Ψωμί με Μακεδονικό Ταχίνι και Γλυκάνισο

2.4K

Η μυρωδιά από το ζεστό φρεσκοψημένο ψωμί είναι από τις πιο αγαπημένες μου και ειδικά αυτό το ψωμί με Μακεδονικό Ταχίνι και γλυκάνισο έκανε την κουζίνα μου να μυρίσει τόσο όμορφα που όλοι ανυπομονούσαμε να το δοκιμάσουμε!

Τη μυρωδιά του ψωμιού την έχω συνδέσει με την κυρία Χρυσάνθη, ένα πολύ αγαπημένο πρόσωπο που δίπλα της άρχισα να ενθουσιάζομαι με τις ζύμες. Η κυρία Χρυσάνθη ζύμωνε υπέροχο χωριάτικο ψωμί με φυσικό προζύμι, έφτιαχνε τηγανόψωμα και φανταστικούς λουκουμάδες.

Τα Σαββατοκύριακα πήγαινα από το πρωί στο σπίτι της και παίρναμε μαζί πρωινό – εκείνη καφέ με φρεσκοψημένο ψωμί και Μακεδονικό Ταχίνι ενώ εγώ τσάι, ψωμί με βούτυρο και σπιτική μαρμελάδα.

Το ψωμί πάντα ήταν και εξακολουθεί να είναι για εμένα μια ιδιαίτερη γεύση με μια μυρωδιά που αγαπώ. Θα μπορούσα να πω πως δε γίνεται να «ζήσω» χωρίς ψωμί!Σίγουρα, εφόσον παρακολουθείς τις συνταγές μου γνωρίζεις πως έχω δημοσιεύσει αρκετές συνταγές για ψωμί και τώρα ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σου ακόμη μια.

Εκτός από το ψωμί με το φυσικό προζύμι λατρεύω και το ξεροψημένο ψωμί με το πολύ-πολύ σουσάμι και αυτή η συνταγή σίγουρα μου θυμίζει αυτό το ψωμί.

Χρησιμοποίησα σκληρό αλεύρι ειδικό για ψωμί επειδή μου αρέσουν τα «σφιχτά» ψωμιά, όμως μπορεί να φτιαχτεί με κάθε είδους αλεύρι σύμφωνα με το δικό σου γούστο.

Θα παρατηρήσεις, επίσης, πως έχω εμπλουτίσει το ψωμί με αρώματα όπως ο γλυκάνισος, το μαύρο πιπέρι και η δάφνη – μην παραλείψεις αυτό το βήμα γιατί ταιριάζει εξαιρετικά με τη γεμάτη γεύση από το Μακεδονικό Ταχίνι. Αυτό το μικρό tip θα κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα τη γεύση από το ψωμί!

Κλείνοντας θα σου πω ότι σε περίπτωση που δεν έχεις φτιάξει ποτέ ψωμί στο σπίτι προσπάθησέ το – είναι μια ωραία εμπειρία. Eιδικά αυτό το ψωμί είναι υπέροχο, θα μπορούσα να πω πως είναι ένα ψωμί με «γεύση» από Σαρακοστή!


Ψωμί με Μακεδονικό Ταχίνι και Γλυκάνισο


Ψωμί με Ταχίνι και Γλυκάνισο

Χρόνος Προετοιμασίας: 130 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 50 λεπτά
Ποσότητα: 2 καρβελάκια

Υλικά

400 γρ. σκληρό αλεύρι
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15 γρ. νωπή μαγιά ή 8 γρ. μαγιά στιγμής
260 ml. νερό
110 γρ. Μακεδονικό Ταχίνι
30 ml. ελαιόλαδο
1 ¼ κουταλάκια του γλυκού σπόρους γλυκάνισο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φύλλο δάφνης
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Μαύρο σουσάμι

Εκτέλεση Συνταγής

[dropcap type=”1″]1[/dropcap]
Ζεσταίνουμε σε χλιαρή θερμοκρασία 100 ml νερό και μέσα σε ευρύχωρο μπωλ διαλύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30 λεπτά.

[dropcap type=”1″]2[/dropcap] Βράζουμε τους μισούς σπόρους από το γλυκάνισο και το φύλλο δάφνης για 5 λεπτά στην μισή ποσότητα του νερούό. Αποσύρουμε και αφήνουμε το νερό να κρυώσει εντελώς.Κατόπιν το περνάμε από σίτα κρατώντας το νερό.

[dropcap type=”1″]3[/dropcap]
Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτουμε το προζύμι , το νερό, το ελαιόλαδο, το πιπέρι, τον υπόλοιπο γλυκάνισο και τα 70 γρ. από το Μακεδονικό Ταχίνι. Ζυμώνουμε για μερικά λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα ενώ μόνο αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο επιπλέον νερό ή αλεύρι.

[dropcap type=”1″]4[/dropcap]
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο όπου ζυμώνουμε για μερικά λεπτά ακόμη. Λαδώνουμε ένα μπωλ, μεταφέρουμε τη ζύμη και καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων, τοποθετούμε τη ζύμη σε ζεστό σημείο και την αφήνουμε να φουσκώσει για 45 λεπτά.

[dropcap type=”1″]5[/dropcap]
Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ισομερή κομμάτια. Ανοίγουμε το πρώτο ζυμάρι και απλώνουμε 1 κουταλιά της σούπας (20 γρ.) Μακεδονικό Ταχίνι, ζυμώνουμε και πλάθουμε ένα καρβελάκι – ακολουθούμε και για το δεύτερο την ίδια διαδικασία.

[dropcap type=”1″]6[/dropcap]
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Βγάζουμε τα καρβελάκια από την πετσέτα και τα βάζουμε στα ταψάκια ψησίματος. Ραντίζουμε το ψωμί με νερό και πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι.Ψήνουμε για 50-60 λεπτά στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου στις αντιστάσεις.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο το ψωμί και το απολαμβάνουμε.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Αν δεν μας αρέσει ο γλυκάνισος τον παραλείπουμε.
– Μπορούμε στο νερό που βράζουμε με τη δάφνη και το γλυκάνισο να προσθέσουμε ένα μικρό ξυλάκι κανέλα, μαχλέπι ή μαστίχα.
– Το ψωμί μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε αλεύρι αλλά αυτό σημαίνει πως αλλάζουν οι αναλογίες του νερού, τις οποίες και διορθώνουμε.

Ταχίνι Συνταγές

Σπιτικό ψωμί συνταγή

Join the Conversation

  1. Σοφία says:

    Οι αναλογίες του νερού πως αλλάζουν αν βάλουμε μόνο αλεύρι για όλες τις χρήσεις; και αν δε χρησιμοποιήσω ταψάκια και τα βάλω και τα δύο σε ένα μεγάλο ταψί πιασμένα καρβελακια θα αλλάξει κάτι; Ευχαριστώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close