Η συνταγή για σουσαμένια κουλούρια Θεσσαλονίκης είναι τόσο εύκολη και με σίγουρη επιτυχία που πραγματικά πρέπει να τη δοκιμάσεις έστω μια φορά!
Τα σουσαμένια κουλούρια είναι ένα αξεπέραστο σνακ, που έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.
Το τραγανό σουσαμένιο κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι φθηνό, ένα υγιεινό και νόστιμο σνακ, μεγάλης διατροφικής αξίας που μπορείς να το βρεις παντού!
Γι’ αυτό και το παραδοσιακό κουλούρι Θεσσαλονίκης μέχρι σήμερα παραμένει αγαπημένη επιλογή, παρόλη την απλότητα του, γι΄αυτό και τα σουσαμένια κουλούρια έχουν αποκτήσει όχι μόνο πανελλήνια αλλά και παγκόσμια φήμη.
Όταν επισκεπτόμασταν με τους γονείς μου την Αθήνα πάντα το πρώτο μέλημα ήταν να απολαύσουμε ένα σουσαμένιο κουλούρι από τον πλανόδιο κουλουρά! Τραγανά για τους μερακλήδες και αφράτα για τα παιδιά, ειδικά με λίγο κίτρινο τυρί, ό,τι καλύτερο!
Θυμάμαι το 2000, δεν είχαμε καλύτερο από το να κάνουμε ένα διάλειμμα από τα club στου Ψυρρή και να τρώμε τα ολόφρεσκα κουλούρια στο μικρό κουλουρτζίδικο!
Η μυρωδιά μας έσπαγε τη μύτη ενώ έπρεπε να περιμένουμε υπομονετικά στη σειρά που δεν είχε τελειωμό…
Και δικαίως αφού ήταν από τα ωραιότερα σουσαμένια κουλούρια στην Αθήνα και αυτό ισχύει μέχρι και σήμερα!
Σίγουρα η συνταγή για σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης μοιάζει μια απλή συνταγή -και είναι- αρκεί να ακολουθήσεις όλα τα βήματα.
Στο άνοιγμα και στο ψήσιμο απλά διάλεξε αν τα θέλεις πολύ τραγανά ή πιο αφράτα! Το ζαχαρόνερο σχεδόν απαραίτητο, αν θες να έχουν ωραίο χρώμα και μπόλικο σουσάμι για τη χαρακτηριστική τους γεύση!
Δοκίμασε τη συνταγή για τα σπιτικά κουλούρια και δε θα σταματάς να τα φτιάχνεις ξανά και ξανά!
❤
Συνταγή: Σουσαμένια κουλούρια Θεσσαλονίκης
Κατηγορία Συνταγής: Πρωινό, ΣνακΧρόνος Εκτέλεσης: 70 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 20 λεπτά
Ποσότητα: 10-12 κουλούρια
Για το προζύμι
– 100 γρ. αλεύρι δυνατό– 12 γρ. ξηρή μαγιά
– 100 γρ. χλιαρό νερό
– 1 ¾ κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
Για τα σουσαμένια κουλούρια
– 320 γρ. αλεύρι δυνατό– 120 γρ. κρύο νερό
– ¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 30 γρ. σησαμέλαιο
Επιπλέον θα χρειαστούμε
– 300 γρ. αναποφλοίωτο σουσάμι– 250 γρ. κρύο νερό
– 50 γρ. ζάχαρη
Βήμα 1: Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα υλικά για το προζύμι και αφήνουμε για 10 λεπτά σε ζεστό σημείο ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει.
Βήμα 2: Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το αλάτι, προσθέτουμε το προζύμι, το κρύο νερό και το σησαμέλαιο, ζυμώνουμε με το γάντζο για 6-7 λεπτά.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά, σκεπασμένη με νωπή πετσέτα και ξαναζυμώνουμε για 5 λεπτά.
Βήμα 3: Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρότερα ζυμαράκια περίπου 40-50 γρ. το καθένα, τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και σκεπάζουμε με τη νωπή πετσέτα.
Στρώνουμε σε λαμαρίνα αντικολλητικό χαρτί. Προθερμαίνουμε το φούρνο για 5 λεπτά στους 60ο για 5 λεπτά και μέσα τοποθετούμε ένα σκεύος με ζεστό νερό. Κλείνουμε το φούρνο και φτιάχνουμε τα κουλούρια.
Βήμα 4: Ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη σε ένα ευρύχωρο μπωλ, βάζουμε το σουσάμι σε ένα πλατύ σκεύος και ξεκινάμε να πλάθουμε το κάθε ζυμαράκι σε κορδόνι και το κλείνουμε καλά σε στρογγυλό κουλούρι.
Βουτάμε το κουλούρι στο ζαχαρόνερο και με τα χέρια μας το τραβάμε, προσεκτικά, να λεπτύνει, όσο πιο λεπτό τόσο πιο τραγανό αποτέλεσμα θα έχουν τα κουλούρια.
Βήμα 5: Τα βουτάμε στο σουσάμι και τα καλύπτουμε καλά, τα απλώνουμε στη λαμαρίνα αφήνοντας κενό γιατί θα φουσκώσουν.
Αφήνουμε τα κουλούρια να φουσκώσουν μέσα στο φούρνο για 25-30 λεπτά, κατόπιν τα ψήνουμε τα ραντίζουμε με νερό και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στους 200ο, χωρίς να αφαιρέσουμε το σκεύος με το νερό από το φούρνο.
Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκτός από σουσάμι και άλλους σπόρους όπως μαύρο σουσάμι, ηλιόσπορους, βρώμη και ό,τι άλλο μας αρέσει
– Μπορούμε να φτιάξουμε και γλυκά σουσαμένια κουλούρια αρκεί να προσθέσουμε στη ζύμη κανέλα και σταφίδες
– Μπορούμε να φτιάξουμε και τυροκούλουρα προσθέτοντας στη ζύμη τριμμένο σκληρό τυρί, κίτρινο τυρί, ανθότυρο ή φέτα
– Αντί για σησαμέλαιο μπορούμε να προσθέσουμε 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι και 20 ml ελαιόλαδο