Πίτες χωρίς φύλλο, οι αγαπημένες μου, σε λίγη ώρα απολαμβάνεις ό,τι πιο νόστιμο και comfort και σε αυτή τη κατηγορία ανήκει η εύκολη σπανακόπιτα με γαλοτύρι και φέτα.. και σιγά σιγά ας δίνουμε ιδέες για πασχαλινές συνταγές!
Ναι και σε βίντεο λοιπόν για να την “ευχαριστηθείς”!
Πιστεύω οτι οι πίτες, αυτές τις ημέρες που #menoumespiti, ψήνονται ασταμάτητα και πώς όχι αφού μια περιποιημένη πίτα είναι ιδανική για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και σνακ.
Και μπορεί να υπάρχει άπλετος χρόνος για να φτιάξουμε μια ωραιότατη παραδοσιακή ελληνική πίτα όμως δεν πάει μια εύκολη σπανακόπιτα να είναι πάντα επιλογή.
Βέβαια οι πίτες της ευκολίας, χωρίς φύλλο, έχουν την τιμητική τους και σε αυτό το blog, θυμίζω το τυρόψωμο με πορτοκάλι, τη σπανακόπιτα με γιαούρτι, τη μπατζίνα, τη μελόπιτα κ.α.
Η μαμά μου, τον χειμώνα, που κλεινόμασταν περισσότερο στο σπίτι, καλή ώρα… ετοίμαζε τσακ μπαμ μια εύκολη σπανακόπιτα ή τυρόπιτα και γινόταν χαμός!
Όμως αν είναι να θυμηθώ ένα και μοναδικό “χαμό” γεύσης αυτή ήταν η σούπερ φανταστική εύκολη σπανακόπιτα της γιαγιάς μου ψημένη στη παραδοσιακή γάστρα.
Όπως και επίσης το γαλοτύρι της, Ω ΘΕΟΙ, πόσο λατρεύω αυτό το υπέροχο μείγμα από γαλακτοκομικά, όπου δεν έλειπε ποτέ από το ψυγείο μας.
Η Θεσσαλιώτισσα γιαγιά μου ήξερε να το φτιάχνει όπως πρέπει με πρώτες ύλες από “σπίτι”!
Και παρόλο που κάποιος θα πίστευε πως ο πλαστός ήταν το φόρτε της, αυτή η σπανακόπιτα ήταν ο “κρυφός” άσσος στο μανίκι της.
Μας την έφτιαχνε στα μεγάλα ζόρια και τις γκρίνιες επειδή δεν μας άρεσε το βραδινό, στις στεναχώριες και στις χαρές αλλά και όταν η ίδια ήθελε λίγη παρηγοριά.
Εκτός από το γαλοτύρι έβαζε και μπόλικη σκληρή φέτα, πολλά μυρωδικά και φυσικά ανοιξιάτικο σπανάκι.
Αν την φτιάξεις σου προτείνω να βάλεις και πολλά ωραία μυρωδικά εποχής καυκαλήθρες, παπαρούνες, μυρώνια, μάραθο και ό,τι άλλο βρεις, η σπανακόπιτα θα γίνει όνειρο!
Όταν θέλω να χορτάσω την κάνω λίγο πιο “χοντρή” και αφράτη ενώ αν τη θέλω για ορεκτικό την κάνω λεπτή-λεπτή και τραγανή.
Για τις πίτες μου επιλέγω το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Καλαμάτα που είναι ιδανικό λόγω της ντελικάτης, φρουτώδης γεύσης του!
Η εύκολη σπανακόπιτα θα γίνει “κολλητή” σου και γενικά οι εύκολες συνταγές γιατί σε χορταίνουν και σου φτιάχνουν τη διάθεση όσο #menoumespiti.
Μέχρι την επόμενη συνταγή,
την αγάπη μου,
Εύα
Συνταγή για εύκολη σπανακόπιτα με γαλοτύρι και φέτα
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά
Ποσότητα: 6 άτομα
Υλικά
500 γρ. τρυφερό σπανάκι
3 φρέσκα κρεμμυδάκιανα
2 πράσα
150 γρ. γαλοτύρι
4 αυγά
100 ml. γάλα
300 γρ. τυρί φέτα
50 ml. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Καλαμάτα
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Για την επάλειψη
1 αυγό
20 ml. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Καλαμάτα
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση συνταγής
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι επιμελώς, χοντροκόβουμε και αφού το βάλουμε σε μπολ, αλατίζουμε και τα πιέζουμε με τα χέρια να μαραθούν.
2. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και όλα τα μυρωδικά, τα προσθέτουμε στο σπανάκι.
3. Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, το γαλοτύρι, αρκετό μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το ελαιόλαδο, τη φέτα και ανακατεύουμε καλά.
4. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε σε καλά λαδωμένο ταψί 35*25 (περίπου).
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για την επάλειψη, περιχύνουμε τη σπανακόπιτα και ψήνουμε στους 200ο C
Σημειώσεις για τη συνταγή
-Αν δεν έχουμε γαλοτύρι χρησιμοποιούμε γιαούρτι πρόβειο ή και αγελαδινό
-Μπορούμε να προσθέσουμε σέσκουλα και μυρωδικά της αρεσκείας μας
-Προτιμάμε μια σκληρή φέτα ή κάποιο αντίστοιχο τυρί όπως καλαθάκι Λήμνου
–Εδώ μπορείτε να δείτε όλες τις πίτες και αντίστοιχες πασχαλινές συνταγές