Σίφνος, το νησί του Τσελεμεντέ με την υπέροχη γαστρονομική ιστορία!
Αγαπάω την Ελληνική Παραδοσιακή κουζίνα και γενικά κάθε παραδοσιακή συνταγή κάθε χώρας. τόπου, λαού, βρίσκω μια κρυμμένη μαγεία και μια ιδιαίτερη σημασία μέσα σε κάθε παραδοσιακή τοπική συνταγή, γι’ αυτό και δεν χάνω ποτέ ευκαιρία να μοιράζόμαστε αυτές τις συνταγές.
Το Πάσχα είναι μια καλή αφορμή για να αναζητήσω λίγο περισσότερο τέτοιου είδους συνταγές, να τις μοιραστούμε και να τις αναβιώσουμε στις κουζίνες μας.
Τα πουλιά, αυτά τα αλλιώτικα νηστίσιμα τσουρέκια ή απλά ένα γευστικότατο γλυκό ψωμί, τα πρωτοσυνάντησα στην Σίφνο, σε έναν πολιτιστικό χώρο, σαν εκθέματα, τα πουλιά είναι μέρος της Πασχαλινής παράδοσης των Σιφνιών νοικοκυρών, όπου τα πλάθουν στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, προφανώς για να πορεύονται τις μέρες της νηστείας.
Εκεί που θέλω να σταθώ είναι τα σχέδια, πόσο περίτεχνα “κεντούν” την ζύμη…
Δοκιμάστε τα, τα υλικά είναι απλά, νόστιμα, αφράτα… φτιάξτε και ένα πουλί παραπάνω, αφήστε το μέρες να “πετρώσει” και διακοσμήστε το μπαλκόνι σας, ετσι κάνουν και στην Σίφνο!
Αν δεν πιάνουν τα χέρια σας, δεν πειράζει πλάστε τα σε κουλούρες κι κρατήστε την συνταγή γιατί τρώγονται όλο τον χρόνο!
Παραδοσιακά Νηστίσιμα Τσουρέκια σαν Έργα Τέχνης, από το νησί της Σίφνου!
By 15 Απριλίου, 2014
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 3 τσουρέκια
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 40-45 mins
Σίφνος, το νησί του Τσελεμεντέ με την υπέροχη γαστρονομική …
Υλικά
- 500 gr. αλεύρι για τσουρέκια
- 275 ml. νερό χλιαρό
- 90 ml. ελαιόλαδο
- 8 gr. ξηρή μαγιά στιγμής
- 145 gr. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1 φύλλο δάφνη
- 3 μοσχοκάρφια
- ¾ κουταλάκι του γλυκού σπόρους γλυκάνισο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Οδηγίες
- Βάζουμε το νερό να βράσει μαζί με την δάφνη, την κανέλα και το γλυκάνισο.
Το αφήνουμε στην άκρη ωστε να έρθει σε χλιαρή θερμοκρασία.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε την μαγιά, 100 gr. αλεύρι, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 95 ml. από το νερό. - Όσο αφήνουμε το μείγμα για 20 λεπτά να φουσκώσει κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπωλ.
- Προσθέτουμε στο αλεύρι την μαγιά, την ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το 180 ml. από το αρωματισμένο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
- Αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό σημείο για 1 ώρα.
- Με λαδωμένα χέρια χωρίζουμε την ζύμη σε τρία μέρη αν θέλουμε να κάνουμε τσουρέκια.
Αν θέλουμε να κάνουμε πουλιά (μικρότερα τσουρέκια) την χωρίζουμε σε 6 μέρη.
Πλάθουμε την ζύμη και τη δίνουμε το σχήμα πουλιού με ένα ψαλιδάκι κόβουμε την ζύμη κάνοντας σχέδια που μας αρέσουν.
Χρησιμοποιούμε μοσχοκάρφια για μάτι! - Ψήνουμε τα τσουρέκια ή τα πουλιά στους 175°C Κελσίου για περίπου 35-40 λεπτά ή αν είναι πιο μεγάλου μεγέθους η ζύμη για 45 λεπτά.
Μόλις τα βγάζουμε από τον φούρνο τα αλείφουμε με ελαιόλαδο για να γυαλίσουν. - Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.
Τυλίγουμε σε ωραίο χαρτί με κορδέλα και τα πάμε πεσκέσι τις ημέρες τις Μεγάλης Εβδομάδας!
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: Πασχαλινές Συνταγές
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Προχωρημένο
δεν αανφερει ποση μαγια χρειαζετε
Καλησπέρα Ηρώ είναι 8 γραμμάρια!
Ευχαριστώ!
Γεια σας ….καλο πασχα να χουμε …τελεια τα πουλακια σου…..
Eυχαριστώ Κλεονίκη! Να είσαι καλά και καλό Πάσχα επίσης!
Πολύ ωραία συνταγή! Τα πουλάκια έγιναν καταπληκτικά, μοσχοβολούσαν και ήταν πολύ νόστιμα! Ευχαριστώ! Καλή Ανάσταση!