Τυρί, μια λέξη-άπειρη αγάπη για το θεϊκό αυτό τρόφιμο, που «χωράει» πάντα στο τραπέζι μου και συχνά στις αλμυρές συνταγές που μαγειρεύω, και μια από αυτές είναι η συνταγή για τυροσαλάτα με πιπεριές Φλωρίνης.

Η τυροσαλάτα ή τυροχτυπητή ή τυροκαυτερή με πιπεριές Φλωρίνης είναι από τις πιο αγαπημένες μου γιατί εκτός από μια εύκολη συνταγή είναι και η απόλυτη τυρένια απόλαυση.

Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την τυροσαλάτα, άλλοτε θα τη βρεις  λιτή ολόλευκη, καυτερή (τυροκαυτερή) ή απλά πικάντικη, με μυρωδικά, με ποικιλία τυριών .

Όμως για την τέλεια συνταγή για τυροσαλάτα χρειάζεσαι ένα καλό και νόστιμο λευκό τυρί, αυτό θα γίνει η βάση της, όλα τα άλλα είναι θέμα γούστου.

Το τυρί που χρησιμοποιώ συνήθως, για την τυροσαλάτα, θέλω να έχει «χαρακτήρα», ελαφρώς  πιπεράτη και υφάλμυρη γεύση, γι΄αυτό και το κοφινάκι Βαλμά είναι η καλύτερη επιλογή.

Η οικογένεια Βαλμά παράγει παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα  με μεράκι  50 και πλέον χρόνια.

Το λευκό γίδινο τυρί έχει εξαιρετική γεύση και είναι  πλούσιο σε άρωμα ενώ φτιάχνεται με τη φόρμα που είχε το παραδοσιακό κοφινάκι των παλαιών τυροκόμων με  γάλα που συλλέγεται καθημερινά από παραδοσιακές φυλές ζώων από τη Χαλκιδική.

Αυτό το τυρί λοιπόν είναι, όπως είπα, η καλύτερη βάση για να φτιάξω την πιο νόστιμη τυροσαλάτα, εμπλουτισμένη από τη «γλυκιά» γεύση από πιπεριές Φλωρίνης, που της δίνει ένα πιο «καλοκαιρινό» χαρακτήρα μόνο και μόνο από το μοναδικό της χρώμα!

Όμως αυτή την καταπληκτική σαλάτα μπορείς να την φτιάξεις και στη λευκή εκδοχή της, πικάντικη ή όχι, να την έχεις στο ψυγείο και να την απολαμβάνεις κάθε στιγμή.

Η τυροσαλάτα πάει με ΟΛΑ, για εμένα! Τη σερβίρεις ως ορεκτικό, με ποικιλίες για τα βράδια στη βεράντα, ως συνοδευτικό σε κάθε είδους κεφτέ!

Σαν «αλοιφή» σε σάντουιτς ή απλά να φτιάξεις την καλύτερη μακαρονάδα ανακατεύοντάς τη με ζυμαρικά.

Νοστιμίζει σαλάτες με ντομάτα, δοκίμασέ το σε ντάκο και θα με θυμηθείς, μπορείς να προσθέσεις 2-3 κουταλιές στη στραπατσάδα, να «δέσεις» σάλτσες ή να φτιάξεις μια φανταστική δροσερή ντοματόσουπα!

Γεύση καλοκαιριού στο τραπέζι με την καλύτερη συνταγή για τυροσαλάτα, απόλαυσέ την κάθε στιγμή!


Συνταγή για τυροσαλάτα με πιπεριές Φλωρίνης

Κατηγορία Συνταγής: Ορεκτικά
Χρόνος Εκτέλεσης: 20 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 25 λεπτά
Ποσότητα: 10 μερίδεςα
Υλικά
400 γρ. κοφινάκι Βαλμά
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες
3 πιπεριές Φλωρίνης
1 καυτερή πράσινη πιπεριά
50 ml ελαιόλαδο
Φρέσκια ρίγανη
Μπούκοβο
Εκτέλεση Συνταγής

Βήμα 1: Ψήνουμε τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν, στο φούρνο ή στη σχάρα, τις ξεφλουδίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Βήμα 2: Βάζουμε στο μπλέντερ τις πιπεριές μαζί με το ελαιόλαδο,  την καυτερή πιπεριά και πολτοποιούμε για μερικά δευτερόλεπτα.

Προσθέτουμε το γιαούρτι και το γίδινο τυρί θρυμματισμένο, συνεχίζουμε στο μπλέντερ για 1 λεπτό μέχρι να ενωθούν και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Βήμα 3: Η τυροσαλάτα είναι έτοιμη, στο σερβίρισμα προσθέτουμε ελάχιστο μπούκοβο και φυλλαράκια από φρέσκια ρίγανη.

Εναλλακτικά την αποθηκεύουμε στο ψυγείο και την καταναλώνουμε τις επόμενες ημέρες.

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Αν θελουμε μπορούμε να παραλείψουμε το μπούκοβο και την καυτερή πιπεριά
 Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμες ψημένες πιπεριές από βάζο τις ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά
– Την τυροσαλάτα μπορούμε να την πολτοποιήσουμε δίνοντας υφή σα μους ή να την κρατήσουμε με κομμάτια τυριού
Εδώ μπορείς να δεις και άλλα αγαπημένα ορεκτικά της Ελληνικής Κουζίνας

Συνταγές για τυρόσαλάτα με γίδινο λευκό τυρί

Συνταγή για τυρόσαλάτα

Συνταγή για τυροκαυτερή

Ελληνική Κουζίνα ορεκτικά, με τυρί και πιπεριές, τυροσαλάτα

Συνταγές με γίδινο τυρί Βαλμά

Λευκό γίδινο τυρί συνταγές

Συνταγές για τυροχτυπητή με πιπεριές