Ένα από τα διάσημα, παραδοσιακά φαγητά της Τούρκικης Κουζίνας είναι το Χουνκιάρ Μπεγιεντί!
Το κοκκινιστό κρέας με τον πουρέ μελιτζάνας όπως μαγειρεύτηκε όπως “αρέσει στον σουλτάνο” όχι τον Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή… μιλάμε για μια άλλη ιστορία, βγαλμένη από την κουζίνα του παλατιού του Μουράτ!
To φαγητό αυτό παραμένει αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων με ελάχιστες παραλλαγές περισσότερο στην επιλογή του κρέατος ή τα μπαχαρικά!
Χουνκιάρ Μπεγιεντί, Κρέας Κοκκινιστό με Πουρέ Μελιτζάνας Recipe
By 5 Ιουνίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 (4 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 1 hr 30 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 1 hr 40 mins
Ένα από τα διάσημα, παραδοσιακά φαγητά της Τούρκικης Κουζίνας είναι το …
Υλικά
- > Για το κοκκινιστό
- 600 gr. μοσχάρι
- 2 ντομάτες ώριμες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 500 ml. ζωμό βοδινού ή νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα ή και λιγότερη
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- > Για τον πουρέ μελιτζάνας
- 6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
- 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 500 ml. γάλα
- 100 gr. τυρί κασκαβάλι Λήμνου
- Χυμό λεμονιού
- Μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
Οδηγίες
- Για το κοκκινιστό.
Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τις ντομάτες.
Βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, κατόπιν σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό και προσθέτουμε σταδιακά το κρέας (σε 3 μέρη).
Σωτάρουμε το κρέας καλά, προσθέτουμε τα μπαχαρικά. - Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον τοματοπελτέ, την ζάχαρη και τον ζωμό ζεστό.
Σιγοβράζουμε το κρέας μέχρι να δέσει η σάλτσα. - Για τον πουρέ μελιτζάνας.
Τρυπάμε τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι σε πολλά σημεία.
Τις ψήνουμε σε γκρίλ ή γκάζι μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά και να στεγνώσουν. Ξεφλουδίζουμε και τις τοποθετούμε μέσα σε νερό, όπου προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού.
Στίβουμε τις μελιτζάνες και τις πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε τον πολτό στην κρέμα.
Τοποθετούμε και πάλι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μερικά λεπτά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και μόλις κάψει προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας ασταμάτητα μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα.
Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και προσθέτουμε το γάλα ζεστό. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα.
Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το τυρί. - Σερβίρουμε τον πουρέ μελιτζάνας με το κοκκινιστό και περιχύνουμε με σάλτσα.
Πασπαλίζουμε με κασκαβάλι τριμμένο και αν θέλετε κουκουνάρι ή μαϊντανο ψιλοκομμένο!
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ανατολιτικη
- ΤΥΠΟΣ: Κυρίως πιάτο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Προχωρημενο
Φανταζομαι να ειναι νοστιμοτατο, θα δοκιμασω να το μαγειρεψω τη Κυριακη