Μελομακάρονα με Καρύδι (χωρίς σιμιγδάλι)

9.5K

Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες οι κουζίνες «παίρνουν» φωτιά, το ίδιο και η αναζήτηση για την τέλεια συνταγή για μελομακάρονα και φέτος σου έχω την πιο πετυχημένη συνταγή για παραδοσιακά μελομακάρονα με καρύδι!

Τα πιο νόστιμα που δοκίμασες ποτέ!

Πώς θέλω τα μελομακάρονα;

Nα είναι σαν εκείνα που έτρωγα τα Χριστούγεννα του 1984, τα μελομακάρονα που υπάρχουν στη μνήμη μου πάντα!

Στο παντοπωλείο της γειτονιάς μου, η κυρά Ντίνα στις αρχές του Δεκέμβρη τα έφερνε με τις «κούτες» και ξεπουλούσε κάθε μέρα.

Μπαμπάτσικα μελομακάρονα, αληθινά μελωμένα μέχρι την «καρδιά» κι ενώ έλιωναν στο στόμα σε τόσο όσο τραγανά, όπως έπρεπε, μοσχοβολούσαν διακριτικά κανέλα και γαρίφαλο ενώ ένιωθες ολόφρεσκο το καρύδι σε κάθε μπουκιά!

Αυτά τα μελομακάρονα ήταν και είναι τ΄αγαπημένα μου, χρόνια προσπαθούσα να φτάσω κοντά σ΄αυτό το αποτέλεσμα και αυτό έγινε, επιτέλους.

Οι συνταγές για μελομακάρονα χωρίζονται σε αυτές με το σιμιγδάλι και αυτές που έχουν μόνο αλεύρι, η διαφορά φαίνεται αμέσως στο δάγκωμα και στην υφή.

Χωρίζονται ακόμη σ΄εκείνες με το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο, προσωπικά προτιμώ πάντα ελαιόλαδο όμως θέλω να είναι ελαφρύ σε γεύση, μη χρησιμοποιήσεις ποτέ αγουρέλαιο γιατί το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά «βαρύ».

Επίσης χωρίζονται σ΄εκείνες με το μέλι και την πλούσια χαρακτηριστική γεύση και άρωμά του να πρωταγωνιστεί σε σχέση με το σιρόπι από ζαχαρόνερο με λίγο μέλι που κάποιες συνταγές προτείνουν.

Προσωπικά μου αρέσει να φτιάχνω ένα σιρόπι από ζαχαρόνερο και αρωματισμένο με κανελογαρίφαλα και φλούδες από λεμόνι και πορτοκάλι, το οποίο αφήνω ακόμη και μια ημέρα να αρωματιστεί.

Όταν θέλω να μελώσω τα μελομακάρονα το ζεσταίνω ξανά, αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το μέλι ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα τέλειο, σωστό παχύρευστο σιρόπι.

Τέλος θα δεις πως στη ζύμη προσθέτω λίγη καρυδόψιχα, δοκίμασέ το θα ξετρελαθείς!

Μέσα στο Σαββατοκύριακο πάμε για 5η δόση, αν ακολουθήσεις αυτή τη συνταγή για μελομακάρονα είμαι σίγουρη πως θα την ευχαριστηθείς!

Και αν θέλεις μερικές συμβουλές επειδή μπορεί να φτιάχνεις πρώτη φορά μελομακάρονα δες αναλυτικά εδώ μερικές συμβουλές αλλά και μια ακόμη πετυχημένη συνταγή για μελομακάρονα με σιμιγδάλι.


Καλύτερη Συνταγή για Μελομακάρονα

Συνταγή για μελομακάρονα χωρίς σιμιγδάλι

Χρόνος Προετοιμασίας: 80 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 25 λεπτά
Ποσότητα: 100 μελομακάρονα

Υλικά

Για τα μελομακάρονα

1100 γρ. αλεύρι
50 γρ. καρυδόψιχα
580 ml. ελαιόλαδο
150 γρ. ζάχαρη
200 ml. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 ¾ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
¾ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1 ¾ κουταλάκια του γλυκού baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

Για το μέλωμα

1 κάψουλα βανιλλίνης
600 γρ. μέλι
450ml νερό
350 γρ. ζάχαρη
Φλούδες από πορτοκάλι και λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
3 μοσχοκάρφια

600 γρ. μέλι
450ml νερό
350 γρ. ζάχαρη
Φλούδες από πορτοκάλι και λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
3 μοσχοκάρφια

Εκτέλεση

Εκτέλεση

Με σύρμα ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε για 3-4 τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και τη βανιλλίνη.

Ανακατεύουμε το χυμό, τη σόδα και το baking powder, τα προσθέτουμε μαζί στον κάδο μαζί με την καρυδόψιχα το ¼ από το αλεύρι.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι όμως συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175ο C και καλύπτουμε ένα δίσκο ψησίματος με αντικολλητικό χαρτί.

Ξεκινάμε να πλάθουμε μελομακάρονα 25 γρ. και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο αφήνοντας μικρό κενό.

Αν θέλουμε τ΄ακουμπάμε με τον τρίφτη ή με πιρούνι για να κάνουμε «σχεδιάκια», προσοχή όμως δεν τα «πατάμε» θέλουμε να έχουν «ύψος» και να είναι σα μικρές οβίδες.

Ψήνουμε στους 175ο C για 22-25 λεπτά.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, τις φλούδες και βράζουμε χωρίς ν΄ανακατέψουμε για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Μελώνουμε τα μελομακάρονα για περίπου 3 λεπτά, τα βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα.

Σημειώσεις για τη συνταγή

– Μπορούμε να αρωματίσουμε με λίγο κονιάκ
-Όσο ψήνουμε τα μελομακάρονα και ζεσταίνεται ο φούρνος ίσως χρειαστεί να χαμηλώσουμε ελάχιστα το φούρνο
-Το σιρόπι μπορούμε να το έχουμε έτοιμο από την προηγούμενη

Μελομακάρονα με Καρύδια
Συνταγές για Μελομακάρονα
Μελομακάρονα Πετυχημένα Συνταγές
Συνταγή για Μελομακάρονα
Συνταγή για Εύκολα Μελομακάρονα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close