Κοτόπιτα με καλαμπόκι και κόκκινα φασόλια

1.4K

Γιορτινή κοτόπιτα σε στυλ chicken pot pie δηλαδή ο αμερικάνικος τρόπος, ζουμερό κοτόπουλο, κόκκινα φασόλια, καλαμπόκι και μια τέλεια τραγανή ζύμη σχεδόν σαν κουρού!

Αυτή, είναι η φετινή πίτα που θα συνοδεύσει το πρώτο μεσημεριανό γεύμα της νέας χρονιάς, που παραδοσιακά μαγειρεύω κοτόπουλο σούπα.

Οπότε μια κοτόπιτα σε γιορτινό mood που θα φτιαχτεί με φιλέτο κοτόπουλο που θα “ξεκλέψω” από τα 2 κοτόπουλα που θα φτιαχτεί η κοτόσουπα είναι ιδανική.

Αν και μπορείς να φτιάξεις την κοτόπιτα σε μεγάλο σκεύος, η δική μου επιλογή είναι να την ψήσω σε ατομικά πυρίμαχα και να σερβιριστεί ως ορεκτικό.

Με όση ζύμη περισσέψει θα κόψω με κουπ πατ χριστουγεννιάτικα σχέδια και θα διακοσμήσω την πίτα και θα ψήσω αλμυρά μπισκοτάκια που θα βγουν ως καλωσόρισμα.

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

  • Η ζύμη που είναι σαν κουρού και είναι τόσο εύκολη και απλή, χωρίς καμία πιθανότητα αποτυχίας μπορεί να είναι έτοιμη στο ψυγείο από την προηγούμενη μέρα
  • Η ζουμερή γέμιση απλά ενθουσιάζει, αντί να προσθέσω τυριά για να νοστιμίσει η κοτόπιτα επιλέγω να την καρυκεύσω με μπαχαρικά
  • Το κοτόπουλο και τα λαχανικά σχεδόν στην ίδια ποσότητα γιατί θέλω ισορροπία, τα κόκκινα φασόλια, το καλαμπόκι και οι ψητές πιπεριές Eδem ταιριάζουν απίστευτα
  • Ο ζωμός που θα προσθέσουμε ίσως χρειαστεί σε μεγαλύτερη ποσότητα καθώς η γέμιση πρέπει να είναι ζουμερή
  • Ψήσιμο την τελευταία στιγμή, η κοτόπιτα μπορεί να είναι νωρίτερα πανέτοιμη και να ψηθεί την “τελευταία” στιγμή

Η chicken pot pie είναι τόσο comfort, ανεπιφύλακτα σας την προτείνω, όσοι τη δοκιμάσουν θα την εκτιμήσουν!

Λίγες μέρες έμειναν, αγαπημένοι φίλοι, για να αποχαιρετήσουμε το 2021.

Ας το κάνουμε με τον πιο όμορφο τρόπο και νόστιμα, μαζεμένοι με τους όσους αγαπάμε γύρω από ένα τραπέζι!


Εύα

Συνταγές για χριστουγεννιάτικες πίτες

Συνταγή για κοτόπιτα με καλαμπόκι και κόκκινα φασόλια (Chicken pot pie)

Κατηγορία Συνταγής: Συνταγές με κοτόπουλο, Συνταγές για πίτες, Ethnic Food, Χριστουγεννιάτικες Συνταγές, Συνταγές με λαχανικά, Αλμυρές ζύμες

Χρόνος Προετοιμασίας: 60
Xρόνος Ψησίματος: 40′
Μερίδες: 6-8 άτομα

Υλικά

Για τη ζύμη

400 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
230 γρ. βούτυρο
2 αυγά
40ml παγωμένο νερό
½ κ.γ. αλάτι
¼ κ.γ. ζάχαρη

Επιπλέον θα χρειαστούμε

1 ασπράδι για την επάλειψη

Για τη γέμιση

400 γρ. κοτόπουλο βρασμένο και ξεψαχνισμένο
240 γρ. κόκκινα φασόλια, στραγγισμένα
150 γρ. καλαμπόκι, στραγγισμένο
100 γρ. ψητές πιπεριές Eδem, ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 καρότα, κομμένα σε κυβάκια
1 πράσο, χοντροκομμένο
50 γρ. σέλερι, ψιλοκομμένο
2  κ.γ. φρέσκο θυμάρι
1 δαφνόφυλλο
20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. βούτυρο
400ml ζωμό κοτόπουλο
50ml ελαιόλαδο
1 ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
¼ κ.γ. κύμινο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση

Η ζύμη

Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε και τρίβουμε με τις άκρες των δαχτύλων μας το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα με κοκκώδη υφή.

Προσθέτουμε το νερό και τα αυγά, ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις να ενωθούν τα υλικά.

Τυλίγουμε με μεμβράνη τη ζύμη και την κρατάμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Η γέμιση

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα λαχανικά, το κοτόπουλο, αλάτι και πιπέρι.

Ταυτόχρονα σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει ελαφρύ καφέ χρώμα.

Προσθέτουμε τον ζωμό και ανακατεύουμε, σε χαμηλή φωτιά, όταν δέσει το προσθέτουμε στο κοτόπουλο.

Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, την πάπρικα, το κύμινο, το θυμάρι και μαγειρεύουμε το κοτόπουλο.

Μόλις πάρει 2-3 βράσεις και αποσύρουμε.

Προσθέτουμε τα φασόλια, το καλαμπόκι και τις πιπεριές και ανακατεύουμε.

Η κοτόπιτα

Μοιράζουμε τη γέμιση είτε σε πυρίμαχο μεγάλο σκεύος είτε σε ατομικά πυρίμαχα.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1 περίπου εκ. και καλύπτουμε το σκεύος που τοποθετήσαμε τη γέμιση, πιέζοντας τις άκρες μέσα στο πυρίμαχο.

Αλείφουμε με ασπράδι και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40’ στους 180ο C.

Σερβίρουμε την κοτόπιτα ζεστή.

Εδώ μπορείς να δεις και άλλες συνταγές για πίτες και εδώ για αλμυρές τάρτες

 

Ζύμη για τάρτες και πίτες
Συνταγές με φιλέτο κοτόπουλο, πιπεριές, καλαμπόκι και κόκκινα φασόλια
Συνταγή για αμερικάνικη κοτόπικα με κόκκινα φασόλια
Τραγανή ζύμη για κοτόπιτα
Συνταγές κοτόπιτα με πιπεριά και φιλέτο κοτόπουλο
Κοτόπιτα σε φύλλο κουρού
Γιορτινή κοτόπιτα με καλαμπόκι και κόκκινα φασόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close