ακέρωτο λεμόνι για τη λεμονόπιτα.

Τέλος πάρε το ξύσμα και βάλτο στη ζάχαρη για αρκετές ώρες πριν φτιάξεις το γλυκό.

Η λεμονόπιτα

Καταρχήν, τα υλικά όλα σε θερμοκρασία δωματίου,  το γιαούρτι πλήρες και πάντα τα αυγά ολόφρεσκα.

Το φυτικό λάδι που θα χρησιμοποιήσεις και μπορεί να είναι λάδι καρύδας ή άλλο αντίστοιχο, να μην είναι πολυκαιρισμένο και όχι αραβοσιτέλαιο!

Το σιρόπι ελαφρύ και αυτό που σου προτείνω είναι να βάλεις  4 φέτες λεμόνι, που έχεις πάρει πρώτα το ξύσμα του και με αυτό θα σερβίρεις το γλυκό.

Σιρόπιασε κουταλιά-κουταλιά.

Άσε τη λεμονόπιτα να σιροπιαστεί καλά-καλά, σέρβιρέ τη δροσερή και οπωσδήποτε με παγωτό καϊμάκι, καλοφάγωτη!

Οι λεμονόπιτες είναι πάντα ευπρόσδεκτες, οπότε αν θες και άλλες ιδέες μπορείς να δεις και αυτές εδώ!

 


Εύα

 

Λεμονόπιτα-Σιροπιαστό κέικ λεμόνι, παγωτό καϊμάκι και φιστίκι

Λεμονόπιτα-Σιροπιαστό κέικ λεμόνι

Αφράτο και δροσερό σιροπιαστό κέικ που σε κάθε μπουκιά πλημμυρίζει τον ουρανίσκο με τη φρεσκάδα του λεμονιού, αυτή η λεμονόπιτα με παγωτό είναι ονειρική!
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 10 mins
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ 45 mins
ΕΙΔΟΣ ΓΕΥΜΑΤΟΣ Επιδόρπιο
ΜΕΡΙΔΕΣ 6

ΥΛΙΚΑ
  

Για το κέικ λεμόνι

  • 3 αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 200 γρ. γρ. γιαούρτι στραγγιστό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 220 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 ½ κ.γ. baking powder
  • 2 κ.σ. ξύσμα από ακέρωτα λεμόνια
  • 20 γρ. χυμό λεμόνι
  • 60ml φυτικό λάδι, ελαφρύ ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας κ.α.
  • 1 κάψουλα βανιλλίνη
  • ¼ κ.γ. αλάτι

Για το σιρόπι

  • 250 ζάχαρη
  • 350 νερό
  • 1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες

Για το σερβίρισμα

  • Παγωτό καϊμάκι
  • Φιστίκι, τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 

Για το κέικ λεμόνι

  • Στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη, τη βανιλλίνη και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το φυτικό λάδι, το αλάτι και το baking powder.
  • Τα προσθέτουμε στο μείγμα εναλλάξ μαζί με το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτοντας στο τέλος χυμό λεμονιού.
  • Μεταφέρουμε σε αντικολλητική στρογγυλή φόρμα ή ταψί και ψήνουμε για 45’ στους 180ο C στο αερόθερμο.

Το σιρόπι

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τις φέτες του λεμονιού, το νερό και τη ζάχαρη, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5’, αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σιροπιάζουμε τη ζεστή λεμονόπιτα κουταλιά-κουταλιά και αφού πέσει η θερμοκρασία την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
  • Σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι και τριμμένο φιστίκι.

Λεμονόπιτα-Συνταγή για κέικ λεμόνι_Lemon Cake Recipe

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close