Η αξεπέραστη αγάπη για το ψωμί!
Ενώνοντας την αγάπη μας για την μαγειρική και το blogging αποφασίσαμε με την Άρτεμις Τσίπη από τo Wonderfoodland μία φορά την εβδομάδα να μαγειρεύουμε μαζί, συνταγές με ένα βασικό ή εποχιακό υλικό και έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Cooking Together.
Αλλά σ΄αυτό δεν είμαστε μόνες μας… και δεν θέλουμε άλλωστε αφού είπαμε ότι μιλάμε για cooking together… ανεβάζουμε κάθε φορά το υλικό που επιλέγουμε και ζητάμε τις δικές ιδέες, η ιδέα που θα μας εμπνεύσει “μαγειρεύεται”, φωτογραφίζεται και μοιράζετε με όλους εσάς, τους αγαπημένους μας αναγνώστες!
Σπιτικό Ψωμί με Κρίθινο Αλεύρι
By 30 Οκτωβρίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 καρβέλι
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 2 hrs 0 min
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 40-45 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 2 hrs 40 mins
Αν λατρεύεις το σπιτικό ψωμί, αν αναζητάς την απόλυτα, μεστή γεύση του παραδοσιακού, ζυμωτού ψωμιού και αν το ψωμί from the scratch σου φαίνεται υπόθεση πολύπλοκη, με αυτή την συνταγή θα αναθεωρήσεις... το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις κρίθινο αλεύρι, υπάρχει σχεδόν παντού, σε μπακάλικα ή καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ειδικά!
Υλικά
- 500 gr. αλεύρι σκληρό κίτρινο
- 300 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 gr. αλεύρι κρίθινο
- 50 gr. καλαμποκάλευρο
- 15 gr. μαγιά ξηρή στιγμής
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- 750 ml. νερό χλιαρό
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 60°C Κελσίου για 15 λεπτά και κατόπιν τον σβήνουμε.
Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, προσθέτουμε, την μαγιά, το μέλι και την ζάχαρη.
Προσθέτουμε 250 ml. από το νερό και κουνάμε ελαφρά. - Ανακινούμε ελαφρά την λεκάνη, χωρίς να ανακατέψουμε, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα.
Αφήνουμε μέσα στον φούρνο το μείγμα για 15 λεπτά.
- Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα άλευρα με το αλάτι.
- Ρίχνουμε τα άλευρα στο μείγμα της μαγιάς, και προσθέτουμε το υπόλοιπο χλιαρό νερό.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή το χέρι να γίνει ένα μείγμα και αφήνουμε 10 λεπτά στην άκρη πριν ξεκινήσουμε το ζύμωμα. - Ξεκινάμε να ζυμώνουμε την ζύμη, στην αρχή ίσως η ζύμη φανεί να θέλει επιπλέον αλεύρι αλλά δεν προσθέτουμε γιατί η ζύμη θέλουμε να είναι έχει υγρασία και όσο ζυμώνουμε θα πάρει την ελαστικότητα που χρειάζεται χωρίς να κολλάει στα χέρια.
- Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε για 40 λεπτά μέσα στο φούρνο τον οποίο προθερμάναμε.
- Ζυμώνουμε ελαφρά και σχηματίζουμε ένα καρβέλι ή μια φρατζόλα, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μέσα στο φούρνο περίπου 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.
Ψήνουμε το ψωμί για 20 λεπτά στους 200°C Κελσίουκαι κατόπιν χαμηλώνουμε στους 180°C Κελσίου και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλα 25-30 λεπτά. - Διατηρούμε το ψωμί τυλιγμένο σε καθαρή λινή ή βαμβακερή πετσέτα.... αν προλάβει μείνει ψίχουλο!
- Το απολαμβάνεις ζεστό με φέτα και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο!
μο ρεσει