Σουπιές με μαϊντανό της Μεγάλης Πέμπτης, από το ιδιαίτερο βιβλίο του Χρήστου Μαντίδη “Σερραϊκό Τραπέζι”.
Ένας αγαπημένος φίλος ο Δημήτρης Αϊβαλιώτης πριν λίγα χρόνια μου χάρισε το μοναδικό αυτό βιβλίο, το οποίο δεν είναι ένα απλό βιβλίο μαγειρικής.
Σε αυτό καταγράφονται παραδοσιακές συνταγές διατηρούν ζωντανή τη γαστρονομική παράδοση των Σερρών.
Κάποιες από τις συνταγές είναι αρκετά διαδεδομένες όμως υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν άγνωστες συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, τα ήθη, τα έθιμα και τη λαογραφία.
Έτσι και αυτή η εξαιρετική συνταγή για τις σουπιές με μαϊντανό, μπορεί αν μην είναι “άγνωστη” αλλά όπως καταγράφεται μαγειρεύεται παραδοσιακά την Μεγάλη Πέμπτη.
Σήμερα ξεκινούν επίσημα οι Πασχαλινές προετοιμασίες σε όλες τις κουζίνες!
Βγαίνουν από τα συρτάρια τα σημειωματάρια με τις αγαπημένες μας συνταγές, το διαδίκτυο παίρνει “φωτιά” με κορυφαίες αναζητήσεις τις συνταγές για τσουρέκια, κουλουράκια ενώ αργότερα για την παραδοσιακή μαγειρίτσα, πίτες, κοντοσούβλι και αρνάκι.
Χαίρομαι πάρα πολύ που ήδη έχω ετοιμάσει κι εγώ για εσένα όλα αυτά τα χρόνια ένα μια καταγραφή αρκετών παραδοσιακών συνταγών για το Πάσχα, ΕΔΩ θα τις βρεις όλες!
Βρίσκομαι ήδη στο χωριό, όλα γύρω μου “μαρτυρούν” το Πάσχα με τον πιο παραδοσιακό τρόπο!
Τα σπιτίσια αυγά που μόλις μας έφερε η κυρία Σάββα καθαρίζονται σχολαστικά για να βαφτούν “κατακόκκινα”.
Οι σουπιές με μαϊντανό σιγοβράζουν, το προζύμι για τη φογάτσα φουσκώνει και τα κουλουράκια που ψήσαμε εχθές μπαίνουν στα κουτιά τους.
Σιγά-σιγά κορυφώνεται το θείο δράμα, το φως της Ανάστασης και της αναγέννησης έρχεται γι΄ακόμη μια φορά να μας “φωτίσει”!
Εύχομαι σε όλους να περάσετε υπέροχα και ν΄απολαύσετε τις μαγειρικές σας προσφέροντας στους αγαπημένους σας ανθρώπους την αγάπη σας με κάθε τρόπο!
Καλό Πάσχα φίλες και φίλοι μου!
Σουπιές με Μαϊντανό
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 45 λεπτά
Ποσότητα: 4-6 μερίδες
Υλικά
1000 γρ. καθαρισμένη σουπιά
2 μεγάλα μάτσα μαϊντανό
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
50ml ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
1. Κόβουμε τη σουπιά σε κομμάτια και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια.
2. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις σουπιές.
Προσθέτουμε 100 ml ζεστό νερό και σιγοβράζουμε τις σουπιές να μαλακώσουν, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη.
3. Μόλις μαλακώσουν οι σουπιές, ετοιμάζουμε το μαϊντανό ως εξής:
Σ΄ένα τηγάνι ρίχνουμε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μαϊντανό μέχρι να μαραθεί, σε χαμηλή φωτιά.
4. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και πασπαλίζουμε με το αλεύρι συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 2 λεπτά.
5. Μεταφέρουμε το μαϊντανό στις σουπιές, προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μείνει με το λάδι του και σερβίρουμε.
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Αντί για νερό μπορούμε να προσθέσουμε κρασί
– Το φαγητό μπορεί να φτιαχτεί με φρέσκιες ή κατεψυγμένες σουπιές
– Εκτός από τις σουπιές με μαϊντανό και τοματοπελτέ μπορείτε να δοκιμάστε και τη εμονάτη εκδοχή του, όπου αντί για τοματοπελτέ προσθέτουμε 2-3 λεμόνια
Αν ψάχνετε μια συνταγή με θαλασσινά, εύκολη και γρήγορη τη συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!
Σας ευχαριστώ, όντως είναι μοναδική συνταγή!
Καλή συνέχεια,
Ε.