Το ψωμί, έτσι όπως με μεγάλωσε.
Το ψωμί που με μεγάλωσε, το θυμάμαι πάντα με αγάπη και μου ξυπνά τις πιο τρυφερές παιδικές αναμνήσεις!
Αν πραγματικά θέλετε να φάτε αληθινό σπιτικό ζυμωτό ψωμί, πρέπει να παιδευτείτε λίγο, ετοιμάστε προζύμι.
Το αποτέλεσμα όμως θα το λατρέψετε και σίγουρα αξίζει τον κόπο!
Σπιτικό Ζυμωτό Ψωμί (με προζύμι) Recipe
By 22 Ιουλίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 2 φρατζόλες (2 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 8 hrs 0 min
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 60 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 11 hrs 0 min
Το ψωμί, έτσι όπως με μεγάλωσε. Το ψωμί που με μεγάλωσε, το θυμάμαι πάντα …
Υλικά
- 250 gr. έτοιμο προζύμι
- 250 gr. αλεύρι σκληρό
- 100 gr. αλεύρι ολικής άλεσης
- 600 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 gr. καλαμποκάλευρο
- Αλάτι
- Σουσάμι
Οδηγίες
- Η πρετοιμασία
Καταρχήν ετοιμάζουμε το προζύμι:
(Οδηγίες για το πως θα φτιάξουμε προζύμι, θα βρείτε στην ετικέτα ΠΡΟΖΥΜΙ).
Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε το προζύμι που φτιάξαμε με τα 250 gr. αλεύρι και προσθέτουμε χλιαρό νερό τόσο ώστε να έχουμε μία πυκνή ζύμη όπως όταν ετοιμάσαμε το προζύμι. Φυλάμε το προζύμι σκεπασμένο με ένα βαμβακερο η λινό τραπεζομάντηλο σε ζεστό μέρος, άν είναι χειμωνας το τοποθετούμε δίπλα σε καποιο θερμό σώμα εναλλακτικά μέσα στον φούρνο τον οποίο έχουμε προθερμάνει για 10 στους 100°C ή σκεπάζουμε με κουβέρτα.
Αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει όλο το βράδυ ή τουλαχιστον για 8 ώρες. - Το ζύμωμα
Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε τα άλευρα. Κάνουμε μία λακκούβα και προσθέτουμε το προζυμι, άλατι περίπου 2 κουταλιές της σούπας και για αρχή 2 φλυτζάνια χλιαρό νερό. Ξεκινάμε να ζυμώνουμε, προσθέτουμε όσο επιπλέον χλιαρό νερό χρειαστεί μέχρι να κάνουμε μία ελαστική μαλακή ζύμη που θα ξεκολλάει από τα χέρια μας.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 2 ή 3 ισόποσα κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμούμε. - Το πλάσιμο
¶ν θελουμε να κάνουμε φρατζόλες Πλάθουμε το ζυμάρι σε μακρόστενες φρατζόλες και τις ακουμπάμε απλώνουμε σε πετσέτα λινή ή βαμβακερή την οποία έχουμε στρώσει σε μακρόστενη φόρμα και έχουμε πασπαλίσει με μπόλικο σουσάμι. - ¶ν θελουμε να κάνουμε καρβελάκια
Πλάθουμε το ζυμάρι σε στρογγυλά καρβελάκια, σε στρογγυλό μικρό ταψί στρώνουμε πετσέτα λινή ή βαμβακερή, πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και τοποθετούμε το καρβελι.
- Σκεπάζουμε με τραπεζομάντηλο και από πάνω καλύπτουμε με κουβέρτα για να φουσκώσει η ζύμη.
Αφήνουμε δύο με δυόμιση περίπου ώρες να "φουσκώσει" το ζυμάρι. - Το ψήσιμο
Προθερμαινουμε τον φούρνο στους 200°C.
Πασπαλίζουμε ένα αντικολλητικό ταψί με λίγο αλεύρι, πιάνουμε με τα δύο χέρια την πετσέτα και με απότομη κίνηση αναποδογυρίζουμε στο ταψί, τοποθετώντας τα καρβέλια ή τις φρατζολες με το σουσάμι από την πάνω πλευρά.
Χαράζουμε την επιφάνεια απαλά με ένα μαχαιράκι.
Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς Κελσίου ή άν το θέλετε πιο τραγανό αφήστε το 10-15 λεπτά ακόμη.
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: Συνοδευτικο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Προχωρημενο
ειμαι πρωταρα στην κατασκευη ψωμιου και εχω κανει διαφορες αλχημειες με παντος τυπου αλευρια η συνταγη σας ομωσ με καθοδηγησε πολυ στις ποσοτητες τω αλευρω και το τελευταιο ζυμωμα ηταν τελειο!!!!το δε ψωμι κολαση!το μονο που προσθεσα απο την λιγη πειρα που εχω ηταν 2 κουταλιες λαδι!!!ευχαριστω!!