Μπορεί η κλασική σουσαμένια λαγάνα να είναι αξεπέραστη και να μη λείπει από το Σαρακοστιανό τραπέζι, όμως θέλω να μοιραστώ μαζί σου μια υπέροχη συνταγή για λαγάνα με αλεύρι ολικής, πορτοκάλι και ελιές!
Η λαγάνα, η ταραμοσαλάτα, ο χαλβάς, οι ελιές και τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους, όλα αυτά τα εδέσματα θα είναι οι αυριανοί πρωταγωνιστές σε όλα τα τραπέζια!
Ήδη έχει ψάξει συνταγές για λαγάνα και έχεις βρει αμέτρητες, και αν έχεις δοκιμάσει την παραδοσιακή σουσαμένια λαγάνα που έφτιαξα πέρσι (εδώ), δεν χρειάζεται να σου πω περισσότερα γιατί ξέρεις πως είναι μια από τις καλύτερες συνταγές για λαγάνα!
Φέτος εκτός από τις σουσαμένιες λαγάνες θα ψήσω και την ωραιότερη παραλλαγή τους με ανάμεικτα άλευρα, ελιές και χυμό πορτοκάλι.
Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά
Το αλεύρι ολικής άλεσης, μπορείς να μη το χρησιμοποιώ συχνά αλλά το αγαπώ και στο μέλλον θα δεις περισσότερες συνταγές με αλεύρι ολικής, λατρεύω τις “γήινη” επίγευση που αφήνει.
Έχοντας ψήσει μερικά ψωμιά με αλεύρι ολικής ένα είναι σίγουρο πως χρειάζεται να αναμειχθεί και με άλλα άλευρα για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.
Άποψή μου βέβαια, και για όποιον ταυτίζεται μαζί μου φυσικά και θέλει ψωμιά πιο γευστικά, με κάτι διαφορετικό μεν αλλά και να μη γίνονται σκληρά σα “πέτρα”.
Σε αυτή τη συνταγή όπως θα δεις έχω χρησιμοποιήσει λευκό αλεύρι για τσουρέκια που είναι πλούσιο σε γλουτένη.
Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.
Θυμήσου, όταν μιλάμε για ζύμες και άρα “ζωντανό οργανισμό” οι ποσότητες, νερού, άλευρων, θερμοκρασίας μπορείς να χρειαστεί να διαφοροποιηθούν ελάχιστα πάνω-κάτω.
Για τη χαρακτηριστική γεύση της λαγάνας συχνά προσθέτω ταχίνι, εκτός αν έχω σησαμέλαιο που με καλύπτει 100% γευστικά.
Αν δεν έχει σησαμέλαιο ανάμειξε μια κουταλιά της σούπας ταχίνι με 30ml ελαιόλαδο.
Εννοείται μπόλικο σουσάμι, είναι αυτονόητο, μαύρο, αναποφλοίωτο ή ό,τι διαθέτεις.
Γιατί πορτοκάλι; Η ιδέα ήρθε από ένα υπέροχο ελιόψωμο που φτιάχνω, θα στο δείξω σύντομα, τόσο το ξύσμα όσο και ο χυμός κάνουν δουλίτσα!
Με το ξύσμα μη το παρακάνεις, κι ανάλογα πόσο μυρωδάτο είναι το πορτοκάλι θα βάλεις λιγότερο ή περισσότερο.
Ο χυμός κάνει τη ζύμη τραγανή όσο δε φαντάζεσαι χωρίς να τη βαραίνει!
Οι ελιές, στη συγκεκριμένη λαγάνα είναι αυτό που λέμε “λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;”, πράσινες ή μαύρες είναι θέμα γούστου, χρησιμοποίησα ελιές ΕΔΕΜ σε φέτες.
Πάντως, όποια λαγάνα και να φτιάξεις φέτος θυμήσου να κρατήσεις λίγο ζυμαράκι για να φτιάξεις την Κυρα-Σαρακοστή!
Καλή Σαρακοστή φίλοι, εύχομαι να περάσετε όμορφα και του χρόνου ακόμη καλύτερα και ελεύθεροι, να το γιορτάσουμε όπως μας αξίζεις και όχι όπως ορίζει ο κορονοϊός.
🤍
Εύα
Συνταγή για λαγάνα με αλεύρι ολικής, πορτοκάλι και ελιές
Κατηγορία Συνταγής: Ελληνική Κουζίνα, Παραδοσιακές συνταγές, Σαρακοστιανές συνταγές, Συνταγές για ψωμί
Χρόνος προετοιμασίας: 120 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Ποσότητα: 4-6 άτομα
Υλικά
250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
160 γρ. λευκό αλεύρι (για τσουρέκια)
30 γρ. σιμιγδάλι
15 γρ. νωπή μαγιά
250ml. νερό
100ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
40ml σησαμέλαιο
10 γρ. αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
250 γρ. σουσάμι
150 γρ. ελιές σε φέτες
Εκτέλεση
Το προζύμι
Σε ένα μπολ διαλύουμε πολύ καλά τη μαγιά σε 50 ml. χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας από το λευκό αλεύρι.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 20′ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Η ζύμη
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι ολικής, το υπόλοιπο λευκό αλεύρι και το αλάτι.
Προσθέτουμε το φουσκωμένο προζύμι, το σησαμέλαιο, το χυμό και το ξύσμα πορτοκάλι, και τέλος το νερό.
Ζυμώνουμε πολύ καλά, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι όμως η ζύμη θέλουμε να έχει υγρασία και ίσως κολλάει ελαφρά.
Λαδώνουμε τα χέρια μας και ένα μπολ μέσα στο οποίο μεταφέρουμε τη ζύμη, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 45′.
Κατόπιν χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο ίσια κομμάτια, σε ελαφρά αλευρωμένο πάγο πλάθουμε 2 λαγάνες, δεν χρειάζεται πλάσιμο ιδιαίτερο απλά δίνουμε το σχήμα τραβώντας το ζυμάρι.
Τοποθετούμε λαγάνες σε αντικολλητικό χαρτί, απλώνουμε τις ελιές σε όλη την επιφάνεια, πιέζοντας ελαφρά, ραντίζουμε με νερό και αμέσως πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Μεταφέρουμε τις λαγάνες σε δίσκο ψησίματος και τις αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο, σε ζεστό σημείο για 30′.
Το ψήσιμο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C με τα δάχτυλά μας κάνουμε χαρακτηριστικές τρύπες στις λαγάνες και ψήνουμε στους 220ο C για περίπου 30’ την κάθε μια.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τις τυλίγουμε με καθαρή πετσέτα.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ελιές τις αρεσκείας μας
- Εκτός από ελιές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξερά μυρωδικά, σπόρους και λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ξύσμα πορτοκαλιού με ξύσμα λεμονιού