Σιροπιαστή Πλατσέντα Λέσβου

69
Κάθε Χριστούγεννα μου αρέσει να αναζητώ συνταγές από παραδοσιακά γλυκά που δεν έχω ξαναφτιάξει.

Αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι οτι σχεδόν όλοι οι τόποι έχουν τα σιροπιαστά τους με βάση το φύλλο, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά. Ένα τέτοιο γλυκό είναι η σιροπιαστή πλατσέντα Λέσβου, ένα εύκολο σιροπιαστό με την διακριτική γεύση του ούζου, πως άλλωστε να μην το “γευτείς”  σε μια παραδοσιακή πίτα από τον τόπο του ούζου, την Μυτιλήνη!

Η γλυκιά αυτή πίτα έχει την δική της ταυτότητα, στις αναζητήσεις μου η πλατσέντα ή πλατζέντα φτιάχνεται με γέμιση ή χωρίς, διάλεξα την παραλλαγή χωρίς γέμιση και την πασπαλίσα με καρύδι και μπαχαρικά.

Δώσε λίγο προσοχή στο φύλλο όπου πρέπει να είναι λεπτό, η ζύμη είναι εύπλαστη και θα μπορείς να δοκιμάσεις να το φτιάξεις με τα χεράκια σου διαφορετικά μπορείς να το φτιάξεις με έτοιμο φύλλο τύπου κουρού.

Αυτή, διάλεξα να είναι η πρώτη Χριστουγεννιάτικη συνταγή που θα μοιραστούμε και για τα φετινά Χριστούγεννα λέμε #joytothefood και μοιραζόμαστε με όλους ότι μαγειρεύουμε και κυρίως την καλή μας διάθεση, εμείς το κάναμε!

Cooking Diary

 

Enjoy!


 

Χριστουγεννιάτικη Σιροπιαστή Πλατσέντα Λέσβου

° Έτοιμο σε: 120′ περίπου
° Ποσότητα: για ένα μικρό ταψί

Τα υλικά

για την ζύμη
250 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
60 ml. νερό
30 ml. λάδι
40 ml. ούζο
1 αυγό

Επιπλέον θα χρειαστείτε
150 gr. καρύδια
Κανέλα και γαρίφαλο σκόνη
Ελαιόλαδο
Κόρν φλάουερ

για το σιρόπιασμα
500 gr. ζάχαρη
40 ml. νερό
Χυμό μισού λεμονιού και την φλούδα
1 ξυλάκι κανέλας
2-3 μοσχοκάρφια

 

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι να πάρουμε μια ευπλαστη ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά για 4 λεπτά μετά την πρώτη βράση.

Χωρίζουμε την ζύμη σε εννέα ισόποσα κομμάτια, πασπαλίζουμε τον πάγκο που θα ανοίγουμε τα φύλλα με κόρν φλάουερ και ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο.

Τοποθετούμε τα φύλλα σε καλά λαδωμένο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο σουρωτά.

Βάζουμε 100 ml. ελαιόλαδο να κάψει και περιχύνουμε κουταλιά-κουταλιά τα φύλλα.

Ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά, τα πρώτα 10′ λεπτά στους 190ο Κελσίου.

Μόλις πάρει ωραίο χρυσό χρώμα η πίτα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και πασπαλίζουμε με τα καρύδια και τα κανελογαρίφαλο.

Αφήνουμε τουλάχιστον 5-6 ώρες να κρυώσει η πλατσέντα και να ποτίσει σιρόπι!

Χριστουγεννιάτικες Συνταγές Σιροπιαστά

Συνταγές για Σιροπιαστά Λέσβος

Πλατζέντα Συνταγή

Συνταγή Πλατζέντα Μυτιλήνης

 

 

Join the Conversation

  1. πρεπει να ειναι πενατνοστιμο!!!! σαν μελομακαρονοπιτα !! πρωτη φορα το βλεπω και σιγουρα θα το δοκιμασω!!

  2. Εχω δοκιμασει πλατσεντα. Φανταστικο γλυκο!!! Να το δοκιμασει οπωσδηποτε οποιος επισκεφθει τη Λεσβο!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close