Η τυρόπιτα δεν μπορεί λείπει από το Πασχαλινο τραπέζι εξάλλου ένα κομμάτι, θα το πάρουν όλοι!
Η γλυκιά τυρόπιτα είναι μια ξακουστή και αγαπημένη τυρόπιτα με διαφορετικές ονομασίες και τυριά ανά τόπο, ειδικά στα νησιά είναι από τις αγαπημένες!
Θα χρειαστείτε τυρί πέτρωμα από την Τήνο ή έστω ένα ωραίο ανθότυρο ή μυζήθρα, ανοίξτε 2 φύλλα και απολαύστε μια υπέροχη πίτα!
Γλυκιά Τυρόπιτα για το Πασχαλινό Τραπέζι!
By 18 Απριλίου, 2014
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 12 Servings
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 45 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 1 hr 15 mins
Η τυρόπιτα δεν μπορεί λείπει από το Πασχαλινο τραπέζι εξάλλου ένα …
Υλικά
- 350 gr. αλεύρι σκληρό
- 20 ml. ελαιόλαδο
- 10 ml. τσίπουρο ή ρακί
- 140 ml. νερό χλιαρό περίπου
- > Για τ
- 600 gr. ανθότυρο
- 150 gr. ζάχαρη ή μέλι
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 3 δάκρυα μαστίχα
- 2 κουταλιές της σούπας λικέρ μαστίχα προεραιτικά
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κρόκο αυγού για την επάλειψη
Οδηγίες
- Ετοιμάζουμε το φύλλο της πίτας.
Σε ένα μπώλ βάζουμε το αλεύρι κάνουμε μια λακούβα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το τσίπουρο και σταδιακά το ζυμάρι. - Ζυμωνουμε μέχρι να μην κολλάει το ζυμάρι στα χέρια μας.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί το ζυμάρι για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C Κελσίου. - Σε ένα μπωλ ξεκινάμε την γλυκιά τυρένια γέμιση θρυμματίζοντας το τυρί με ένα πιρούνι, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και ανακατεύουμε καλά.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο κομμάτια και σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε 2 φύλλα.
- Σε καλά λαδωμένο ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο και το λαδώνουμε.
- Προσθέτουμε την ζύμη και τοποθετούμε από πάνω το άλλο φύλλο.
- Κλείνουμε την πίτα, λαδώνουμε πολύ καλά και χαράσουμε ελαφρά με κοφτερό μαχαίρι.
- Ψήνουμε στους 180°C Κελσίου μέχρι να ροδίσει η πίτα μας και αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε.
Αν θέλουμε σερβίρουμε με κανέλα, σουσάμι και μέλι!
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: Πασχαλινές Συνταγές
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Εύκολο
Καλή Ανάσταση!!