Θέλετε την καλύτερη συνταγή για το πιο νόστιμο και τραγανό ψωμί σε πολύ γρήγορο χρόνο και απλές διαδικασίες..
Δοκιμάστε αυτή την συνταγή για σπιτικό ψωμί και δεν θα πιστεύετε πόσο απλό είναι να έχετε στο τραπέζι σας το καλύτερο φρέσκο ψωμί στον λιγότερο χρόνο!
Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο κόψτε μια ζεστή φέτα ραντίστε το με λίγο ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και ρίγανη.. αληθινό ψωμί όπως παλιά!
Συνταγή για Ψωμί, Χωριάτικο Γρήγορο και Εύκολο
° Έτοιμο σε: 120′
° Ποσότητα: 8-10 άτομα
Υλικά
300 gr. αλεύρι σκληρό κίτρινο
130 gr. αλεύρι για ολες τις χρήσεις
50 gr. αλεύρι ολικής άλεσης
30 gr. βρώμη
10 gr. νωπή μαγιά ή 8 gr. μαγιά στιγμής
380 ml. νερό περίπου
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Σουσάμι
Εκτέλεση βήμα-βήμα
Σε ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά, προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά!
Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε 10 λεπτά σε ζεστό σημείο.
Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπωλ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με το αλάτι.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα άλευρα και τις νιφάδες βρώμης.
Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το προζύμι που έχουμε ετοιμάσει.
Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη, αφράτη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
-Αν χρειαστεί προσθέτουμε ανάλογα νερό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Ρίχνουμε το ζυμάρι σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε με τις παλάμες μας δημιουργώντας μια φρατζόλα Ακολουθώντας τις κινήσεις των παρακάτω εικόνων ζυμώνουμε 3 – 4 φορές.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 60°C Κελσίου.
Δημιουργούμε μια φρατζόλα ή ένα καρβέλι.
Σε καθαρή, λινή ή βαμβακερή πετσέτα, την οποία ακουμπάμε σε δίσκο ψησίματος, ένα μικρό ταψί ή φόρμα, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και μπόλικο σουσάμι.
Ακουμπάμε την φρατζόλα και κλείνουμε την πετσέτα.
Αφήνουμε το ζυμάρι στον φούρνο, χωρίς να τον σβήσουμε για 10 λεπτά, να διπλασιάσει τον όγκο του.
Βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε σκεπασμένο άλλα 10 λεπτά και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.
Με γρήγορες κινήσεις αναποδογυρίζουμε το φουσκωμένο ζυμάρι στον δίσκο ψησίματος το ταψί ή την φόρμα.
Χαράσουμε με ένα μαχαιράκι ελαφρά την επιφάνεια του ψωμιού σε 3-4 σημεία.
Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200°C και άλλα 30 στους 180°C.
Το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.
Θα το κανω αλλα χωρις βρωμη,φαινεται τελειο!!!!!!
Δοκιμασέ το.. και πες μου!
Οσο για την βρώμη.. δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα γεύση και υφή ιδιαίτερα, ισως χρειαστεί λίγο αλευράκι ακόμη!
Καλό απόγευμα!!
Τελειο εγινε !!πηρε λιγο αλευρι παραπανω οντως!!Ευχαριστουμε Ευακι!!
πηρε λιγο αλευρι παραπανω
Τέλειο ψωμάκι!!!!!!!!!!!!!!
Βάλε και βρώμη βρε Ελπιδάκι, είναι απαραίτητη και θρεπτικότατη.
Εγεινε τελειο και πολυ γρηγορα,Ευχαριστω για την ωραια συνταγη
Σας ευχαριστώ πολύ!!
Εφτιαξα ψωμάκι πρώτη φορα και μόλις τώρα το ψήνω και είναι απίστευτο!!!!!!!!!…………μοιάζει ναι όντος με ψωμί και μυρίζει και υπέροχα το κοιτάω απο το τζάμι της κουζίνας και δέν το πιστεύω!!!Σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΠΟΛΥ!
Εγώ σας ευχαριστώ!! Πραγματικά κάθε σχόλιο σας με κάνει να αισθάνομαι καταπληκτικά, που μπορώ και μοιράζομαι μαζί σας ό,τι αγαπώ! Καλοφάγωτο να είναι!
Καλό δείχνει το ψωμάκι που μας προτείνετε, όμως δεν διευκρινίζετε τι είναι τα τρία διαφορετικά αλεύρια που θα βάλουμε. (300 gr. αλεύρι, 130 gr. αλεύρι, 50 gr. αλεύρι), ενώ το link μας στέλνει αλλού!
Σας ευχαριστώ!
Καλησπέρα σας! Μπορείτε να δείτε την συνταγή λόγω κάποιων τεχνικών αλλαγών έλειπαν όσα αναφέρεις.
Καλή επιτυχία!
Τέλειο