Η πρασόπιτα με ξινομυζήθρα, φέτα και μανούρι η απόλυτη πίτα που δεν πρέπει να λείπει από το πασχαλινό σου τραπέζι.
Η συνταγή για πρασόπιτα σίγουρα θα ενθουσιάσει με τη γεύση της, και πραγματικά ταιριάζει υπέροχα με τις υπόλοιπες παραδοσιακές γεύσεις του Πάσχα!
Φυσικά η πρασόπιτα – τυρόπιτα είναι μια πίτα που τρώγεται όλο τον χρόνο, όταν τα πράσα είναι στην εποχή τους!
Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να καραμελώσεις τέλεια τα πράσα ώστε να βγάλουν όλη τους τη γλύκα.
Πρασόπιτα με ξινομυζήθρα, φέτα και μανούρι
Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 60 λεπτά
Ποσότητα: 9-12 κομμάτια
Υλικά
6 χωριάτικα φύλλα του εμπορείου ή σπιτικά (συνταγή εδώ)
1000 γρ. τρυφερά πράσα
250 γρ. ξινομυζήθρα ή φρέσκια μυζήθρα
200 γρ. μαλακή φέτα
150 γρ. μανούρι
3 αυγά
80 γρ. ελαιόλαδο και επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
1 κ.γ. ζάχαρη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Σουσάμι
Εκτέλεση Συνταγής
Χοντροκόβουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε για 5′ με το μισό από το ελαιόλαδο, τα αλατίζοντας ελαφρά.
Προσθέτουμε 100 γρ. νερό, τη ζάχαρη και το θυμάρι και συνεχίζουμε για 10′, σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να καραμελώσουν.
Αφήνουμε να κρυώσουν για να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C
Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τα τυριά, προσθέτουμε τα αυγά, χτυπημένα, πιπέρι, αλάτι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τέλος τα πράσα και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην πίτα αγαπημένα μας τυριά ή και φέτα.
– Όταν σοτάρουμε τα πράσα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο για περισσότερο άρωμα και γεύση
– Στην πίτα ταιριάζουν μπαχαρικά όπως το μοσχοκάρυδο ή ελάχιστη κανέλα, επίσης το φασκόμηλο και το θρούμπι