Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής και δεν θα μπορούσα να μην έχω βάλει στο πρόγραμμα μερικές αγαπημένες μου συνταγές με όσπρια. Μια από αυτές είναι το ταμπουλέ με φακές και Μακεδονικό Ταχίνι!
Τη νηστεία της Σαρακοστής την αγαπώ. Για εμένα αποτελεί μια ευκαιρία για αποτοξίνωση και έναν καλό λόγο να φτιάξω ιδιαίτερες και νηστίσιμες συνταγές.
Τα όσπρια είναι ο πρωταγωνιστής της περιόδου, είτε σε κυρίως γεύματα είτε σε σαλάτες, ενώ το Μακεδονικό Ταχίνι είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να γίνουν όλα ακόμη πιο απολαυστικά αλλά και ακόμη περισσότερο υγιεινά!
Το ταμπουλέ είναι μια λατρεμένη σαλάτα και μία τέλεια, θρεπτική και χορταστική συνταγή που μπορούμε να τρώμε όλες τις ώρες.
Ίσως αναρωτηθείς γιατί να κάνω το ταμπουλέ με φακές και όχι με πλιγούρι. Δοκίμασέ το και θα καταλάβεις! Τα συστατικά του ταμπουλέ ταιριάζουν «γάντι» με τις φακές, ενώ με την προσθήκη του dressing από Μακεδονικό Ταχίνι, η γεύση γίνεται απίστευτη!
Σου προτείνω λόγω εποχής να προσθέσεις αντί για ντομάτες, ντοματίνια, φυσικά μπόλικα-μπόλικα φρέσκα μυρωδικά, στο dressing να μην παραλείψεις το πορτοκάλι και να αφήσεις τη σαλάτα, ολοκληρωμένη πια, αρκετή ώρα στο ψυγείο για να μαριναριστεί καλά.
Μέχρι την επόμενη συνταγή,
την αγάπη μου,
Εύα
Συνταγή για ταμπουλέ με φακές και Μακεδονικό Ταχίνι
Κατηγορία Συνταγής: Όσπρια, Υγιεινές συνταγές, Νηστίσιμες συνταγές, Λαχανικά, Σαλάτες, Vegan Συνταγές
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
Ποσότητα: 4 άτομα
Υλικά
250 γρ. φακές, ψιλές
10 ντοματίνια
1 αγγούρι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μικρό ματσάκι δυόσμο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο
50 γρ. ταχίνι
30 γρ. ελαιόλαδο
20 γρ. ξύδι βαλσαμικό λευκό
1 λεμόνι
1 πορτοκάλι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Σουσάμι, προαιρετικά
Εκτέλεση
1. Βάζουμε τις φακές να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αλλά να παραμείνουν σπυρωτές, τις στραγγίζουμε και τις ξεπλένουμε με κρύο νερό.
2. Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά σε ομοιόμορφα κομμάτια και τα μυρωδικά.
3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις φακές, τα λαχανικά, τα μυρωδικά και αλατίζουμε.
4. Σε ένα μικρότερο μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με το ταχίνι, το ελαιόλαδο, τους χυμούς από το λεμόνι και το πορτοκάλι, το ξύδι και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
5. Περιχύνουμε τις φακές, ανακατεύουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά ή περισσότερο, ώστε να μαριναριστούν, πριν σερβίρουμε προσθέτουμε το σουσάμι.
Σημειώσεις για τη συνταγή:
-Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μαύρες φακές
-Τα μυρωδικά τα πλένουμε και στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί
-Στη σαλάτα αυτή ταιριάζει ιδιαίτερα και το κύμινο
–Εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερες συνταγές με ταχίνι κι εδώ Σαρακοστιανές και νηστίσιμες συνταγές