Η ζύμη σε μία τάρτα είναι αυτό που λέμε το άλφα και το ωμέγα!
Η μέση της είναι μία πετυχημένη ζουμερή γέμιση!
Η σημερινή συνταγή τα έχει όλα συν δύο υλικά που δίνουν άλλη “άποψη” στο τελικό αποτέλεσμα, Αλμυρή Τάρτα με Μανιτάρια !
Αλμυρή Τάρτα με Μανιτάρια Recipe
By 21 Ιουλίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 (8-10 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 45 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 30-40 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 1 hr 15 mins
Η ζύμη σε μία τάρτα είναι αυτό που λέμε το άλφα και το ωμέγα! Η μέση της …
Υλικά
- > Για την Ζύμη
- 150 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 ml. κρέμα γάλακτος
- 50 gr. βούτυρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κρόκο αυγού
- > Για την Γέμιση
- 250 gr. μανιτάρια
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 100 gr. τυρί κασέρι
- 100 gr. τυρί Αρσενικό Νάξου ή κεφαλοτύρι
- 50 gr. τυρί παρμεζάνα
- 125 ml. λευκό κρασί
- 4 κουταλιές της σούπας λικέρ μαστίχα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού εστραγκόν
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανσμένη
- 3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά
- 250 ml. βούτυρο
Οδηγίες
- Η ζύμη της τάρτας
Χτυπάμε το βούτυρο με τον κρόκο αυγού. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν κοσκινισμένα.
Ζυμώνουμε με το χέρι πολύ καλά, αν χρειάστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
Το ζυμάρι πρέπει να μην κολλάει και να είναι απαλό. - Τυλίγουμε το ζυμάρι με σελοφάν και βάζουμε για 40 λεπτά στο ψυγείο.
Ανοίγουμε με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε ένα λεπτό στρογγυλό φύλλο περίπου 2-2,5 εκατοστών πάχους και διαμέτρου όσο η φόρμα της τάρτας που θα χρησιμοποιήσουμε. - Απλώνουμε το φύλλο σε βουτυρωμένη φόρμα τάρτας, πιέζοντας το φύλλο στα τοιχώματα με τα δάχτυλά μας και κόβοντας το φύλλο που εξέχει.
Με την βοήθεια ενός πηρουνιού κάνουμε τρύπες στην τάρτα. - Η γέμιση
Κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια, το πράσο και την πιπεριά σε κύβους.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Σωτάρουμε τα λαχανικά με το βούτυρο μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε την μαστίχα, το εστραγκόν, το λικέρ μαστίχας και ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά. - Προσθέτουμε το κρασί, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, και τέλος τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε βράζουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά το μείγμα.
Προσθέτουμε την παρμεζάνα τριμμένη και ανακατεύουμε. - Στρώνουμε το μείγμα στην τάρτα και το κασέρι κομμένο σε κύβους.
Καλύπτουμε την τάρτα με το τριμμένο τυρί Νάξου και περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά την επιφάνεια της τάρτας. - Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της τάρτας περίπου 30 λεπτά, στους 170°C .
Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.