Το carrot cake είναι ένα από τα πιο ωραία, «ζουμερά» και γευστικά κέικ που μπορεί να δοκιμάσει κανείς!
Η εμφάνισή του carrot cake στην ιστορία της ζαχαροπλαστικής, ανάγεται περίπου στον ύστερο Μεσαίωνα, με τη μορφή πουτίγκας καρότου και φυσικά χωρίς επικάλυψη τυριού. Άλλωστε, πολύ πριν «ανακηρυχθεί» ένα από τα κορυφαία και πιο υγιεινά λαχανικά, χρησιμοποιούνταν σα γλυκαντική ουσία.
Για να έχουμε το ιδανικό carrot cake, θα χρησιμοποιήσουμε μια συνταγή που θα μας δώσει ένα νόστιμο, «υγρό» και μυρωδάτο αποτέλεσμα. Η γλυκύτητά του δε θα προέρχεται τόσο από τη ζάχαρη που θα χρησιμοποιηθεί όσο από τα καρότα και το Φυστικοβούτυρο Αφοί Χαΐτογλου, δύο άκρως θρεπτικά συστατικά.
Πολύ μεγάλη σημασία έχει η επιλογή φρέσκων βιολογικών καρότων τα οποία θα είναι αρκετά τρυφερά ώστε να βγάλουν όλη τους τη γεύση και τη φυσική γλύκα!
Η παρακάτω παραλλαγή με Φυστικοβούτυρο Αφοί Χαΐτογλου, Απαλό, είμαι σίγουρη πως θα σε κερδίσει, αφού πρόκειται για μια πιο light εκδοχή, με τη λιγότερη δυνατή ζάχαρη, τόσο στο κέικ όσο και στην κρέμα επικάλυψης.
Όσο έψηνα το carrot cake η κουζίνα μου μοσχομύριζε αυτό το γλυκό άρωμα που θυμίζει θαλπωρή… και κάτι από Χριστούγεννα, η μεγάλη όμως έκπληξη ήρθε όταν το έκοψα και το δοκίμασα: Πραγματικά, είναι τόσο τρυφερό και ισορροπημένο που με την πρώτη μπουκιά κατάλαβα πως ήταν η καλύτερη συνταγή για carrot cake που είχα δοκιμάσει!
Η κρέμα επικάλυψης ήταν και αυτή μια αποκάλυψη καθώς το Φυστικοβούτυρο Αφοί Χαΐτογλου, Απαλό έκανε το θαύμα του! Επιτέλους, ελάχιστη ζάχαρη σε μια κρέμα τυριού – συνήθως σε συνταγές βλέπω να χρησιμοποιούνται μέχρι και 300 γρ. ζάχαρης άχνης, κάτι που με «δυσκολεύει». Όμως η φυσική γλυκύτητα του φυστικοβούτυρου αλλά και η υφή του συνέτειναν στη δημιουργία της τέλειας κρέμα επικάλυψης!
Πέρασαν περίπου τέσσερις ημέρες από τότε που δοκίμασα το τελευταίο κομμάτι carrot cake με φυστικοβούτυρο και το μόνο που θέλω να σου πω είναι «Φτιαξ’ το!»
Carrot Cake με Φυστικοβούτυρο
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά
Ποσότητα: 8-10 μερίδες
Υλικά
Για το κέικ
300 γρ. καρότα
1 μεγάλο μήλο
4 μεγάλα αυγά
50 γρ. Φυστικοβούτυρο Αφοί Χαΐτογλου, Απαλό
100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
110 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. καρύδια
50 γρ. χουρμάδες
80 γρ. σταφίδες μαύρες
195 ml. σπορέλαιο ή Παρθένο Σησαμέλαιο Αφοί Χαΐτογλου
1 ½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
¾ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Για την επικάλυψη με φυστικοβούτυρο
80 γρ. Φυστικοβούτυρο Αφοί Χαΐτογλου, Απαλό
350 γρ. τυρί κρέμα
1 φασόλι φυσικής βανίλιας
50 γρ. ζάχαρη άχνη
Για τη διακόσμηση
Φρέσκα μύρτιλα
Καρυδόψιχα
Εκτέλεση Συνταγής
[dropcap type=”1″]1[/dropcap] Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C και λαδώνουμε μια φόρμα ή τσέρκι, περίπου 24 εκατοστών, όπου θα ψήσουμε το carrot cake. Στον επεξεργαστή τροφίμων ψιλοκόβουμε τους χουρμάδες και τα καρύδια.
Σ΄ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα, ξηρά συστατικά ώστε να ομογενοποιηθούν. Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα καρότα και το μήλο.
[dropcap type=”1″]2[/dropcap] Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τ’ αυγά, το σπορέλαιο, το γιαούρτι και το Φυστικοβούτυρο. Μόλις ομογενοποιηθούν σταματάμε το χτύπημα, στο εξής δουλεύουμε με σπάτουλα. Προσθέτουμε τα καρότα και το μήλο ενώ σταδιακά το μείγμα των ξηρών συστατικών. Μεταφέρουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 45-50 λεπτά στους 175ο C.
[dropcap type=”1″]3[/dropcap] Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε για 3-4 λεπτά όλα τα υλικά.
Τοποθετούμε την επικάλυψη στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε. Μόλις ψηθεί το carrot cake, το αφήνουμε να κρυώσει καλά, ακουμπησμένο σε σχάρα.
[dropcap type=”1″]4[/dropcap] Κόβουμε στη μέση το κέικ και απλώνουμε σχεδόν τη μισή ποσότητα της επικάλυψης, κλείνουμε το carrot cake και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με την υπόλοιπη κρέμα. Διακοσμούμε το κέικ με φρέσκα μύρτιλα και καρυδόψιχα.
Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Το carrot cake γίνεται ακόμη πιο νόστιμο όσο μένει για μερικές ημέρες και εκτός ψυγείου.
– Μπορούμε να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερες στρώσεις, όπου εναλλάξ απλώνουμε φυστικοβούτυρο και κρέμα επικάλυψης.
– Οι ξηροί καρποί που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι φρεσκοτριμμένοι για να έχουν φρεσκάδα και ωραία γεύση.
– Προτιμάμε βιολογικά και τρυφερα καρότα ενώ το μήλο μπορεί να είναι οποιασδήποτε ποικιλίας εκτός από ξινόμηλο.
– Αντί για μαύρη μαλακή ζάχαρη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρυσταλλική, λευκή ή καστανή.
– Η ποσότητα των μπαχαρικών είναι ενδεικτική, μπορούμε να αυξομειώσουμε όποιο μπαχαρικό θέλουμε, φροντίζοντας να διατηρήσουμε την απαραίτητη ισορροπία.
– Οι χουρμάδες δίνουν εξαιρετική υφή και γεύση στο carrot cake. Σε περίπτωση που δε θέλουμε να τους χρησιμοποιήσουμε τους παραλείπουμε αλλά ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον ζάχαρη.
*(Το άρθρο περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας για την καμπάνια Φυστικοβούτυρο Αφοί Χαΐτογλου, καταγράφει την προσωπική μου εμπειρία, έχει δοκιμαστεί από εμένα την ίδια και χρησιμοποιήθηκε στην παραπάνω συνταγή).
Δε θα πάθει τίποτα η επικάλυψη εκτός ψυγείου, με την έννοια ότι έχει τυρί;
Το καλοκαίρι ιδανικά αποθηκεύουμε σε ψυγείο ενώ το χειμώνα δεν είναι απαραίτητο.
Καλή επιτυχία!