Το εύκολο και το καλομαγειρεμένο φαγητό, η μοναδική κατηγορία φαγητού που δεν έχει haters παρά μόνο φανς. Σήμερα το πρωί ξύπνησα αρκετά νωρίς και παρακολούθησα τα 15λεπτα μενού του Jamie Oliver (15 minute meals).
Κάθε φορά που παρακολουθώ τον Jamie μαγεύομαι, λίγο η υπέροχη φιγούρα του, λίγο ο ανεπιτήδευτος τρόπος του, λίγο που ό,τι φτιάχνει φαίνεται τόσο εξαιρετικά νόστιμο για 15 λεπτά από τον χρόνο σου.
Βέβαια, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση και τι εννοώ, υπάρχει και μια σχετική προετοιμασία που ήδη έχει συμβεί νωρίτερα, όμως έτσι είναι η μαγειρεική σε μια εκπομπή.
Στ΄αλήθεια όμως υπάρχουν γεύματα που μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε 15 λεπτά;
Και αν όχι 15 “φανταστικά” λεπτά σε 30′ μπορείς να είσαι εντάξει, απλά η εξάσκηση στην κουζίνα σε βοηθά να μειώνεις το χρόνο προετοιμασίας.
Αν μάθεις να χρησιμοποιείς δύο εστίες ταυτόχρονα, να κόβεις και να έχεις την κρίση να “βοηθάς” το φαγητό σου.
Μερικοί τρόποι που με βοηθούν εμένα είναι οι εξής, δεν πρόκειται πάντα για τον κλασικό τρόπο μαγειρέματος αλλά βοηθά στο να ετοιμάσω τα δικά μου γρήγορα γεύματα:
Σχετικά με λαχανικά, μυρωδικά και βότανα:
Συνήθως φροντίζω όταν τα αγοράζω να τα καθαρίζω, να τα πλένω, να τα στεγνώνω και να τα αποθηκεύω σε χαρτοσακούλες ή χαρτί κουζίνας, αυτό τα κρατάει πάντα φρέσκα και έτοιμα για χρήση ανα πάσα στιγμή.
Τα λαχανικά κατα βάση δεν θέλουν ιδιαίτερο βράσιμο, άχνισμα ή σωτάρισμα, ακόμη και για το μπρόκολο αρκούν 5 λεπτά ώστε να το απολαύσω όπως ακριβώς πρέπει!
Το κρέας και το κοτόπουλο:
Ζητάω από τον χασάπη να κόβει σε λεπτές φέτες το μοσχάρι , προτιμώ συνήθως φιλέτο που ψήνεται εύκολα και το σωτάρω σε δυνατή φωτιά κρατώντας το μέσα ζουμερό. Έτσι αν χρειαστεί έχω ένα γρήγορο γιουβέτσι ή κοκκινιστό σε 30′.
Το στήθος κοτόπουλου επίσης είναι μια πανεύκολη λύση είτε το βραζω, είτε το σωτάρω σε δυνατή φωτιά.
Επίσης το κοτόπουλο γίνεται ένας ευκολομαγείρευτος κιμάς.
Αν χρησιμοποιώ όποιον κιμά, τον σωτάρω πολύ καλά ώστε να θέλει λιγοστό βράσιμο κατόπιν ή προτιμώ να τον ζυμώνω στο μίξερ.
Σκέψου λοιπόν γιουβαρλάκια μακαρόνια με κιμά σε 30′.
Σάλτσες και εύκολο δέσιμο:
Όταν φτιάχνω κοκκινιστά και δεν έχω αρκετό χρόνο προτιμώ να χρησιμοποιώ τοματοπελτέ ή χυμό ντομάτας, ώστε να μην χρειάζεται πολύ βράσιμο η σάλτσα για να δέσει και να γλιτώσω τα υγρά.
Εδώ πολλές φορές με βοηθά και το γιαούρτι που θα δέσει τέλεια μια σάλτσα ή το τυρί κρέμα.
Μαρινάρισμα:
Όταν ξέρω οτι θα λείπω αρκετές ώρες και θέλω να μαγειρέψω όταν γυρίσω, σε περίπτωση που θέλω να μαγειρέψω κρέας το μαρινάρω και το αφήνω μέχρι να επιστρέψω, διαλέγω μια μαρινάδα ανάλογα το κρέας και πως θα μαγειρευτεί.
Ακόμη, αν χρειάζεται μπορώ να φουρνίσω ένα μικρό καρβέλι ψωμί κομμένο σε πιο μικρά ζυμαράκια ώστε να γίνει σε γρήγορο χρόνο, η ξηρή μαγια βοηθά και δεν χρειάζεται να αφήσω το ζυμάρι ούτε να φουσκώσει.
Το γρήγορο μαγείρεμα θέλει μόνο εξάσκηση, φαντασία και τόλμη! Δεν είναι junk είναι fast και μπορεί να είναι καλομαγειρεμένο, νόστιμο και “εξυπηρέτικό”!
Παρακάτω η συνταγή, έτοιμη σε 15 πραγματικά λεπτά, πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά το Μαροκινό Shakshuka εδώ σε παραλλαγή με σπανάκι, όπως μου το έμαθε ο Βασίλης Χαμάμ, μια σούπερ φανταστική φιγούρα καλλιτέχνη, μάγειρα και κυρίως δημιουργικού ανθρώπου που “κυνήγησε” τα όνειρά του πάνω σε ένα ποδήλατο.
#happyfastcooking
Σπανάκι με Αυγά σε Σάλτσα Ντομάτας
•Προετοιμασία: 5′ •Έτοιμες σε: 15′ •Ποσότητα: 4 άτομα •Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά
4 αυγά
150 gr. φρέσκο σπανάκι
1 πιπεριά
1 κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
Κόλιανδρο φρέσκο
200 ml. χυμό ντομάτας
100 gr. ντοματάκια κονκασέ ή ντομάτες
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού Garam Masala
Λίγους σπόρους κόλιανδρο σπασμένους
Καπνιστή πάπρικα
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Γιαούρτι, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φύλλα από το σπανάκι.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδοκαι χοντροκόβουμε την πιπεριά και το κρεμμύδι.
Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο την πιπεριά, το σκόρδο και το κρεμμύδι, προσθέτουμε τα μπαχαρικά ώστε να βγάλουν όλα τους τα αρώματα.
Μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε το σπανάκι και μόλις αχνιστεί, προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας, τα ντοματάκια κονκασέ, την ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Σπάμε τα αυγά μέσα στο τηγάνι, όπου προηγουμένος έχουμε δημιουργήσει ένα “βαθούλωμα” με ένα κουτάλι, προσέχουμε ώστε τα αυγά να μείνουν ολόκληρα.
Σκεπάζουμε και βράζουμε μέχρι να ψηθεί το ασπράδι και να μείνει ζουμερός ο κρόκος.
Σερβίρουμε με φρέσκο κόλιανδρο και δροσερό γιαούρτι!
Tips:
~ Αν δεν έχετε το μπαχαρικό Garam Masala μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας, δείτε την συνταγή.
~ Αν ο φρέσκος κόλιανδρος αντικαταστήστε με μαϊντανό.
~ Αυτό το υπέροχο φαγητό είναι βασισμένο στην συνταγή για Μαροκινό σακσούκα, Shakshuka.
~ Αντί για σπανάκι δοκιμάστε σέσκουλα ή άλλα χόρτα εποχής.
~ Δεν παραλείπουμε να σκεπάσουμε το τηγάνι γιατί ο ατμός θα βοηθήσει να ψηθούν σωστά τα αυγά.
~ Αν θέλετε μπορείτε να έχετε ήδη ετοιμάσει μια σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και να παραλείψετε να χρησιμοποιήσετε τυποποιημένα ντοματάκια.