Το Ιταλικό πανφόρτε – Panforte είναι μια από τις συνταγές που πάντα βρίσκονται στο πίσω μέρος του μυαλό μου χρόνια τώρα!
Αυτό το πικάντικο, περίεργο γλύκισμα με εντυπωσίαζει για την συστάδα των μπαχαρικών του σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα υλικά που συνθέτουν ένα υπέροχο, πραγματικά, Χριστουγεννιάτικο γλύκισμα!
Λέγεται οτι το πρώτο πανφόρτε ήταν από τα παλαιότερα γλυκίσματα της Τοσκάνης με το όνομα panpepato, η ονομασία προέκυψε από το πιπέρι, το συστατικό που κάνει την διαφορά σε αυτό το γλύκισμα.
Όταν έφτιαξα το πανφόρτε νόμιζα οτι τόσο εγώ, όσο και η συνταγή είχαμε αποτύχει, ένα συμπαγές, σχετικά σκληρό και λαστιχώτο μείγμα από φρούτα με σκούρο χρώμα μόλις είχε βγει από τον φούρνο…. το άρωμά του όμως ήταν τόσο “Χριστούγεννα”!
Το πανφόρτε θέλει την υπομονή του, άστο να κρυώσει καλά, με ένα καλό μαχαίρι το τεμαχίζεις σε λεπτά κομμάτια, σαν το δικό μας το παστέλι, θα το αποθηκεύσεις και μέχρι να τελειώσει θα απολαμβάνεις τις ωραιότερες Χριστουγεννιάτικες ενεργειακές μπάρες!
Το πανφόρτε όπως και οι περισσότερες παραδοσιακές συνταγές έχουν τις παραλλαγές τους λέγεται οτι περιέχει μέχρι και δεκαεπτά διαφορετικά υλικά, εσύ μπορείς να διαλέξεις όλα τα αγαπημένα σου αποξηραμένα φρούτα, να παραλείψεις κάποιο μπαχαρικό, που δεν σου αρέσει, από την λίστα αποκλείεται το πιπέρι που είναι τολμώ να πω το “βασικό” μπαχαρικό!
Μερικές φορές το panforte περιέχει σοκολάτα κουβερτούρα ενώ στο εμπόριο θα το βρεις κλεισμένο ανάμεσα σε ρυζόχαρτο.
Το πανφόρτε είναι τόσο υπέροχο που μπορεί να γίνει το αγαπημένο σου, φετινό Χριστουγεννιάτικο κέρασμα, ταιριάζει τέλεια με το λικέρ Amaro, με ένα γλυκό κρασί και με τον καφέ!
Enjoy!
Ιταλικό Πανφόρτε – Panforte
° Έτοιμο σε: 60-70′
° Ποσότητα: 30 κομμάτια
Υλικά
250 gr. ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φυστίκια, φουντούκια)
50 gr. σύκα ξερά
50 gr. βερίκοκα ξερά
50 gr. χουρμάδες ή δαμάσκηνα ξερά
50 gr. ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού ή φρούτα γλασέ
90 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
170 gr. ζάχαρη
80 gr. βούτυρο
125 gr. μέλι
2 κουταλιές της σούπας κακάο
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
¼ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ αποξηραμένο σε σκόνη
¼ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο αποξηραμένο σε σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού λευκό πιπέρι
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση βήμα-βήμα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο Κελσίου.
Ψιλοκόβουμε ομοιόμορφα όλα τα φρούτα όλα με μαχαίρι και όχι με πολυκόφτη. Σπάμε ελαφρά τους ξηρούς καρπούς σε γουδί.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι, το βούτυρο και την ζάχαρη σε μέτρια θερμοκρασία, μόλις πάρει μία-δύο βράσεις αποσύρουμε.
Σε άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε ελαφρά τους ξηρούς καρπούς και τα μπαχαρικά να βγάλουν τα αρώματα τους. Αποσύρουμε και μόλις κρυώσουν τα ανακατεύουμε με τα φρούτα, το κακάο. Ανκατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε το μείγμα του μελιού και ομογενοποιούμε με μια σπάτουλα.
Ρίχνουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα ή ταψί καλά βουτυρωμένα, απλώνουμε με σπάτουλα το μείγμα, το οποίο πρέπει να είναι σε λεπτή στρώση, περίπου ύψους, το πολύ ενός δαχτύλου.
Ψήνουμε για 25 λεπτά στους 170ο Κελσίου. Αφήνουμε το πανφόρτε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Αποθηκεύουμε σε κουτί που κλείνει ερμητικά!
Το πανφόρτε μετά από μερικές ημέρες είναι ακόμη πιο νόστιμο!
Σημειώσεις για την συνταγή:
~ Το τζίντζερ μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λεμόνι ξύσμα απλά προσθέστε επιπλέον πιπέρι.
~ Τα φρούτα γλασέ ή φλούδες πορτοκαλιού μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με γλυκά του κουταλιού.
~ Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα bitter ή λευκή περίπου 100 gr. και θα αφαιρέσετε το κακάο.