Μελομακάρονα

6.5K

Γιατί Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα και κουραμπιέδες δεν γίνεται!

Πάντα με το χαρακτηριστικό τους άρωμα και την μελένια γεύση τους που μαζί με την μυρωδιά του ελληνικού καφέ μου φέρνουν τις πιο γλυκές αναμνήσεις.

Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι μοναδικά, τα πιο λατρεμένα, παραδοσιακά Ελληνικά γλυκίσματα της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, είναι το γλυκό πριν την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ ο κουραμπιές την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, και γι΄αυτό υπάρχει εξήγηση.

Πριν την γιορτή των Χριστουγέννων προηγείται νηστεία, έτσι έτρωγαν τα μελομακάρονα, τα οποία ήταν νηστίσιμα και μετά τα Χριστούγεννα έτρωγαν και κουραμπιέδες!

Παραδοσιακά Μελομακάρονα

 

Τα μελομακάρονα είναι ένα συμβολικό γλυκό!

Το μέλι θεωρείται σύμβολο της ευτυχίας και της αφθονίας, της ευζωίας και της γονιμότητας! Έτσι οι νοικοκυρές έφτιαχναν μελομακάρονα για να υποδεχτούν γλυκά τον νέο χρόνο και για να φέρει μαζί του την καλοτυχία!

Τα βασικά υλικά των μελομακάρονων είναι: το αλεύρι, το σιμιγδάλι, η ζάχαρη, το λάδι, το μέλι και φυσικά τα κανελογαρίφαλα.

Κατά τόπους βρίσκουμε αρκετές παραλλαγές των μελομακάρονων όπως τα φοινίκια.

Για να κάνεις τα τέλεια μελομακάρονα

Προτίμησε ελαιόλαδο άριστης ποιότητας, ποικιλία λαδολιά-κουτσουρελιά, είτε μανάκι,που είναι κατάλληλες και για γλυκά με ήπια φρουτώδη γεύση.

Χρησιμοποιήσε μέλι καλής ποιότητας με διακριτικό άρωμα.

Θα πρέπει με τις ποσότητες μπαχαρικών να μην το παρακάνεις αλλά ούτε να τα αφήσεις χωρίς το διακριτικό άρωμα της κανέλας και του γαρίφαλου, βέβαια τα μελομακάρονα δεν πρέπει να πικρίζουν από το γαρίφαλο ούτε να μοιάζουν σαν να τρως μπισκότα κανέλας!

Δώσε βάση στον χρόνο ψησίματος είναι σημαντικό τα μελομακάρονα να ψήνονται σε ακριβή χρόνο να έχουν ωραίο χρυσοκαστανό χρώμα, στις πρώτες δόσεις ο φούρνος έχει την επιθυμητή θερμοκρασία, όσο όμως περνά η ώρα θα πρέπει να χαμηλώσεις, αν χρειαστεί ανάλογα τον φούρνο.

Τα μελομακάρονα θα πρέπει να είναι ομοιόμορφα και καλοσχηματισμένα,έτσι θα ψήνονται και θα σιροπιάζονται σωστά, η ζυγαριά είναι ο καλύτερος τρόπος.

Το καρύδι που θα χρησιμοποιήσεις δοκιμασέ το πρώτα ώστε να μην είναι πικρό ή πολυκαιρισμένο!

Αν δεν έχεις ξαναφτιάξει μελομακάρονα ακολούθησε τις συνταγές που επιλέγεις κατά βήμα! Επίσης δοκίμασε να κάνεις πρώτα μία μικρότερη “δόση” για να καταλάβεις αν καταφέρνεις το επιθυμητό αποτέλεσμα σε ψήσιμο, σχήμα, ζύμη και μέλωμα.

Το μέλι αν είναι πολύ πυκνό ίσως χρειάζεται περισσότερη αραίωση.

Το πόσο μελωμένα ή τραγανά θέλετε τα μελομακάρονα θα το αποφασίσεις όταν τα σιροπιάζεις!

Αν θες να δώσεις τραγανό-μπισκοτένιο αποτέλεσμα στα μελομακάρονα χρησιμοποίησε αλεύρι μαλακό.

Αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις αλισίβα μπορείς να δεις εδώ το how to.

 

Σπιτικά Μελομακάρονα

Συνταγή για μελομακάρονα παραδοσιακά

Χρόνος Προετοιμασίας: 120 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 40 λεπτά
Ποσότητα: 100 μελομακάρονα

Υλικά

Για την ζύμη
1000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
620ml ελαιόλαδο
150 γρ. ζάχαρη
50ml ζεστό νερό
160ml ανθρακούχο νερό ή αλισίβα
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Χυμό από δύο πορτοκάλια
20 ml ΜΕΤΑΧΑ ή μπράντυ
1 ¾ κ.γ. baking powder
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 κ.σ. κανέλα
¾ κ.γ. γαρίφαλο
1  κάψουλα βανιλλίνης
Ξύσμα από ένα λεμόνι και ένα πορτοκάλι

Για το Σιρόπι
500ml μέλι
400 γρ. ζάχαρη
450ml νερό
1 φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
1 ξυλάκι κανέλα
2-3 μοσχοκάρφια

Εκτέλεση Συνταγής

 Tο σιρόπι

Σε μία κατσαρόλα βράζουμε όλα τη ζάχαρη, το νερό, την πορτοκαλόφλουδα και τα μπαχαρικά  σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το μέλι και συνεχίζουμε για 2 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας καλά.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει όσο φτιάχνουμε τα μελομακάρονα

 Η ζύμη

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, το ζεστό νερό και τα ξύσματα για 5′ λεπτά, προσθέτουμε το ζεστό νερό συνεχίζοντας το χτύπημα για 3 λεπτά.

Διαλύουμε την σόδα και το baking powder στον χυμό από τα πορτοκάλια και το προσθέτουμε στο μείγμα.
Τέλος το ανθρακούχο νερό ή την αλυσίβα, το METAXA, τα ξύσματα, τα κανελογαρύφαλα, την βανίλια και σταδιακά το σιμιγδάλι.

Σταματάμε το χτύπημα και μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ, αφήνουμε το μείγμα για 5 λεπτά να μαλακώσει το σιμιγδάλι.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μείγμα που ετοιμάσαμε ζυμώνοντας με το χέρι.
Ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να έχουμε μία ελαστική ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια, ένα γρήγορο ανακάτεμα είναι αρκετό, δεν ταλαιπωρούμε για πολλή ώρα την ζύμη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, τα μελομακάρονα θα τα ψήσουμε στις αντιστάσεις.

Ιδανικά χρησιμοποιούμε ζυγαριά και κόβουμε κομμάτια ζύμης 25 γρ.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μακρόστενο σχήμα, τσουπωτά, πατάμε λίγο με τον τρίφτη ή με ένα πιρούνι για να δώσουμε το κλασικό σχεδιάκι από πάνω.

Τα βάζουμε σε αντικολλητικό δίσκο και τα ψήνουμε στους 170°C σε προθερμασμένο φούρνο για 25′ λεπτά.

Tο μέλωμα

Βγάζουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο και τα ρίχνουμε κατευθείαν στο σιρόπι τα αφήνουμε όσο χρειαστεί για να απορροφήσουν αρκετό σιρόπι.

Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με καρύδι!

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Αν θέλουμε τα μελομακάρονα πιο crispy χρησιμοποιούμε μαλακό αλεύρι.
– Φροντίζουμε ο φούρνος να έχει σταθερή θερμοκρασία μέχρι να ψηθούν όλα τα μελομακάρονα.
– Μπορούμε αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη να τα μελώσουμε μόνο με αραιωμένο μέλι.
– Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε και γεμιστά μελομακάρονα, μπορούμε να τα γεμίσουμε με καρύδι ή άλλους ξηρούς καρπούς.
– Αν θέλουμε να φτιάξουμε μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας θα πρέπει να αφήσουμε τα μελομακάρονα μια ημέρα και κατόπιν να τα βυθίσουμε σε λιωμένη κουβερτούρα.

Συνταγή για Μελομακάρονα Σπιτικά

Μελομακάρονα Συνταγές

Παραδοσιακές Συνταγές Μελομακάρονα

Εύκολα Μελομακάρονα Συνταγή

Σπιτικά Μελομακάρονα Συνταγή

Πετυχημένα Μελομακάρονα Συνταγές

Μελομακάρονα Συνταγή

Συνταγή για Σπιτικά Μελομακάρονα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close