Τα φρέσκα ζουμερά μήλα είναι πάντα λαχταριστά όταν όμως συνδυαστούν με βουτυράτη ζύμη, καραμελωμένο μπέικον και πεκορίνο σε μια αλμυρή τάρτα τότε μιλάμε για ένα “παράδεισο” γεύσης.
To 2014 με την Άρτεμις aka WonderFoodLand τρώγαμε μετά μανίας μια φανταστική galette με κολοκύθα, μήλο και τυρί μπρι (συνταγή εδώ) εκείνη ακριβώς τη στιγμή ήξερα πως η ζύμη αυτής της τάρτας θα ήταν η πιο αγαπημένη μου εβερ.
Από τότε έχω ψήσει, φάει και γράψει αρκετές φορές για την επική τάρτα (galette).
Λοιπόν αυτή είναι η καλύτερη συνταγή για τάρτα βουτύρου και το τέλειο είναι πως αυτή την απλή, πανεύκολη τριφτή ζύμη (Brisée).
Μαζί της μπορείς να την φτιάξεις σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή με κάθε είδους γέμιση.
Η γέμιση της μπορεί να είναι τα πάντα, εποχικά φρούτα και λαχανικά, τυρί, αλλαντικά, χορταρικά, μυρωδικά, τουρσί, κρεατικά, κρέμες ό,τι μα ό,τι θέλεις.
Γιατί οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά
Η συνταγή για την τριφτή ζύμη βουτύρου είναι εξαιρετικά απλοϊκή, δεν κανένα βοήθημα παρά μόνο τα δάχτυλά σου, που θα δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα όπου θα μοιάζει σαν άμμος.
Όμως πριν φτάσεις σε αυτό το σημείο, θα χρειαστείς ένα άριστο, πλούσιο αγελαδινό βούτυρο είναι το βασικό συστατικό για τη νοστιμιά της, αλλιώς δεν υπόσχομαι τίποτα..
Το βούτυρο θα το χρησιμοποιείς απευθείας από το ψυγείο, παγωμένο και αυτό είναι ένας ακόμη λόγος που εκτός από εύκολη είναι και η πιο γρήγορη συνταγή σε σχέση με άλλες ζύμες.
Αλεύρι θα επιλέξεις μαλακό, και δεν θα ξεχάσεις επίσης το νερό να είναι παγωμένο, ελάχιστο ζύμωμα και μόλις έχεις έτοιμη τη ωραιότερη ζύμη για την τάρτα σου.
Και τώρα τα μήλα, αυτά τα θαυμάσια φρούτα!
Ενώ συνήθως χρησιμοποιώ κόκκινα μήλα αυτή τη φορά επέλεξα τα “χρυσά” μήλα golden ή γνωστά και ως μπανανόμηλα, ήμουν σίγουρη πως η ντελικάτη, πλούσια γεύσης τους θα ταίριαζε με το τυρί και το μπέικον!
Και ταίριαξε τόσο που δεν το πίστευα, τελικά επιβεβαιώνεται ότι, όπως και η πατάτα, η ποικιλία παίζει σπουδαίο ρόλο στη γεύση.
Το καραμελώμενο μπέικον, θα το κάνεις με λίγο σφένδαμο ή έστω καστανή ζάχαρη αλλά όχι μέλι γιατί ταιριάζουν πιο γήινες γεύσεις.
Και τέλος, το μοναδικό πεκορίνο από Αμφιλοχίας Γη, πικάντικο αλμυρό συμπληρώνει τα πάντα, μαζί με λίγο blue cheese.
Έβαλα ξερό θυμάρι αλλά αν σου περάσει από το μυαλό, το λίγο φασκόμηλο είναι ιδανικό.. αλλά δεν είχα.
Αυτά λοιπόν με την “ξελογιάστρα” υπέροχη αλμυρή τάρτα με μήλα, που θα μπορούσε να είναι και από τις πρώτες χριστουγεννιάτικες συνταγές για το 2020.
Θα έρθουν και άλλες συνταγές με μήλα αφού είναι στην εποχή του!
Για την ώρα δες μερικές αγαπημένες μου:
– Ρυζόγαλο με καραμελωμένα μήλα
– Πουτίγκα με μήλα και κρουασάν
– Μεθυσμένη μηλόπιτα
– Σαλάτα με καπνιστή πέστροφα, ξινόμηλο και μυρωδικά
🤍
Εύα
Συνταγή για αλμυρή τάρτα με μήλα, μπέικον και πεκορίνο
Κατηγορία Συνταγής: Συνταγές για τάρτες, Συνταγές με φρούτα, Comfort Food, Συνταγές για το καθημερινό και Κυριακάτικο τραπέζι, Εύκολες συνταγές, Χριστούγεννα
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Ποσότητα: 4-6 άτομα
Υλικά
Υλικά
Για τη ζύμη
160 γρ. αγελαδινό βούτυρο
300 γρ. αλεύρι μαλακό
50 ml. νερό παγωμένο
1 αυγό
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
2 μέτρια μήλα golden
200 γρ. μπέικον
200 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας
50 γρ. μπλε τυρί
2-3 κουταλιές της σούπας σφένδαμο
½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
½ κουταλάκι του γλυκού καπνιστό κόκκινο πιπέρι
Εκτέλεση
Εκτέλεση
Η ζύμη
Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο σε κύβους, το αναμειγνύουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ.
Ξεκινάμε να το τρίβουμε τα υλικά με τις άκρες των δαχτύλων μας μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα με κοκκώδη υφή.
Προσθέτουμε το νερό και τον κρόκο του αυγού, ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις να ενωθούν τα υλικά.
Τυλίγουμε με μεμβράνη τη ζύμη και την κρατάμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Η τάρτα
Κόβουμε το μπέικον σε κυβάκια, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και το σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε τον σφένδαμο, το καπνιστό πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη, επάνω σε αντικολλητικό χαρτί, περίπου 2 εκατοστά πάχος και διαμέτρου 24 εκατοστών.
Τρίβουμε το πεκορίνο και το απλώνουμε επάνω στη ζύμη μαζί με το μπλε τυρί, θρυμματισμένο.
Κόβουμε τα μήλα, με τη φλούδα τους, σε λεπτές φέτες και τις τοποθετούμε σε σειρές επάνω στο πεκορίνο.
Προσθέτουμε το μπέικον και ανασηκώνοντας τις άκρες της ζύμης κλείνουμε την τάρτα χωρίς να τη σκεπάσουμε στο κέντρο.
Με το ασπράδι αλείφουμε τη ζύμη και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι ή καστανή ζάχαρη.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις για 40′ και σερβίρουμε.
Σημειώσεις για τη συνταγή
-Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σφένδαμο χρησιμοποιούμε μια κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
-Εκτός από κίτρινα μήλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κόκκινα ποικιλίας Gala, Jonagold
-Τη ζύμη μπορούμε να την έχουμε έτοιμη 12-24 ώρες πριν αρκεί να τη διατηρήσουμε καλά κλεισμένη σε μεμβράνη τροφίμων
-Μπορούμε εκτός από πεκορίνο να χρησομοποιήσουμε αρσενικό Νάξου ή γραβιέρα πικάντικη