Τάρτα με Σφολιάτα και Φρούτα Εποχής

2.2K

Αυτή, η υπέρτατη απόλαυση της ζεστής, τραγανής τάρτα από σφολιάτα που συνδυάζεται με “μελωμένα” φρούτα εποχής που λιώνουν στο στόμα απλά με ξετρελαίνει!

Επιτέλους τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια ήρθαν στην εποχή τους, αυτά τα φρούτα ταιριάζουν τόσο άψογα με τη βουτυρένια σφολιάτα, ακόμη και αν ψηθούν με τον πιο απλό τρόπο μόνο με λίγη ζάχαρη επάνω σε σφολιάτα το αποτέλεσμα είναι μαγικό!

Η σφολιάτα είναι από τις πιο ιδιαίτερες ζύμες, η τεχνική της θέλει «χέρια» και άριστη πρώτη ύλη, τόμοι έχουν γραφτεί γύρω από τη σφολιάτα!

Φυσικά οι φίλοι μας οι Γάλλοι θεωρούνται κορυφαίοι στην παρασκευή της αλλά και στα αρτοπαρασκευάσματα και γλυκά με –γαλλική- σφολιάτα κατέχουν τα ηνία, βλέπε το επικό κρουασάν και τα πεντανόστιμα palmier.

Η έμπνευση της σφολιάτας μπορεί, ξεκάθαρα, ν΄ανήκει στους Γάλλους όμως έμελλε να μπει σε όλες τις κουζίνες του κόσμου δημιουργώντας εμβληματικά πιάτα, όπως το beef wellington, επίσης το ουγγρικό στρούντελ και η δανέζικη πλεξούδα, και στην Ελλάδα έτυχε μεγάλης εκτίμησης, βλέπε τυρόπιτα, τα υπόλοιπα είναι ιστορία!

Όμως ένα φύλλο σφολιάτας όσο μπορεί να σε γοητεύσει το ίδιο εύκολα μπορεί να σε απογοητεύσει, όλοι το έχουμε πάθει εξάλλου, και επειδή η υπόθεση πραγματική σπιτική σφολιάτα είναι από τις πιο δύσκολες παρασκευές σου προτείνω ανεπιφύλακτα τo καλύτερo φύλλο σφολιάτας «του χεριού σας» της alfa.

Το φύλλο σφολιάτας «του χεριού σας» της alfa, όταν ψηθεί είναι απίστευτα τραγανό, με νόστιμη βουτυράτη και καθαρή γεύση και μέχρι την τελευταία μπουκιά νιώθεις να «σπάει» στο στόμα ακόμη και όταν κρυώσει γιατί δεν «ξεφουσκώνει» αλλά και ευκολοδιαχείριστο στις παρασκευές δηλαδή ό,τι ακριβώς ζητάς από ένα φύλλο σφολιάτας!

Για του λόγου το αληθές με ένα πακέτο φύλλο σφολιάτας «του χεριού σας» της alfa που περιέχει 2 φύλλα σφολιάτας, σου ετοίμασα με τα ίδια υλικά δύο διαφερετικές εκδοχές, μια τάρτα με βερίκοκα που λιώνουν στο στόμα και μια όμορφη πλεξούδα με δροσερά ροδάκινα!

Όποια και να δοκιμάσεις θα με θυμηθείς γιατί και οι δύο συνταγές είναι εξαιρετικά νόστιμες αλλά και «ελαφριές».

Όσο σου γράφω τις συνταγές απολαμβάνω ένα κομμάτι τάρτα με βερίκοκο από εχθές και μονολογώ «γεια στα χέρια μου» ακόμη και κρύα υπέροχη γεύση!


Τάρτα με Σφολιάτα και Φρούτα Εποχής


Τάρτα Σφολιάτα με Φρούτα Εποχής

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 40 λεπτά
Ποσότητα: 6-8 άτομα

Υλικά

1 πακέτο φύλλο σφολιάτας «του χεριού σας» της alfa
600 γρ. τυρί κρέμα
2 κρόκους αυγών
1 ολόκληρο αυγό
1 λεμόνι
80 γρ. άχνη ζάχαρη
1½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για τα φρούτα
3-4 νεκταρίνια
12 μικρά βερίκοκα
80 γρ.κρυσταλλική ζάχαρη

Για το γλάσο
150 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση Συνταγής

[dropcap type=”1″]1[/dropcap]
Αφήνουμε τα φύλλα σφολιάτας να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2 ώρες.

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το τυρί κρέμα, τους κρόκους, τη βανίλια, την άχνη, 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα από το λεμόνι. Σ’ ένα μπωλ χτυπάμε το ολόκληρο αυγό με 1 κουταλιά της σούπας νερό.

[dropcap type=”1″]2[/dropcap]
Για την τάρτα με βερίκοκα: Ανοίγουμε το ένα φύλλο σφολιάτας επάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, με ένα πινέλο αλείφουμε τις άκρες και κατόπιν τις διπλώνουμε προς τα μέσα 1-1,5 περιπου εκ. Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες, διάσπαρτα, στο φύλλο σφολιάτας και απλώνουμε τη μισή ποσότητα από την κρέμα, επάνω ακουμπάμε τα βερίκοκα κομμένα στη μέση.

Αλείφουμε τις άκρες της σφολιάτας με αυγό, πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 40 περίπου λεπτά στους 190ο C.

[dropcap type=”1″]3[/dropcap]
Για την πλεξούδα με νεκταρίνια: Κόβουμε τα νεκταρίνια σε φέτες. Ανοίγουμε το ένα φύλλο σφολιάτας επάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, ακουμπάμε τη συσκευασία της σφολιάτας στο κέντρο του φύλλου, οριζόντια, και με ένα ψαλίδι κόβουμε το φύλλο σφολιάτας δημιουργώντας 12-14 ισομεγέθεις λωρίδες αφήνοντας το κέντρο της σφολιάτας ακέραιο.

Αλείφουμε τις λωρίδες με το αυγό. Απλώνουμε το υπόλοιπο τυρί κρέμα στη σφολιάτα και επάνω τα νεκταρίνια, κλείνουμε την πλεξούδα διασταυρώνοντας μεταξύ τους τις λωρίδες, σα να τις πλέκουμε.

Αλείφουμε την επιφάνεια της πλεξούδας με αυγό, πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και αμύγδαλο φιλέ. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 40-45 περίπου λεπτά στους 190ο C.

[dropcap type=”1″]4[/dropcap]
Τέλος ανακατεύουμε τα υλικά για το γλάσο και περιχύνουμε την τάρτα και την πλεξούδα όσο είναι ζεστά, πασπαλίζουμε με αμύδαλο φιλέ και σερβίρουμε.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε φρούτα εποχής
– Μπορούμε να προσθέσουμε μπαχαρικά όπως μαστίχα, καρδάμωμο, κανέλα
– Αντί για λεμόνι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πορτοκάλι
– Μπορύμε να δώσουμε στην τάρτα οποιοδήποτε σχήμα θέλουμε

Πλεξούδα με Σφολιάτα και Βερίκοκα

Τάρτα με Σφολιάτα και Φρούτα Εποχής

Τάρτα με Βερίκοκα Συνταγές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close