Πίτα με Πετιμέζι και Σουσάμι (Πετιμεζόπιτα)

1.1K

Το πετιμέζι, αυτό το σιρόπι από σταφύλι ότι πιο υπέροχο μπορεί να δώσει το σταφύλι μαζί με το κρασί!

Το πετιμέζι είναι μια γλυκαντική ουσία λίγο παραμελημένη, ενώ εύκολα μπορείς να το βρεις πια παντού.

Μία κουταλιά της σούπας πετιμέζι προσδίδει θερμίδες 80, και είναι ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας πλούσιο σε ενέργεια και ιχνοστοιχεία.

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε σίδηρο το καθιστά άριστο συμπλήρωμα για την αναιμία! Γι΄αυτό ας σταματήσουμε να είμαστε “τρελοί” με την μελάσα και τα σιρόπια σφενδάμου επιτέλους!

Τι μου αρέσει στην περίοδο της νηστείας;
Ότι ακόμη και αν δεν νηστεύεις μπορείς ευκολότερα να δοκιμάσεις συνταγές που είναι γύρω από αυτή.

Όταν η μαμά μου νήστευε στο σπίτι υπήρχαν πάντα τα τέλεια μουστοκούλουρα ή απλά τα λέγαμε μουστοκούλουρα!

Αφού ο φούρναρης της γειτονιάς που τα έφτιαχνε,  έλεγε οτι δεν τα φτιάχνει με μούστο αλλά με πετιμέζι μόνο και αυτό ήταν το “μυστικό”.

Κάπως έτσι είναι και αυτή η πίτα με πετιμέζι και σουσάμι, σαν τα τέλεια μουστοκούλουρα ή πετιμεζοκούλουρα της νηστείας, που κάθε χρόνο περιμέναμε περισσότερο και από τα τσουρέκια της Λαμπρής!

 


Πίτα με Πετιμέζι και Σουσάμι

° Έτοιμη σε: 60′
° Ποσότητα: 15-20 κομμάτια


Υλικά
210 γρ. πετιμέζι
20 γρ. ούζο
140 γρ.  ελαφρύ ελαιόλαδο
280 γρ. αλεύρι μαλακό
110 γρ. σουσάμι
1¼ κουταλάκι του γλυκού baking powder
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
Ελάχιστο γαρίφαλο σκόνη
Ελάχιστο μαύρο πιπέρι
Μερικούς σπόρους γλυκάνισο, προαιρετικά
Μερικούς σπόρους μάραθο, προαιρετικά

 

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Στο γουδί κοπανίζουμε τα μπαχαρικά και τους σπόρους.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε το σουσάμι μερικά λεπτά να πάρει χρώμα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το πετιμέζι το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, τα μπαχαρικά, το ούζο και το baking powder.

Προσθέτουμε το σουσάμι ζεστό και ανακατεύουμε ελαφρά.  Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Η πίτα πρέπει να έχει ύψος 2 δάχτυλα, οπότε υπολογίζουμε το ανάλογο ταψί.

Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 180οC.

Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και αν θέλουμε κόβουμε σε κομμάτια όπου αποθηκεύουμε τυλιγμένα σε μεμβράνη.

Σημειώσεις για την συνταγή:

~ Η πίτα αυτή είναι τριφτή στην υφή της.
~ Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο λάδι θέλετε π.χ. ηλιέλαιο.
~ Μπορείτε να εμπλουτίσετε με σταφίδες και λίγα καρύδια.
~ Αν θέλετε αρωματίστε με ξύσμα πορτοκαλιού.
~ Την ζύμη μπορείτε επίσης να την πλάσετε σε κουλουράκια.

Νηστίσιμες Συνταγές

Νηστίσιμες Πίτες Συνταγές

Συνταγές με Πετιμέζι

Πετιμέζι Συνταγές

 

Πίτα με Πετιμέζι και Σουσάμι

 

Σουσαμόπιτα

 

Σουσαμόπιτα Συνταγές

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close