Μανιάτικη σαλάτα με πατάτες, πορτοκάλι, αυγά και ελιές, η παραδοσιακή σαλάτα από τη Μεσσηνία.
Το Πασχαλινό και γιορτινό τραπέζι «θέλει» σαλάτες με «δροσερά» συστατικά και συνάμα να είναι κάτι το διαφορετικό.
Σε αυτή την σαλάτα, αν δεν ήταν Πάσχα, θα προσθέταμε και σύγκλινο αλλά τώρα με τόσα κρεατικά είναι υπερβολή.
Τι ιδιαίτερο έχει αυτή η σαλάτα; Νομίζω πως η απάντηση έρχεται με το πορτοκάλι.
Εδώ έχω κάνει ,πιο παλιά, μια αλλιώτικη εκδοχή εμπνευσμένη από αυτή τη σαλάτα.
Το πορτοκάλι, οι ελιές και το κρεμμύδι αποτελούσε για τους Μανιάτες ένα αγαπημένο κολατσιό.
Μία δροσερή και γευστικότατη και αλλιώτικη πατατοσαλάτα, με ρίζες στην λατρεμένη τοπική μεσσηνιακή κουζίνα, που σίγουρα θα εκπλήξει τους ουρανίσκους των καλεσμένων μας!
♡
Εύα
Μανιάτικη σαλάτα με πατάτες, πορτοκάλι, αυγά και ελιές
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
- 500 gr. βρασμένες πατάτες, μέτρια κομμένες
- 2-3 σφιχτά αυγά, κομμένα σε τέταρτα
- 12 καλαματιανές ελιές
- 2 πορτοκάλια
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
- 40 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
- ¼ αποξηραμένο δυόσμο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Διαδικασία
- Κόβουμε τα πορτοκάλια σε φιλέτα, αφαιρώντας τη λευκή μεμβράνη τους.
- Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τις πατάτες, προσθέτουμε τις ελιές, τα κρεμμυδάκια, το ξύδι, τον δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Τέλος προσθέτουμε στη σαλάτα τα αυγά και τα πορτοκάλια, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι και σερβίρουμε.
Σημειώσεις για τη συνταγή