Παστίτσιο
By 25 Οκτωβρίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 μεγάλο ταψί (12-16 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 60 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 40-50 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 1 hr 40 mins
Της μαμάς, το Κυριακάτικο, το λατρεμένο... το "καλό φαγητό" της νοικοκυράς!
Ένα εύκολο φαγητό παρόλο που θεωρείτε μπελάς!
¶ν και η εκτέλεση του είναι πασίγνωστη, υπάρχουν κάποιες διαφορές ανάμεσα σε κάθε συνταγή, είμαι σίγουρη πως αυτή η συνταγή θα σας αρέσει πάρα πολύ!
Υλικά
- > Για την Γέμιση
- 600 gr. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 250 ml. λευκό κρασί
- 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
- 150 ml. χυμό ντομάτας
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
- > Για την Κρέμα
- 1200 ml. γάλα φρέσκο
- 300 ml. γάλα εβαπορέ
- 7 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 5 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ
- 3 κρόκους αυγών
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- ¾ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- > Επιπλέον θα χρειαστείτε
- 1 πακέτο μακαρόνια No 2
- 1 ασπράδι αυγού
- Τυρί κεφαλοτύρι
- Βούτυρο
Οδηγίες
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σωτάρουμε με το βούτυρο και το ελαιόλαδο, μέχρι να μαραθεί.
Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε, σπάζοντας τον κιμά για να μην κάνει σβόλους. - Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το αλατοπίπερο, την ντομάτα αραιωμένη σε ένα ποτήρι νερό και την ζάχαρη.
Σιγοβράζουμε μέχρι να συμπυκνωθούν τα υγρά. - Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό, κρατώντας τα al dente και τα στραγγίζουμε.
Προσθέτουμε μέσα τον κιμά, το ασπράδι, το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το μείγμα του κιμά μέσα στα μακαρόνια και ανακατεύουμε. - Η κρέμα
Βάζουμε το φρέσκο και εβαπορέ γάλα σε μία κατσαρόλα.
Προσθέτουμε κοσκινισμένα το αλεύρι και τον νισεστέ.
Ανακατεύουμε πού καλά με σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. - Τοποθετούμε σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πήξει η σάλτσα. - Μόλις πήξει κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά για να μη πιάσει κρούστα.
- Χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους με 1 κουταλιά της σούπας χλιαρό γάλα.
Προσθέτουμε το μείγμα στην κρέμα και ανακατεύουμε καλά.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε. - Το Παστίτσιο
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο ταψί και το πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.
Προσθέτουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε με τα μακαρόνια και τον κιμά.
Περιχύνουμε με την κρέμα και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει η κρέμα.
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: Κυριως Πιατο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Ευκολο