Συνταγές, Εκτέλεση και Επιτυχία, How to

695

Αποφασίσατε να μπείτε στην κουζίνα να  εκτελέσετε την συνταγή που σας έκανε κλικ!
Δεν έχει καμία σημασία αν την συνταγή την βρήκατε σε κάποιο βιβλίο, έντυπο, στο διαδίκτυο ή σας την έδωσε κάποιος, σημασία έχει να κατανοήσετε την συνταγή και να οργανωθείτε σωστά, ιδιαίτερα αν είστε αρχάριος-α!

Σίγουρα είναι πολύ πιο βέβαιο το αποτέλεσμα, αν η συνταγή που θέλετε να εκτελέσετε εσείς για πρώτη φορά έχει ήδη εκτελεστεί με επιβεβαιωμένη επιτυχία!

 

Η αναζήτηση της συνταγής
Αν ψάχνετε μια συγκεκριμένη συνταγή είτε αναζητήστε στο διαδίκτυο είτε σε κάποιο βιβλίο μαγειρικής.
Αν επιλέξατε μια συνταγή από κάποιο βιβλίο μαγειρικής, δύο πράγματα θα πρέπει να έχετε κατά νου: Αρχικά είναι σημαντικό το βιβλίο να είναι σχετικά γνωστού μάγειρα ή ανθρώπου που ασχολείται με την τέχνη της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής και δεύτερον ίσως υπάρχουν τυπογραφικά λάθη στις ποσότητες ή στην διαδικασία.

Η επιλογή μια συνταγής από το διαδίκτυο καθιστά τα πράγματα ευκολότερα στην εκτέλεση αλλά και πιο επιλεκτικά στην επιλογή!
Πληκτρολογώντας το όνομα της συνταγής, μια πληθώρα αποτελεσμάτων είναι διαθέσιμα προς επιλογή! Ελέγξτε λοιπόν προσεκτικά την πηγή που θα επιλέξετε, διαβάστε τα σχόλια, αν υπάρχουν, ιδιαίτερα στα food blogs το ποσοστό της επιτυχίας είναι μεγαλύτερο καθώς, οι συνταγές είναι ήδη δοκιμασμένες, μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα ή ακόμη και τα βήματα φωτογραφημένα! Συνήθως οι συνταγές είναι προσαρμοσμένες στις καθημερινές κουζίνες όλων και διατυπωμένες με απλά λόγια!

 

Λίγο πριν την εκτέλεση
Η κατανόηση και η συγκέντρωση όλων των υλικών ή των σκευών που θα χρειαστείτε είναι το σημείο που θα πρέπει να εστιάσετε πριν την εκτέλεση!

Διαβάστε και βεβαιωθείτε ότι κατανοήσατε τα βήματα της συνταγής, αν όχι σταθείτε στα σημεία που σας δυσκόλεψαν!
Ένα σωστό βήμα είναι, αντί να εκτυπώσετε την συνταγή, να την γράψτε με δικά σας λόγια, κάτι που θα σας βοηθήσει πολύ κατά την εκτέλεση και να το έχετε δίπλα σας κατά την εκτέλεση!

 

Κατά την εκτέλεση

Μετρήσεις και Ακρίβεια
? Συγκεντρώστε τα υλικά σας και εφοδιαστείτε με τις απαραίτητες μεζούρες υλικών, ανάλογα με τις μετρήσεις υλικών που απαιτεί η συνταγή! Αν είστε αρχάριοι-ες στην κουζίνα, μην επιχειρήσετε να «ζυγίσετε» με το μάτι τα υλικά σας!
? Πρέπει στην ίδια συνταγή να χρησιμοποιείτε πάντα την ίδια μεζούρα π.χ. κουταλάκια, φλιτζάνια, ή γραμμάρια και να είστε ακριβής στις αναφερόμενες ποσότητες!


Χρόνοι
?
Πάντα ακολουθείτε τους αναφερόμενους χρόνους όσον αφορά στάδια όπως το βράσιμο, την αναμονή, τον χρόνο ξεκούρασης, προετοιμασίας, μαρινάρισμα, ανάδευσης και χτυπήματος.
?  Τα στάδια ψησίματος, παγώματος ή κατάψυξης μπορεί να διαφέρουν λόγω διαφορετικών συσκευών ή θερμοκρασίας!
?  Στο ψυγείο ή την κατάψυξη τα πράγματα είναι πιο ευέλικτα!

 

Διαχείριση Χρόνου Εκτέλεσης
?
Αν η συνταγή σας αποτελείται από 2 ή περισσότερα μέρη εκτέλεσης, προετοιμάστε τα υλικά σας, ξεκινήστε να εκτελείτε το μέρος της συνταγής που χρειάζεται περισσότερο χρόνο.
Επίσης σε χρόνους αναμονής ασχοληθείτε με ότι χρειάζεται η συνταγή όπως με προετοιμασίες υλικών, μέρη που χρειάζονται ψυγείο ή να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

 

Θερμοκρασία
–  Η ένταση της θερμοκρασίας ψησίματος παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην τελική επιτυχία της, αν πρόκειται για συνταγή φούρνου, κατσαρόλας, τηγανιού ή σχάρας!
  Μην εναλλάσσετε απότομα την θερμοκρασία, εκτός αν το ζητά η συνταγή!
  Όταν μια συνταγή χρειάζεται να ψηθεί σε φούρνο, φροντίστε να τον έχετε προθερμάνει έγκαιρα.
  Όταν ψήνετε μην ανοιγοκλείνετε τον φούρνο γιατί χάνεται η σταθερότητα της θερμοκρασίας και υπάρχουν απώλειες, ιδιαίτερα σε κέικ ή γλυκά ζύμης!
  Όταν σοτάρετε ή τηγανίζετε τα υλικά που ζητάει η συνταγή, αν δεν υπάρχει κάποια διευκρίνιση περί της έντασης, επιλέξτε την δυνατή θερμοκρασία!


Προετοιμασία Υλικών

Προετοιμάστε τα υλικά σας, ξεπαγώστε τα σε εύλογους χρόνους, μουλιάστε τα,  κοσκινίστε τα, κόψτε τα ώστε να είναι πάντα έτοιμα προς χρήση και γενικά προετοιμάστε τα!
Κάποια υλικά όπως τα αυγά ή το βούτυρο ειδικά στην ζαχαροπλαστική συνήθως πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, να έχετε υπόψη αν κάποια υλικά χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση!


Καθαριότητα και Τακτοποίηση

Φροντίστε να έχετε καθαρό και τακτοποιημένο τον χώρο εργασίας και τον πάγκο σας, πετάτε ότι δεν χρειάζεστε, ώστε να μην χάνετε τα υλικά ή τα σκεύη σας… η ακαταστασία προκαλεί σύγχυση και νευρικότητα!

Μεράκι
Τα μεράκι είναι προαιρετικό σαφώς… αλλά είναι και ένας  λόγος επιτυχίας, εκτελέστε με αγάπη και προσοχή την συνταγή και δώστε την απαραίτητη προσοχή σε όλα τα στάδια, το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει!

Καλές επιτυχίες!

 

Join the Conversation

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close